Cred că v-aţi dat seama deja că sunt pasionată de gătit. Pasiunea pentru gătit a venit la pachet cu pasiunea de a îmi cumpăra de toate pentru bucătărie, de la ustensile până la gadgeturi. Când intru în magazine cu produse pentru casă şi pentru bucătărie, sigur nu plec cu mâna goală. 🙂 Pe de altă parte, nu cumpăr lucruri care ştiu că nu-mi folosesc. Bine, principiul acesta este destul de recent, apărut după ce am cumpărat câteva lucruri inutile şi mi-am dat seama că le ţin doar să-mi ocupe loc în dulap. Nu o mai fac. Cumpăr doar lucruri pe care ştiu că le voi folosi.

La finalul anului trecut, am hotărât să-mi iau un aparat de făcut vafe. Până atunci, n-am făcut vafe niciodată. Am căutat reţete, am testat câteva şi m-am hotărât să vă scriu care este reţeta câştigătoare. Vă propun una fără zahăr, fără îndulcitori şi fără agenţi de creştere.

Vafele (waffles în limba engleză/gaufres în limba franceză) îşi au originea în Belgia, cele mai cunoscute fiind vafele de Bruxelles şi vafele de Liège. Se consideră că primele reţete de vafe au apărut în secolul XIII. Astăzi, există peste 30 de sortimente, de la vafe à la Flamande, cu drojdie de bere, spumă din albuşuri şi uneori cu cognac, până la pizzelle, nişte vafe italieneşti subţiri.

Reţeta mea de vafe este una clasică. Aveţi nevoie de câteva ingrediente simple şi de un aparat pentru vafe, bineînţeles. 🙂

 

Ingrediente: 

  • 300g făină
  • 4 ouă
  • 300ml lapte
  • 100g unt (topit şi răcit)
  • vanilie
  • un praf de sare

 

Mod de preparare: 

  1. Am separat ouăle. Albuşurile le-am bătut spumă cu praful de sare. Spuma din albuşuri trebuie să fie fermă.
  2. Separat, am amestecat laptele cu gălbenuşurile şi untul topit şi răcit.
  3. Făina am amestecat-o cu pudra de vanilie. Într-un alt bol, am adăugat o parte din făină şi o parte din amestecul lichid (lapte + gălbenuşuri + unt). Cu ajutorul unui tel, am amestecat treptat compoziţia lichidă cu făina pentru a nu face cocoloaşe. În acest aluat am încorporat spuma din albuşuri, cu ajutorul unei palete de patiserie, cu mişcări lente, de sus în jos, pentru ca aerul din spumă să nu iasă.
  4. Am încins aparatul pentru vafe pe penultima treaptă (4 din 5) şi l-am uns cu puţin unt topit (doar pentru prima vafă). Cantitatea de aluat pentru fiecare vafă depinde de mărimea aparatului vostru, la fel şi timpul de coacere. Eu am copt fiecare vafă timp de aproximativ 3-4 minute. Depinde dacă le preferaţi mai moi sau mai crocante în exterior. Trebuie să vă jucaţi puţin cu aparatul pentru a obţine rezultatul pe care vi-l doriţi.

 

 

Eu am ales să nu adaug îndulcitori în aluat, pentru că urma să servim vafele cu miere şi cu dulceaţă. Ar fi fost prea mult dulce. Topping-urile le alegeţi în funcţie de preferinţele voastre, dar vă asigur că vafele sunt excelente cu câţiva stropi de miere, felii de banane şi boabe de rodie. Un deliciu! 🙂

 

 

Alte reţete asemănătoare: 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *