Situația Ucrainei este teribil de tristă și cred că acum mai mult ca niciodată trebuie să fim OAMENI pentru oameni, să ne oferim ajutorul, să dăm dovadă de solidaritate. Cum putem ajuta? Mai jos, vă las o listă cu ONG-uri unde puteți dona bani și/sau bunuri, surse în care donațiile noastre își găsesc utilitatea. Din păcate, chiar și în aceste vremuri sunt oameni care încearcă să profite. De exemplu, am auzit de cazuri în care IBAN-urile sunt schimbate și distribuite mai departe cu scopul de a obține bani în mod fraudulos. Dacă este să vorbim despre fraude, unii vameși le cer bani ucrainienilor pentru a le permite să treacă în România, lucru susținut de mai mulți refugiați. Așadar, și de o parte, și de alta sunt oameni lipsiți de orice urmă de moralitate. 

Revenind la aportul nostru, cred că este important să ne informăm puțin înainte de a dona, să ne asigurăm că donațiile își ating scopul. Sfatul meu este să intrați direct pe site-urile organizațiilor cu care rezonați pentru a dona bunuri sau bani. 

 

 

Este important să știți că dacă nu puteți dona bani, puteți ajuta în alte moduri: 

  • Puteți dona sânge. România donează sânge pentru Ucraina este o inițiativă despre care găsiți informații pe site-ul Ministerului Sănătății. Tot acolo găsiți lista centrelor unde puteți dona sânge.
  • Puteți dona obiecte, bunuri care nu vă mai folosesc și care sunt în stare bună. 
  • Puteți să vă alăturați unei inițiative ca voluntari, să donați din timpul vostru, o altă resursă extrem de importantă. 
  • Puteți să vă oferiți serviciile – traducători, IT, terapeuți, medici, etc. – este nevoie de oameni cu anumite competențe. 
  • Puteți să vă informați și să transmiteți mai departe informații din surse oficiale, documentate. De exemplu, pe Dopomoha.ro, platformă creată de Code for Romania în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, Agenția ONU pentru Refugiați, Organizația Internațională pentru Migrație, Consiliul Național Român pentru Refugiați, civilii care fug de războiul din Ucraina pot găsi toate informațiile relevante pentru a căuta protecție în România. Site-ul este în limbile română, engleză, ucraineană și rusă. Code for Romania este o inițiativă care poate fi susținută prin donații. Pe de altă parte, pentru a combate criminalitatea, JRS Romania atrage atenția asupra traficului de persoane sosite din Ucraina: „Constatăm cu dezamăgire că, deși ne aflăm într-o situație umanitară fără precedent, grupurile de criminalitate organizată româno-ucrainene au început să se activeze în zonele de graniță. Atragem atenția ucrainenilor aflați în mișcare, autorităților și voluntarilor care lucrează la frontieră, asupra acestui risc. Fiind un grup de persoane vulnerabile, format în majoritate din femei și copii, acesta reprezintă o țintă sigură pentru rețelele transnaționale de trafic de persoane.” Comunicarea completă o găsiți aici.
     
     

 

Câteva ONG-uri care colectează bani și bunuri

 

 

  • UNICEF lucrează la înființarea și operaționalizarea centrelor de tip „Blue Dot”, care vor fi situate la punctele de trecere a frontierei cu România. „Blue Dot” sunt centre de sprijin special concepute pentru copiii refugiați și familiile lor, care vor oferi următoarele servicii integrate: reîntregirea și reconectarea familiilor; spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor mici; pături, haine călduroase, truse sanitare, jucării, precum și produse de igienă și alimente pentru copii; terapie psihologică și prim ajutor privind igiena, sănătatea și nutriția; consiliere juridică de bază, servicii de referire pentru cazuri de violență sau probleme de sănătate;  birouri de informare și consiliere.  

 

 

  • Crucea Roșie Română acceptă donații în bani, dar colectează și produse de strictă necesitate. La ei pe site găsiți toate detaliile. 

 

  • Salvați Copiii acceptă donații atât în bani, cât și în produse alimentare de bază, apă, produse de igienă și paturi. De asemenea, ONG-ul este pe teren în centrele pentru refugiați din Maramureș, Suceava și Galați. 

 

  • World Vision România strânge bani pentru alimente, produse de igienă, dezinfectant, consiliere unde este cazul. Sunt prezenți în vama Siret. 

 

  •  Ambasada României în SUA a inițiat împreună cu Romanian United Fund o strângere de fonduri, Ukrainian Peace Fund, pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina. Sunt la jumătate din suma pe care și-au propus să o strângă. 

 

 

  • Solidar Social este o inițiativă a asociației Adi Hădean și împreună cu World Central Kitchen gătesc pentru refugiații ucrainieni. Puteți dona bani în conturile puse la dispoziția voastră pe site. 

 

  • Asociația ANAID colectează produse (pe pagina lor de Facebook actualizează lista cu produsele necesare), dar acceptă și donații în bani. Au și un parteneriat cu Uber. Merită știut dacă circulați cu Uber. 

 

  • Asociația MAGIC, prin MagicHOME și MagiCAMP, oferă găzduire, hrană și produse de igienă persoanelor refugiate, dar și transport de la graniță la locurile de cazare. Puteți face donații pe site-ul asociației,iar update-urile legate de activitatea voluntarilor le găsiți pe pagina lor de Facebook

 

  • Asociația LOGS împreună cu ASproAS – Asociația Asistenților Sociali din România – strâng fonduri pentru hrană, îmbrăcăminte, cazare și consiliere, informare și terapie.

 

  • Rădăuțiul Civic a lansat un fond de solidaritate pentru vama Siret pentru a putea acoperi nevoi punctuale și conectate cu realitatea din teren. Detaliile le găsiți pe site-ul asociației. Tot acolo găsiți un formular cu disponibilitățile de cazare pentru refugiați în județul Suceava, dar și un alt formular pentru translatorii care pot oferi ajutor fizic sau de la distanță. 

 

voluntari
Sursa foto: Pexels.com

 

  • Tot la Suceava, în hotelul lui, Ștefan Mandachi a oferit cazare și hrană refugiaților, dar este nevoie și de donații pentru a le oferi mai mult sprijin. Donațiile se fac în conturile Fundației Jeni Mandachi. 

 

  • Uniunea Ucrainienilor din România (UUR) a deschis un fond special pentru refugiații ucrainieni. UUR trimite materiale de bază, de strictă necesitate în Ucraina. De asemenea, membri ai UUR sunt prezenți la graniță pentru a acorda sprijin refugiaților. 

 

  • Asociația AluzivaAluziva (poate o cunoașteți din mediul online) a creat un ONG pentru a face o schimbare în comunitatea românească. Pe fondul acestor evenimentelor, a amenajat o casă pentru a putea găzdui refugiați, dar are nevoie și donații pentru a-i putea susține. De asemenea, au nevoie de oameni care să-și ofere din timpul lor. Asociația Aluziva distribuie din fondurile primite pentru a asigura nevoile punctuale ale altor organizații și inițiative. 

 

  • Asociația Lugera Hearts desfășoară o campanie de colectare de ajutoare pentru persoanele din Ucraina. Cine dorește să se alăture poate dona alimente, medicamente, produse de îngrijire personală sau poate face o donație în bani. 

 

  • CERT Transilvania gestionează mai multe puncte de colectare de donații. Pe pagina lor de Facebook găsiți lista cu lucrurile necesare. O parte dintre acestea ajung la frontieră, iar restul bunurilor ajung pe teritoriul Ucrainei. La întoarcerea din vama, voluntarii CERT TRansilvania oferă transport refugiaților. Pe lângă bunurile necesare, donațiile în bani sunt și ele binevenite. 

 

  • Asociația Casa lui Patrocle Suceava și-a oferit sprijinul și asistența pentru familiile din Ucraina care intră în România prin Vama Siret însoțite de animale, indiferent de specia acestora. Ei oferă soluții de cazare, adăpostire și asistență veterinară pentru animalele care vor avea nevoie de sprijin. Le puteți urmări activitatea pe pagina lor de Facebook și le-o puteți susține donând în conturile indicate pe site-ul asociației
 
  •  

 

  • Asociația Mamprenoare are pregătite centre de colectare în Cluj-Napoca și Iași pentru mamele și copiii ucrainieni. În conturile asociației se pot dona bani care să acopere punctual nevoile refugiaților.

 

  • Dragoste desculță este prezentă în vama Siret. La sediul lor din Negrești, Dragoste desculță colectează lucrurile necesare pentru refugiații cazați în diferite locații. De asemenea, asociația accepta și donațiile în bani. Toate detaliile le găsiți pe pagina lor de Facebook

 

ONG-urile implicate sunt mai multe decât cele menționate mai sus. Vă rog să puneți în comentarii asociațiile în care voi aveți încredere. Mobilizarea de forțe este impresionantă, dar trebuie să înțelegem că este o vorba de o criză umanitară care nu va dura doar 1-2 săptămâni, iar nevoile vor fi poate și mai accentuate în perioada următoare. Țineți minte că niciun ajutor nu este prea puțin. Puțin cu puțin se adună. 

 

 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *