N-am făcut turtă dulce niciodată, dar mereu mi-a plăcut să o mănânc :). Anul acesta am vrut să-mi încerc norocul şi m-am inspirat din reţeta de turtă dulce cu miere a fetelor de la Savori Urbane. Am adaptat-o puţin şi vă povestesc mai jos ce a ieşit:
Ingrediente:
- 320g făină (am folosit făină albă)
- 100g unt
- 150g miere
- 1 ou
- 1 linguriţă rasă de bicarbonat
- un praf de sare
- 1 lingură şi jumătate de condimente pentru turtă dulce (eu am folosit o combinaţie de cuişoare cu scorţişoară, piper şi nucşoară)
- 1 linguriţă de ghimbir uscat
Mod de preparare:
- Untul l-am topit şi l-am lăsat să se răcorească.
- Am amestecat toate ingredientele, iniţial cu spatula pentru patiserie şi apoi cu mâna. Aluatul nu este pretenţios. Trebuie să vă asiguraţi doar că ingredientele sunt bine amestecate.
- Am modelat aluatul într-o formă de bilă (mai mult a disc semăna), l-am învelit în folie alimentară şi l-am lăsat 1-2 ore la frigider. Fetele de la Savori Urbane recomandă chiar să fie lăsat peste noapte.
- Am scos aluatul cam cu 30 de minute înainte să îl întind. Trebuie să ajungă la temperatura camerei pentru că nu se poate lucra cu el rece.
- Am tapetat masa de lucru şi sucitorul cu făină şi am întins aluatul încât să obţin o foaie groasă cam de 5-6mm. L-am porţionat cu ajutorul unor forme şi le-am aşezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Am lăsat spaţiu între bucăţi deoarece cresc uşor la copt.
- Am dat tava în cuptorul preîncălzit la 170-180 de grade Celsius timp de aproximativ 9-10 minute.
Nu am ales să glazurez turta dulce pentru că nu ştiu vreo glazură care să nu aibă la bază zahărul. Pentru o primă încercare am fost foarte mulţumită. Greşeala mea este că am adăugat prea mult ghimbir. Reduceţi cantitatea în cazul în care preferaţi o turtă dulce mai puţin „pişcăcioasă” :). Urmează să încerc o turtă dulce cu fructe uscate. Vă anunţ ce iese :)!
Alte reţete de biscuiţi delicioşi:
Biscuiţi moi cu secară şi ricotta
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să le distribuiţi la prieteni şi să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Pentru un plus de inspiraţie, încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Bună ziua. Eu știu ca mierea își pierde proprietățile dacă este gătită la temperaturi înalte. Greșesc eu? Sau se pune la sfârșit?
Da, mierea isi pierde din proprietati atunci cand este gatita la temperaturi inalte, insa nu devine toxica (asa cum am mai auzit). 🙂
Buna, Flavia! Am făcut turta dulce anul acesta pentru a o oferi celor dragi de Moș Nicolae. Au ieșit 2 tavi, înghesuite. Din pacate sunt prea putine pentru a le mai oferi și celorlalți! Au fost suuuuper delicioase. Piciul meu le-a devorat. Le-a mâncat cu iaurt, in loc de cina! 🙂
PS totuși am păstrat câteva și pentru buni și unchiu 😉
Dacă n-au fost destule de dat, ăsta e semn bun (că v-au plăcut). Dacă nu v-a ieşit planul de Moş Nicolae, faceţi o cantitate dublă de Crăciun. 🙂 Să vă fie de bine! 🙂
Salut
Oare ce condimente ai folosit? Am căutat sa cumpăr dar nu am găsit gata amestecate
Mulțumesc
Salut.
De exemplu, găsești la Sonnentor amestec de condimente pentru turta dulce. De asemenea, poți folosi orice combinație între scorțișoară, cuișoare, anason, nucșoară, cardamom, ghimbir și ienibahar.
Bună! Vreau să încerc această rețetă. Am încercat-o pe cea de la Savori Urbani, dar ai mei au zis că vor ceva mai dulce. Cantitatea de făină rămâne tot 320 g?
Salut! Dacă suplimentezi cantitatea de miere, atunci ar trebui să adaugi puțin mai multă făină, să obții un aluat modelabil.