Photo by Noah Silliman on Unsplash

 

 

Aţi calculat vreodată cât timp petreceţi în interior? Cât timp staţi închişi între pereţii casei, ai biroului, ai şcolii, în mall sau în supermarket? Poate credeţi că în casă sau la muncă, la grădiniţă sau la şcoală sunteţi feriţi de poluare, că respiraţi un aer mai curat decât este cel de pe stradă, însă nu este întotdeauna aşa. Lucrurile se complică atunci când unul dintre membrii familiei suferă de alergii. Dar care sunt poluanţii aerului din interior? Ce putem face pentru a respira un aer mai curat atunci când suntem acasă sau la birou?

Într-un articol al Agenţiei Europene de Mediu, citeam că aerul exterior dintr-un oraş cu trafic mediu ar putea fi mai curat decât aerul din sufrageria noastră. Pentru mine a fost şocant să citesc asta. În realitate, unii poluanţi atmosferici se pot regăsi într-o concentraţie mai mare în interior decât în exteriorul casei.

 

Ce anume influenţează calitatea aerului din interior şi care sunt consecinţele prezenţei poluanţilor?

 

Pe scurt, totul, de la zugrăveală la mobila nouă, de la produsele de curăţenie la materialele de construcţie folosite, de la fumul de ţigară la particulele care provin din arderea combustibilului. Calitatea aerului este afectată şi de gătit, de sobele care funcţionează pe lemne, de lumânările ori de beţişoarele parfumate pe care le ardem. Principalii poluanţi ai aerului din interior sunt:

  1. Fumul de ţigară – inhalarea lui poate duce la probleme respiratorii (astm, de exemplu), poate irita ochii şi gâtul, poate da dureri de cap şi poate cauza cancer pulmonar.
  2. Alergeniide exemplu, praful şi polenul. Pot cauza probleme respiratorii, tuse, iritaţii ale ochilor şi erupţii cutanate.
  3. Monoxidul de carbon – poate cauza dureri de cap, greaţă şi ameţeli, iar în cantităţi mari poate duce la deces.
  4. Dioxidul de azot – poate irita ochii, gâtul şi căile respiratorii.
  5. Umiditatea ridicată –  mediile umede sunt propice bacteriilor şi ciupercilor. Acolo unde există un grad ridicat de umezeală, pot să apară probleme respiratorii, alergii, ş.a.m.d.
  6. Substanţele chimice din produsele de curăţat – unele pot afecta rinichii, ficatul şi sistemul nervos. Pot cauza dureri de cap, greţuri, ameţeli şi pot irita ochii, gâtul şi căile respiratorii.
  7. Radonul – este un gaz radioactiv care se regăseşte în sol şi în unele materiale de construcţie folosite la izolaţia clădirilor. După tutun, este al doilea vinovat de apariţia cancerului la plămâni. Cu toate acestea, el se regăseşte şi în interioarele noastre. Chiar anul trecut, un studiu condus de profesorii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a scos la iveală faptul că România se află într-un top negativ al valorilor de radon din Europa. În cadrul aceluiaşi studiu, s-a descoperit că 180 de grădiniţe, şcoli şi primării erau expuse la valori ridicate de radon.

Cine sunt cei mai afectaţi de calitatea aerului din interior ? Suntem cu toţii afectaţi de poluare, însă cei mai vulnerabili sunt copiii, persoanele vârstnice, cele care suferă de boli cardiovasculare sau cronice.

 

Ce putem face pentru a îmbunătăţi calitatea aerului din interior? 

 

European Lung Foundation  ne informează că poluarea aerului din interior este considerată a fi al 8-lea factor generator de boli şi este responsabil de 2,7% din bolile de pe glob. De asemenea, între 1,5 şi 2 milioane de decese anuale pot fi asociate cu poluarea aerului din interior. Şi ce putem face în faţa acestor cifre, în faţa acestor riscuri invizibile la care ne expunem zi de zi? Tot European Lung Foundation ne dă câteva direcţii spre care ne putem îndrepta pentru a reduce riscurile:

 

  • putem înlocui cuptoarele pe lemn cu unele mai eficiente, mai puţin poluante;
  • să optăm pentru o mai bună ventilaţie în grădiniţe şi şcoli;
  • să alegem sisteme de încălzire care nu poluează;
  • să ne informăm mai mult despre alergii şi alergeni;
  • să optăm pentru aparate care curăţă aerul, numite purificatoare de aer.

 

Photo by Daniil Silantev on Unsplash

 

Experienţa mea cu purificatorul de aer

 

Am avut ocazia să testez un purificator SHARP KC-G60EUW. A fost prima mea întâlnire cu un astfel de aparat. Nu ştiam la ce să mă aştept, dar am înţeles că este cel mai bun dintre purificatoarele prezente pe piaţă. Iniţial, nu am înţeles de ce, pentru că ştiam că toate fac acelaşi lucru. Acesta funcţionează cu tehnologia Plasmacluster. Găsiţi aici mai multe detalii despre aceasta.

Acest purificator este singurul care utilizează ioni pozitivi şi negativi. În cazul altor dispozitive, purificarea aerului are loc în interiorul aparatului, fără a elimina particulele nedorite, pe când purificatorul Sharp purifică aerul în cameră atât prin ioni pozitivi de hidrogen şi ioni negativi de oxigen, replicând procesul de curăţare al naturii, cât şi prin filtre. Tehnologia cu ioni Plasmacluster este dovedită în reducerea semnificativă a bacteriilor, mucegaiului şi ciupercilor. Rezultatele testelor le găsiţi aici.

În practică, după aproximativ o oră de utilizare, m-am întrebat a ce miroase atât de bine. Mirosea a aer curat pe care nu aş putea exact să vi-l descriu. Şi de atunci l-am folosit în fiecare zi timp de vreo 3 săptămâni. Mai mult decât atât, l-am dus şi la cabană, şi la socrii. Eu trebuie să testez un lucru de mai multe ori până să mă asigur că funcţionează. L-am testat şi la nivel de mirosuri şi a funcţionat. Pe lângă mirosul de mâncare, a eliminat şi mirosul de parfum. Mă pregăteam să ies din casă, aranjată şi parfumată, când senzorul şi ventilaţia au pornit din senin. M-am întrebat de ce. Parfumul era de vină. Pentru mine funcţia aceasta este cea mai relevantă, pentru că nu sunt deloc prietenă cu mirosurile în general şi atunci când intru în casă îmi doresc să simt că miroase a curat, a proaspăt. Încă un amănunt. Eu lucrez de acasă şi contează ce fel de aer respir. Nu ştiu dacă are sau nu legătură cu aparatul în sine, dar am observat o reducere a stării de oboseală pe durata cât am folosit purificatorul, deşi nu am dormit mai mult şi nu am avut mai puţin de muncă. Rutina zilnică a rămas aceeaşi.

 

Purificatorul SHARP KC-G60EUW

La fel de bine a funcţionat şi în cazul aerului uscat cu care ne confruntăm la cabana pe care o avem. Mereu ne trezim cu nasul înfundat şi cu gâtul uşor iritat, însă lucrurile au stat diferit după folosirea funcţiei de umidificare a dispozitivului pe timp de noapte. Experienţa pe care am avut-o ne-a pus în cumpănă şi ne gândim serios să ne achiziţionăm un astfel de dispozitiv. Vă spun mai jos ce alte lucruri ştie să facă, deşi nu cred că le cuprind chiar pe toate:

  • Este eficient împotriva alergenilor (acarieni, polen, păr de câine şi de pisică), mucegaiului, bacteriilor şi viruşilor.
  • Elimină mirosurile neplăcute de fum de ţigară sau alimente. Este un fel de ajutor de nădejde atunci când ai bucătăria deschisă ca şi mine.
  • Are senzori de temperatură, umiditate, praf, mirosuri, mişcare şi lumină. Senzorii detectează orice formă de contaminare a aerului şi reglează viteza ventilatorului în consecinţă. Funcţia specială Intelligent Mode este automată, pe baza senzorilor. Ne-am distrat bine pe seama senzorilor. De câte ori se aprindea câte un beculeţ, ne întrebam oare ce a mai detectat aparatul.
  • Are o suprafaţă de acoperire între 30 m² şi 50 m².
  • Modul SPOT este o funcţie specială care se utilizează atunci când este nevoie de eliminarea mirosurilor persistente de pe îmbrăcăminte, canapele şi perdele. Am încercat cu nişte pantofi mai vechi ai soţului, dar la partea asta nu am văzut efecte considerabile. Poate n-am ştiut eu să îl utilizez cum ar trebui.
  • O altă funcţie specială este modul ION Shower, pulverizarea cu ioni curaţi. Mai exact, purificatorul eliberează ioni cu un flux de aer puternic şi colectează praful, reducând electricitatea statică.
  • Filtrele HEPA au o durată de viaţă de până la 10 ani de la desigilare şi se întreţin foarte uşor.
  • Are un consum redus, de 3,7 W – 5,5 W (pe cea mai mică setare). Merită ştiut, pentru că deja dispozitivul nu e tocmai un chilipir.
  • Are zgomot redus, de 24 dB, astfel încât poate fi folosit şi pe timp de noapte. În plus, afişajul se stinge în absenţa luminii.
  • Are funcţia Child Lock, adică cei mici nu se pot juca cu butoanele. În cazul nostru şi funcţia asta şi-a dovedit eficienţa, pentru că Antonia a fost curioasă de la început să încerce toate butoanele.

V-am povestit despre purificatorul SHARP KC-G60EUW  în linii mari. De ce am făcut-o? Pentru că nu suntem suficient de conştienţi de calitatea aerului pe care îl respirăm. Pentru că nu ştim că avem nevoie de un astfel de aparat până nu „săpăm” după mai multe informaţii, până nu testăm unul care să ne creeze ori să ne adâncească nevoia (cam aşa a fost la mine). Pentru că ne dorim ce e mai bun pentru copiii noştri. Probabil că doar o parte dintre noi ni-l permitem în locuinţe şi ar fi minunat să îl avem, dar eu îl consider şi mai necesar în locurile pe care nu le putem controla, în locurile în care ne petrecem cea mai mare parte din zi, la grădiniţă, la şcoală, la birou. Mai mult decât atât, le uşurează viaţa celor care sunt alergici la praf, polen sau au alte alergii împotriva căruia dispozitivul este eficient.

 

 

 

Unde credeţi că ar fi absolut necesar un astfel de aparat? Acasă, la locul de muncă sau în unităţile de învăţământ?

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

11 Comments on Tu ştii ce fel de aer respiri? (P)

  1. Mi-a placut articolul,in viitor ne gandim sa achizitiobam un aparat de purificare a aerului, tu stii deja situatia noastra : familie mare, gatit in casa, pisoi si mult praf

  2. Calitatea aerului din spațiul în carte stăm (indiferent că este apartamentul / casa familiei, biroul, unități de învățământ, sau săli de sport etc) este esențială pentru sănătate. Acest dispozitiv ne poate ajuta, dar să fim conștienți de faptul că nu poate elimina de unul singur toate urmările mai puțin plăcute ale modulului noastru de viață.

    Dacă tot ne pregătim bagajele pentru concediu, mi-aș dori să găsesc așa ceva în camera unde ne vom caza.

    • Cu siguranţă nu există niciun device care să ne ofere 100% curat, dar noroc că există astfel de dispozitive care ne ajută să îmbunătăţim calitatea aerului pe care îl avem în interior. Ah, ce mi-aş dori să văd un purificator peste tot, inclusiv în hoteluri.

  3. Foarte interesant ceea ce ne povestesti despre acest dispozitiv! Eu cred ca ar fi util peste tot: acasa, la locul de munca si mai ales la gradinia / scoala copiilor!

  4. Pe mine cel mai tare ma supara cantitatea imensa de praf de care ne bucuram in București. Am si un santier langa blocul meu, iar asta nu prea ajuta. Ne cautam si noi un aparat care sa ne curete de praf aerul din casa si am revenit sa ma uit mai in detaliu la aparatul asta, tinusem minte ca ai scris despre el recent 🙂

    • Sincer, mie mi-a plăcut ce face și cum face. Este adevărat că prețul lui nu este neglijabil, dar îl consider o investiție în sănătate. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *