Cred că știți deja că îmi place să gătesc. Adevărul este că îmi place să gătesc în tihnă, nicidecum contracronometru, cu o listă de task-uri care mă așteaptă să le rezolv. Când vine vorba de bucătăreli, preferatele mele sunt deserturile și îmi place să testez rețete noi. Ziua de naștere a soacrei mele a fost ocazia perfectă să-mi găsesc timp pentru o nouă rețetă de tort. Și cum ea iubește nuca, tortul a fost cu muuultă nucă.

Fără lipsă de modestie, țin să vă spun că acest tort cu foi din bezea cu nucă și cremă de vanilie este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le-am făcut vreodată. A fost pe placul tuturor mesenilor, de la mic la mare, o rețetă pe care o voi repeta cu siguranță.

La o primă vedere, poate o să vi se pară o rețetă complicată, dar să știți că nu este. Modul de preparare nu este tocmai scurt, pentru că vă recomand să coaceți blaturile separat, iar crema are nevoie de timp să se răcească, dar vă garantez că rezultatul final merită timpul investit.

Mai jos, găsiți ingredientele pe care le-am folosit și modul de preparare.

Ingrediente: 

Pentru blaturi

  • 9 albușuri
  • 120g zahăr fin (sau zahăr vanilat fin)
  • 75g făină
  • 180g nucă măcinată
  • un praf de sare (x3)

Pentru cremă

  • 9 gălbenușuri
  • 750ml lapte
  • 120g zahăr
  • 45g amidon de porumb
  • 1lg extract de vanilie (sau o păstaie de vanilie)
  • 80g unt moale (la temperatura camerei) + 1lg zahăr
  • sare

Pentru decor

  • nucă caramelizată → 50g zahăr + 70-80g nucă + 10-15g unt
  • ciocolată

Mod de preparare: 

Pasul 1

Cum vă spuneam mai sus, blaturile le-am copt separat (am făcut 3 blaturi) și tot separat am făcut și compozițiile. Astfel, pentru fiecare blat veți avea nevoie de: 3 albușuri, 40g zahăr, 25g făină, 60g nucă măcinată și un praf de sare. Dacă nu aveți posibilitatea să coaceți blaturile în același timp, atunci vă recomand să faceți compozițiile separat, pentru fiecare blat în parte. Dacă veți coace blaturile pe rând și compoziția o veți pregăti în același timp pentru toate 3, bezeaua se va lăsa, iar rezultatul final nu va fi cel dorit.

Albușurile le-am bătut cu un praf de sare și cu zahărul până am obținut o spumă densă, fermă și lucioasă. Eu am folosit zahăr vanilat fin (se găsește la cantitate mai mare, nu la plic). Nuca măcinată am amestecat-o cu făina și am încorporat-o, cu grijă, cu ajutorul unei spatule, cu mișcări largi de sus în jos, în spumă.

În loc de făină, puteți folosi pesmet (aprox. 20g/blat). Atât făina, cât și pesmetul au rolul de a absorbi umiditatea din albușuri.

Pasul 2

Blaturile le-am copt într-o tavă rotundă, cu diametrul de 24cm, cu inel detașabil, al cărui fund l-am tapetat cu hârtie de copt. Am uns și pereții tăvii cu puțin unt să mă asigur că blaturile mele n-au nicio șansă să se prindă. 🙂 Am nivelat compoziția în tavă și fiecare blat l-am copt la 170°C (cuptorul l-am încins înainte de a pune blaturile), timp de 20-25 de minute (până blaturile se rumenesc ușor), pe treapta din mijloc a cuptorului, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație.

Dezlipiți hârtia de copt doar după ce blaturile s-au răcorit bine. Altfel, riscați ca blaturile să se rupă. Eu le-am lăsat să se răcească complet pe un grătar.

Pasul 3

Între timp, printre coptul blaturilor, m-am ocupat de cremă. Aici țin să menționez că crema de vanilie, cunoscuta crème patissière a francezilor, nu are la bază budinca de vanilie la plic (se poate folosi și aia în lipsă de timp), ci o cremă fiartă pe bază de lapte și gălbenușuri.

De la blaturi mi-au rămas 9 gălbenușuri, așa că le-am folosit pe toate pentru crema de vanilie (evităm risipa), însă nu am avut nevoie de toată această cantitate pentru tort. O parte am păstrat-o deoparte, la frigider, și două zile mai târziu am făcut un desert rapid, la pahar, simplu și delicios.

Detalii „tehnice” legate de cremă

Revenind la cremă, ea trebuie să fie fină, nicidecum cleioasă, așa că este important câtă făină sau amidon de porumb puneți în compoziție. Un alt aspect important este faptul că făina și amidonul nu echivalează 1 la 1 la nivel de cantitate. De exemplu, la 9 gălbenușuri aveți nevoie de 750 ml de lapte și de 45g de amidon de porumb. Dacă alegeți să folosiți făină, atunci va trebuie să folosiți 90g pentru cantitățile de mai sus. Avantajul amidonului este că se poate consuma de cei care au intoleranță la gluten și este un agent de îngroșare, așadar se va găti mai repede decât făina.

Nu puneți toate ingredientele la grămadă: gălbenușuri, lapte rece, zahăr, făină/amidon, pentru că riscați să compromiteți crema și să fie plină de cocoloașe.

Lapte l-am pus într-o cratiță, împreună cu praful de sare, și l-am înfierbântat. Dacă folosiți păstaie de vanilie, o adăugați în lapte, atât semințele, cât și coaja și o scoateți înainte să adăugați laptele în compoziția pentru cremă. Gălbenușurile și zahărul le-am bătut cu mixerul până s-au deschis la culoare. Apoi, am adăugat extractul de vanilie și amidonul. Nu am insistat cu mixerul. Am amestecat doar cât să încorporez amidonul.

Am setat mixerul pe treapta cea mai mică și am turnat, treptat, puțin câte puțin, laptele cald. Am transferat compoziția obținută în oala în care a fiert laptele. Am așezat oala pe foc, la foc mic, și am amestecat continuu cu un tel pentru ca crema să nu se prindă. Am fiert-o cam 3-4 minute după ce a început să se îngroașe (nu o fierbem nici prea mult). Crema va fi bine închegată, însă ea se întărește pe măsură ce se răcește.

Pasul 4

Am acoperit crema (nu oala) cu o folie alimentară pentru a evita să prindă pojghiță deasupra și am lăsat-o să se răcească. Am scos oala afară, iar vremea m-a ajutat în procesul de răcire. În total, am obținut 970g de cremă din care am folosit 650g. 320g am pus-o deoparte, la frigider, acoperită cu folie alimentară, pentru un desert rapid pe care îl voi publica în curând pe blog.

Când crema a fost rece, în bolul mixerului am spumat untul împreună cu o lingură de zahăr și am adăugat treptat crema de vanilie. N-am să vă spun că am obținut o cremă mousseline, pentru că ar fi trebuit să folosesc mai mult unt, dar să zicem că am obținut o cremă mai lejeră în grăsimi, între crème patissière și crema mousseline.

Dacă vreți să folosiți o altă cremă la foile din bezea, atunci este bine să știți că ele nu se pretează la orice fel de cremă. Nu se împacă bine cu cremele pe bază de mascarpone, frișcă sau fructe, pentru că le înmoaie și tortul nu va mai avea ținuta dorită.

Pasul 5

Pentru decorarea tortului am pregătit și o tentativă de nucă caramelizată. Îi spun tentativă pentru că nu mi-a ieșit chiar așa cum aș fi vrut. Într-o tigaie antiaderentă, la foc mic, am pus 50g zahăr brun (vă sfătuiesc să nu faceți ca mine și să folosiți zahăr alb). După ce zahărul a început să se încălzească, am adăugat aproximativ 10-15g de unt și nuca. Le-am plimbat pe toate prin tigaie până nuca a fost acoperită de zahăr ușor topit, dar nici prea mult pentru că nu am vrut ca zahărul să se ardă și să capete un gust amar.

Am turnat compoziția pe o hârtie de copt și am lăsat-o să se răcească. După ce s-a răcit, am transferat-o într-o pungă cu zipper și am bătut-o bine cu ciocanul pentru carne până nuca s-a făcut bucăți și bucățele. 🙂

Pasul 6

Montarea tortului a fost simplă, fără prea multe artificii. Pe un suport pentru tort, am așezat primul blat, un strat de cremă (am nivelat-o cu ajutorul unei linguri), al doilea blat, al doilea strat de cremă și cel de-al treilea blat. Pe cel de-al treilea blat am mai pus un strat subțire de cremă, nucă caramelizată mărunțită și am presărat și niște ciocolată de decor. Aș fi putut pune crema frumos, cu ajutorul unui poș. La fel de bine aș fi putut îmbrăca tortul în cremă, dar am preferat să-l las așa, cu un aer rustic. 🙂

Până a doua zi, tortul l-am păstrat la frigider, acoperit cu o oală, pentru că mi-a fost frică să nu se umezească blaturile și să se facă fleașcă. Ei bine, nu a fost cazul. Am servit o delicioșenie de tort, aromat și dulce fix atât cât trebuie. Noi nu suntem iubitori de deserturi foarte dulci, cu cantități mari de zahăr. Și să nu vă spun cât de bine s-au împăcat blaturile din bezea cu nucă cu crema de vanilie. Nu se poate descrie în cuvinte. Funcționează doar pe încercate, așa că, dacă testați bunătatea asta de tort, atunci e musai să-mi dați de veste, să-mi spuneți cum v-a ieșit și dacă această combinație a fost pe gustul vostru.

Alte torturi delicioase: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

11 Comments on Tort cu foi din bezea cu nucă și cremă de vanilie

  1. Pare un deliciu, il voi încerca. Dacă folosesc zahăr de cocos oare va ieși..?- nu am încă nultă experiență cu el.

  2. Buna ,,se pot face blaturile cu o zi,doua inaine de montare …sau se pastreaza 2-3 zile la frigider dupa ce este gata …Multumesc ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *