Nu vă pot spune (clar) în cuvinte cam cât de bucuroasă am fost la degustarea acestui tort. L-am pregătit pentru o zi de naștere (a soacrei mele) și urma să fie mâncat de oameni cu preferințe culinare diferite. Bineînțeles, l-am făcut cu gândul la principala beneficiară, Antonia, fetița mea, care nu poate consuma gluten (are boala celiacă).

Mi-am propus ca până la ziua ei (în mai) să testez diferite rețete de torturi, să capăt mai multă experiență pe partea asta, pentru că aș vrea ca tortul ei de anul acesta, primul fără gluten, să fie făcut de mine.

Pentru toate mamele care au copii cu boală celiacă sau intoleranță la gluten … să știți că tortul acesta este și pentru voi. Știu că sunteți în căutare de rețete simple și gustoase care să aducă un strop de bucurie.

Ingrediente: 

Pentru blaturi

  • 4 ouă
  • 45g făină de cocos
  • 10g tărâțe de psyllium
  • 60g unt topit
  • 110g zahăr
  • 25g pudră de cacao crudă
  • 160g lapte
  • 7g praf de copt
  • esență de vanilie
  • un praf de sare

Pentru cremă 

  • 250g mascarpone
  • 100g ricotta
  • 160g smântână pentru frișcă (neîndulcită)
  • 60-70g miere
  • esență de vanilie

Pentru glazură

  • 100g ciocolată neagră (70% cacao)
  • 100g smântână pentru frișcă (neîndulcită)
  • 10g zahăr pudră (opțional)

+ căpșuni (opțional)

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de blaturi. Eu am făcut 3 blaturi subțiri pe care le-am copt separat într-o tavă rotundă, cu inel detașabil, cu diamentrul de 18 cm.

Cu ajutorul unui tel, am bătut ouăle cu praful de sare, esența de vanilie și zahărul. Apoi, am adăugat laptele.

Pasul 2

Separat, într-un bol, am amestecat (bine) ingredientele uscate: făina de cocos, tărâțele de psyllium, pudra de cacao și praful de copt. Le-am încorporat în compoziția lichidă (de la pasul 1) și am amestecat energic.

Pasul 3

Am încorporat untul topit și răcorit și am lăsat compoziția să se odihnească, la temperatura camerei, timp de aproximativ 10 minute. Aceasta va fi destul de lichidă comparativ cu un aluat pentru blat de tort care conține gluten. Țin să precizez acest lucru pentru că nu aș vrea să vă faceți griji în momentul în care veți încerca rețeta. 🙂

Pasul 4

Am obținut o cantitate totală de aluat de 620g pe care am împărțit-o în 3 părți (pentru 3 blaturi) aproximativ egale. Am tapetat tava cu hârtie de copt pe care am uns-o cu puțin unt și am presărat făină de cocos. Blaturile le-am copt la 180°C, în cuptorul încins în prealabil, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație, timp de 19-20 de minute (pe treapta din mijloc). Puteți supune blaturile testului scorbitorii să vă asigurați că sunt coapte.

Pasul 5

Cât blaturile au stat la copt, m-am ocupat de crema tortului. Am ales să fac o cremă de mascarpone simplă, îndulcită cu miere. În mixerul planetar, la viteză mică, am amestecat mascarponele cu ricotta și smântâna pentru frișcă, toate reci, de la frigider. Apoi, când crema a căpătat o consistență fină, am adăugat mierea și esența de vanilie. Trebuie să obținem o cremă fermă, omogenă, însă dacă o mixăm prea mult există riscul ca aceasta să se taie.

Am dat crema la frigider până s-au răcit blaturile complet.

Pasul 6

Am montat tortul. Am împărțit crema în 3 părți aproximativ egale (ochiometric): 2 părți pentru umplerea tortului și una pentru îmbrăcarea lui. Între blaturi, peste cremă, am adăugat bucăți de căpșuni (tăiate mărunt). Am dat tortul la frigider până m-am ocupat de glazură.

Pasul 7

La bain marie, am topit ciocolata amestecată cu smântâna pentru frișcă și zahărul. Eu am ales să adaug cele 10g de zahăr pudră pentru că mi s-a părut prea amară ciocolata. La final, din punctul meu de vedere, gustul tortului a fost unul echilibrat, dulce atât cât trebuie (pentru gustul nostru).

Glazura am lăsat-o să se răcorească puțin și am încercat să o pun pe tort cu ajutorul unui poș pentru a obține acele margini neregulate. Mi-au ieșit mai mult sau mai puțin. 🙂

Am ornat tortul cu căpșuni și fulgi de cocos.

În cele din urmă, cel mai important aspect a fost gustul tortului care, sinceră să fiu, ne-a întrecut tuturor așteptările. Cum spuneam, a fost dulce atât cât trebuie, iar blaturile nu au fost deloc seci, ci foarte ușor umede, fără să mai aibă nevoie de însiropare. Blaturile combinate cu crema fină de brânză, cu bucățile de fructe proaspete și cu glazura de ciocolată au făcut casă tare bună împreună, tortul fiind foarte apreciat de la mic la mare.

Alte deserturi fără gluten: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *