Terciurile sunt printre preferatele noastre de servit la micul dejun. Recunosc că aș putea să mănânc terci de ovăz de cel puțin 4-5 ori pe săptămână fără să mă plictisesc.
Evident că n-am crescut cu terciuri de ovăz, dar mă bucur că le-am descoperit. De fapt, așa cum v-am povestit la rețeta de Bircher muesli, terciul nu este o invenție culinară tocmai actuală, el fiind descoperit secolul XX de doctorul elveţian Maximilian Bircher-Benner. Nu mai reiau istoria, pentru că o găsiți în articolul pe care l-am menționat.
Terciurile sunt o opțiune sănătoasă pentru micul dejun, foarte sățioase și ofertante din punct de vedere al topping-urilor. Terciurile se potrivesc cu zeci de topping-uri. Adevărul este că, în cea mai mare parte, topping-ul le dă gust. Terciul în sine, fără mici artificii, este destul de fad.
Eu nu adaug zahăr în terci pentru a-i îmbunătăți gustul. Pe lângă rețeta de mai jos, vă dau câteva idei cum puteți îmbogăți terciul din punct de vedere gustativ, dar și nutrițional. Bineînțeles, dacă vreți să păstrați un număr decent de calorii, nu adăugați topping-urile calorice în cantități mari.
Terciul îl puteți îndulci cu:
- fructe dulci, precum banana sau mărul
- miere
- sirop de agave
- sirop de arțar
- dulceață
Terciul îl puteți îmbogăți din punct de vedere nutrițional cu:
- semințe: chia, in, cânepă, etc.
- nuci: nucă, migdale, caju, alune, etc.
- unturi din nuci: unt de arahide, unt de migdale, etc.
Ar mai fi și varianta de terci mai puțin sănătos, decandent, genul acela de comfort food pentru care merită să facem o excepție în privința caloriilor, terciul cu ciocolată.
Mai jos, vă las rețeta de bază pe care o fac de fiecare dată, cu care sigur nu dau greș. Rețeta de mai jos, cu topping-urile menționate, este preferata mea atunci când aleg să servesc terci de ovăz la micul dejun.
Ingrediente:
Pentru o porție
- 5lg fulgi de ovăz
- 250ml lapte vegetal
- 1 banană
- o mână de afine
- o mână de zmeură
- unt de arahide
- scorțișoară
- vanilie (opțional)
- dulceață de afine (opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
Am pus într-o oală fulgii de ovăz și laptele. Am pus oala pe foc și le-am lăsat să fiarbă la foc mic spre mediu până fulgii de ovăz s-au înmuiat. Din când în când, am amestecat pentru ca terciul să nu se prindă de oală.
Bine de știut!
- Eu folosesc fulgi de ovăz mici, fini. Îmi place mai mult textura lor decât a fulgilor de ovăz groși.
- În terciuri, eu prefer (în special Antonia) laptele vegetal de orez cu cocos. Îl puteți înlocui cu laptele vegetal pe care îl preferați, lapte de vacă sau chiar apă.
- Cantitatea de lichid depinde de preferințele voastre, de cât de lichid preferați să fie terciul.
Pasul 2
Banană am pisat-o cu furculița și am adăugat-o în oală. Am amestecat bine, am mai lăsat oala un minut pe foc, la foc mic, și terciul a fost aproape gata … Lipsea topping-ul.
În mod obișnuit, eu nu adaug în terci niciun fel de îndulcitori. Singura excepție o reprezintă terciul cu cacao, în care adaug puțină miere.
Pasul 3
În cazul terciului de față, mi-am făcut puțin de cap cu topping-urile. 🙂 Am amestecat o linguriță generoasă de dulceață de afine de pădure în compoziție (făcută în casă, îndulcită cu fructoză – pentru diabetici). Deasupra, am pus afine și zmeură proaspete și mi-a fost musai să adaug și puțin unt de arahide.
A fost vis paradis, dar nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, ci să-l încercați.
Terciul de ovăz este un mic dejun care poate fi consumat de toată familia. La noi, lucrurile stau cam așa: eu sunt un fan declarat al terciurilor în orice combinație; Antonia preferă terciul simplu, cu banană și unt de arahide; soțul meu nu iubește terciurile în mod deosebit (nu este un fan mâncărurilor bebelușești de niciun fel: griș cu lapte, orez cu lapte, etc.), dar le mănâncă și le preferă cu fructe proaspete (de exemplu, untul de arahide nici nu vrea să-l vadă).
Sunteți consumatori de terciuri de ovăz? În ce combinații le preferați?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Salut Flavia,
De la tine am invatat ca terciul de ovaz este o optiune foarte sanatoasa si hranitoare
.
Eu pun laptele si fulgii de ovaz in oala pe plita si cand da in clocot opresc plita si las sa se racoreasca cam 10 min. Cantitatea este jumatate din cat ai mentionat in reteta de mai sus Se moaie foarte bine zic eu. Apoi adaug banana, seminte etc
Este un motiv anume pentru care fierbi un timp laptele si fulgii?
Salut!
Mă bucur că ți-am putut aduce o informație utilă!
Nu am un motiv anume pentru care îi fierb un anumit timp. Acesta variază în funcție de grosimea fulgilor.
Buna,
Eu stiam ca laptele vegetal nu se fierbe. Asa scrie si pe cutia celui pe care il cumpar eu.
E o marca anume de lapte care se fierbe?
Multumesc
Salut!
Laptele vegetal își pierde din proprietăți dacă atinge temperatura de fierbere. În rest, nu i se întâmplă nimic. Eu folosesc lapte vegetal de la The Bridge.
Buna Flavia,
Multumesc pentru inspiratie, de foarte multe ori mi-ai fost ajutor.
Nu i-am dat pana acum micutului meu unt de arahide. Ma ajuti cu un sfat, sa-mi recomanzi un anume fel pentru un pici de 4 anisori?
Multumesc,
Alina P.
Hello
Mulțumesc pentru încredere! Nu știu dacă e neapărat o recomandare. Hai să îi spunem sugestie. 🙂
Dacă nu există teren alergic, unturile din nuci se pot introduce în diverse preparate, terciul fiind un bun exemplu, biscuiți, brioșe, etc. O altă variantă sunt lipiile (de exemplu, lipie cu unt de arahide, puțină miere și banană – am o rețetă asemănătoare pe blog) ori, în aceeași variantă, în cantitate mică, pe pâine prăjită.