Tarta aceasta a făcut senzație de sărbători! În loc să fac prăjituri clasice, de Paște, pe lângă baigli cu nucă și mini pască în două culori, am ales să fac această tartă fără coacere. Mai exact, baza tartei este din biscuiți speculoos, niște biscuiți care sunt crocanți, condimentați, au gust asemănător cu turta dulce și o aromă subtilă de caramel. Eu i-am descoperit pe vremea când locuiam în Luxemburg, la noi fiind mai puțin cunoscuți (din ceea ce am observat). Peste stratul de biscuiți, am făcut o cremă de cocos vegană, iar ultima parte a tartei a fost un strat de ganache de ciocolată. Pentru mine, combinația este genială!

Soțul meu nu este un mare iubitor de dulciuri și sunt puține preparate care să îi placă 100%. Tarta aceasta este una dintre ele. Mi-a spus că e musai să o repet. 🙂 

Veți vedea că modul de preparare este simplu și, chiar dacă nu aveți prea multă experiență în bucătărie, nu aveți cum să dați greș cu prepararea acestei tarte. Ingredientele de mai jos au fost suficiente pentru a preparara o tartă de 24 cm ∅. 

 

 

Ingrediente: 

 

Pentru blatul de biscuiți (pentru o tartă de 24 cm ∅)

  • 370g biscuiți speculoos 
  • 90-100g unt topit
  • 50ml lapte vegetal

 

Pentru crema de cocos

  • 400ml lapte vegetal (cocos cu orez am folosit eu)
  • 30g amidon de porumb
  • 100g fulgi de cocos (răzuiți fin)
  • 50g zahăr vanilat

 

Pentru ganache-ul de ciocolată

  • 200g ciocolată (am folosit ciocolată cu 52% cacao)
  • 200g smântână pentru frișcă (neîndulcită)

 

Mod de preparare: 

 

 

Pasul 1

Am folosit o tavă rotundă cu inel detașabil al cărei fund l-am îmbrăcat în hârtie de copt. Pereții tăvii i-am uns cu (foarte) puțin unt. 

Pentru blatul de biscuiți, am zdrobit biscuiții într-o pungă cu zipper cu ajutorul unui sucitor (în trecut am folosit și partea mai puțin dură a ciocanului pentru carne pentru a zdrobi biscuiți). Biscuiții trebuie să fie mărunțiți cât de fin posibil. Îi puteți mărunți și cu ajutorul unui robot de bucătărie. 

 

 

Pasul 2

Peste biscuiții mărunțiți am adăugat 100g de unt topit și, treptat, 50 ml de lapte vegetal sau băutură vegetală, cum preferați să-i spuneți. Eu am folosit lapte vegetal cu cocos și orez. Laptele vegetal l-am folosit tocmai pentru a diminua cantitatea de unt, dar și pentru că am preferat ca blatul de biscuiți să nu fie foarte tare atunci când urma să tai tarta. Nu adăugați din start toată cantitatea de lapte vegetal. Depinde cât de mult lichid vor absorbi biscuiții. Consistența finală trebuie să vă permită să modelați blatul în tavă. Acest lucru îl puteți face cu degetele ori cu fundul unui pahar. Eu am ales prima variantă. Pentru ca cremele să fie susținute de blatul de biscuiți, aranjați stratul de biscuiți cu o bordură înaltă de aproximativ 2 cm. 

 

 

 

 

Pasul 3

Tava cu blatul de biscuiți am dat-o la frigider și m-am ocupat de crema de cocos. Laptele vegetal (aprox. 350 ml) l-am pus pe foc, la foc mediu, împreună cu zahărul. În comerț, găsiți zahăr vanilat în cantități mai mari, nu la plic. În restul cantității de lapte rece am dizolvat amidonul (să îl dizolvați întotdeauna în lichid rece). Amidonul dizolvat l-am turnat peste laptele cald din oală și am amestecat continuu cu un tel. După aproximativ 13-14 minute (timp calculat din momentul în care am pus laptele pe foc, la foc mediu) compoziția din oală ar trebui să fie închegată. Ea se mai îngroașă după ce se răcește. 

Peste compoziția obținută am adăugat fulgii de cocos și am lăsat crema să se răcorească. După ce crema s-a răcit puțin, am adăugat-o peste blatul de biscuiți și am dat, din nou, tava la frigider. 

 

 

Pasul 4

Am trecut la ultima etapă a preparării tartei, ganache-ul de ciocolată. Smântâna pentru frișcă am încălzit-o într-o oală, dar fără să o aduc la punctul de fierbere. Ciocolata am rupt-o în bucățele, am pus-o într-un bol și am adăugat peste ea smântâna caldă. După 3-4 minute, am amestecat bine cu telul până am obținut un ganache cremos. L-am turnat peste crema de cocos și am dat tarta la frigider. 

Tarta am ținut-o la frigider peste noapte pentru a mă asigura că se întărește suficient. Teoretic, pentru a avea ținuta potrivită ar trebui să-i ajungă și 4 ore de odihnă la rece. 

 

 

 

 

Tips & tricks: 

  • Lăsați tarta la rece fără să o acoperiți cu folie alimenatară. Altfel va face condens și picăturile de apă vor fi inestetice pe stratul de ciocolată.
  • După ce stă la rece, atunci când veți dori să tăiați tarta, înainte de a desprinde inelul, folosiți un cuțit a cărei lamă o treceți prin apă fierbinte. Băgați lama cuțitului, de jur împrejur, între blatul de biscuiți și pereții tăvii pentru a desprinde ușor tarta. Apoi, puteți detașa inelul cu încredere. 
  • Procedați la fel dacă vreți să detașați hârtia de copt de pe fundul tartei și să transferați tarta pe un platou: introduceți, cu atenție, între blat și hârtia de copt o spatulă cu ajutorul căreia să detasați hârtia de blat.
  • Tăiați tarta cu un cuțit care are o lamă bine ascuțită, trecută înainte printr-un jet de apă fierbinte (ștergeți lama după ce o treceți prin apă). 

 

 

 

Eu am decorat tarta, la cererea Antoniei, cu bomboane colorate de zahăr și cu căpșune. Ce mai trebuie să știți este că tarta este sățioasă, așa că vă recomand să o porționați în felii mici. 

Dați-mi de veste dacă încercați rețeta. Presimt că nu o să vă pară rău! 🙂

 

 

 


Alte bunătăți dulci pe care vi le recomand: 

 


 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *