Antonia este foarte dornică să ajute în bucătărie. Uneori își dorește doar să stea cu mine, să vadă ce fac și alteori cere să fie implicată. Sunt dăți în care punem să facem ceva bun doar de dragul gătitului împreună. Știu că gătitul cu copiii implică mai multă curățenie după ce activitatea în sine este gata, însă are și multe beneficii:
- Prin numirea ingredientelor și explicarea pașilor, copiii își dezvoltă vocabularul.
- Copiii își dezvoltă motricitatea fină prin activități precum modelarea aluatului, combinarea ingredientelor, tăierea biscuiților, etc.
- Își dezvoltă abilități matematice prin cântărire, de exemplu.
- Copiii mai mari își pot îmbunătăți cititul atunci când sunt ei cei care citesc rețeta.
- Gătitul îi introduce pe copii în lumea științei. Află ce se întâmplă când se amestecă unele ingrediente, ce reacții au în prezența căldurii, etc.
- Copiii își îmbunătățesc atenția și răbdarea.
- Implicarea copiilor în bucătărie îi învață deprinderi care le vor folosi mai târziu, în viața de adult.
- Învață despre alimente, la ce ne ajută ele, care opțiuni sunt mai sănătoase sau mai puțin sănătoase.
- Copiilor le crește stima de sine de câte ori reușesc să ducă o sarcină la bun sfârșit, de câte ori simt că ajutorul lor este neprețuit.
- Gătitul ajută la conectare, pentru că aduce întreaga familie împreună.
Astăzi vă propun câteva rețete simple pe care le puteți realiza cu cei mici. Le-am împărțit în rețete dulci și rețete sărate.
Rețete dulci
Batoane cu unt de arahide și pudră de roșcove (fără zahăr și fără coacere)
Biscuiți crocanți
Cred că toți copiii iubesc biscuiții, nu? 🙂
Terci cu ciocolată și banane
Dacă aveți copii mai mari care își doresc să pregătească ei micul dejun, le puteți propune să încerce să realizeze un terci cu fulgi de ovăz. Bineînțeles, să fie la vârsta la care să poată folosi, în siguranță, aragazul.
Această rețetă este ușor de pregătit împreună cu copiii și, atunci când vor afla că este implicată și niște ciocolată, nu cred că vor refuza să contribuie.
Mic dejun la pahar
Aceasta este o idee și mai simplă de mic dejun care poate fi pregătit exclusiv de copii.
Ciocolată de casă (cu conținut redus de zahăr)
Dacă tot am pomenit de ciocolată, cred că ciocolata de casă nu lasă pe nimeni indiferent. 🙂
Pancakes cu banane (fără zahăr)
Nutella făcută în casă (fără zahăr)
Această cremă ciocolatoasă merge de minune cu următoarea rețetă.
Găsiți pe blog și alte rețete cu ciocolată, ușor de realizat și potrivite și pentru copii:
Brownie fără gluten și fără zahăr
Cheesecake cu dovleac copt (fără coacere)
Granola cu nuci
Dacă preferați cerealele la micul dejun, îi puteți implica pe cei mici în realizarea unei granola delicioase, o bună alternativă la cea cumpărată din comerț.
Preparatele raw cum sunt bomboanele, prăjiturile sau budincile de chia sunt și ele potrivite pentru a fi pregătite cu cei mici.
Rețete sărate
Rețetele dulci sunt preferatele copiilor și probabil că nu numai ale copiilor, dar avem nevoie și de cele sărate, pe bază de carne, legume, lactate, etc. Antonia apreciază mai mult rețetele dulci decât pe cele sărate, dar, de-a lungul timpului, am ales să o implic și în realizarea acestora. Printre preferatele ei, se numără tartele, brioșele și vafele. Găsiți, mai jos, câteva idei de rețete sărate pe care le puteți face cu cei mici.
Frittata cu legume și feta
Adăugați ingredientele voastre preferate și obțineți o omletă delicioasă gătită la cuptor.
Supă cremă de ciuperci
Supele cremă sunt preparate care se pregătesc ușor și nu necesită cantități exacte sau timpi exacți de gătire. Pot fi o ocazie bună pentru ca cei mici să învețe să taie cu cuțitul, sub stricta voastră supraveghere. Dacă sunt prea mici, pornirea și oprirea blenderului ar trebui să îi facă să se simtă suficient de implicați. Mai multe rețete de supă cremă găsiți aici.
Paste tartinabile
Pastele tartinabile se pregătesc repede, ușor (majoritatea) și pot fi servite imediat. Găsiți pe blog câteva rețete delicioase:
- Pastă tartinabilă din ouă fierte
- Pastă tartinabilă de măsline verzi
- Pastă de ton cu năut
- Pastă tartinabilă cu roșii și migdale
Vafe cu spanac și telemea
Dacă aveți un aparat pentru vafe, să nu ezitați să-l folosiți. 🙂 Aici găsiți mai multe rețete de vafe atât dulci, cât și sărate.
Mini pizza
Aceasta fost cea mai bună pizza pe care am făcut-o până acum şi printre cele mai bune pe care le-am mâncat până în momentul de faţă. Dacă vă încumetaţi să încercaţi reţeta, să ştiţi că nu este complicată. Dacă vreţi să faceţi mini pizza cu cei mici, vă garantez o porţie de timp fain petrecut împreună … şi un pic mai multă curăţenie de făcut după, dar ăsta e un detaliu care n-ar trebui să vă stea în cale. 🙂
Mini tarte cu roșii și dovlecei
Antoniei îi place să bucătărească preparate sărate în special atunci când există implicată o bucată de aluat. Probabil și pentru că știe că bucățile de aluat rămase se transformă în fursecuri sau cornulețe. Câteva rețete de tarte găsiți pe blog:
Ciuperci umplute cu brânză și ouă
Budincă de paste cu spanac și ricotta
Știți și voi că pastele se numără printre cele mai simple rețete. Vă propun să le încercați pe cele pe care vi le propun pe blog, atât sub forma clasică, cât și sub formă de budinci. Pe blog, găsiți un articol cu 25 de rețete cu paste, pentru toate gusturile. Printre ele se numără:
- Paste cu sos de sfeclă coaptă
- Paste cu gălbiori și smântână
- Paste cu dovlecei și smântână dulce
- Paste de dovlecei cu sos de conopidă
- Budincă de paste cu brânză de vaci și stafide (fără zahăr)
Salată cu ton și telemea
Pe lângă paste, și salatele sunt ușor de preparat, rapide și versatile. Pe blog, găsiți inspirație pentru salate hrănitoare în 11 salate pentru toate gusturile. Printre ele se numără:
- Salată cu năut și sos de avocado
- Salată cu quinoa, legume și semințe
- Salată de bulgur cu rodie
- Salată cu carne de pui, în lipie
- Salată de cartofi cu maioneză de dovlecei
Sper ca rețetele din acest articol să aducă puțină inspirație pe mesele voastre, dar și momente de fericire și conectare în familie. Blogul vă stă la dispoziție, la un search distanță, pentru și mai multe idei de rețete. Să-mi spuneți și mie care rețete vă propuneți să le încercați sau le-ați încercat deja și au avut (sau nu) succes.
Spor la bucătărit! 🙂
Pentru și mai multă inspirație în bucătărie ⇓:
⇒ Idei pentru un mic dejun sănătos și sățios
⇒ Idei simple pentru masa de prânz
⇒ Peste 50 de rețete de servit la cină
⇒ 19 rețete dulci (fără zahăr și fără îndulcitori)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Ok