Sursa foto: Pexels.com

Cât de des vorbiți cu copiii despre siguranța lor? Cuvântul este unul larg, cu multe noțiuni de asimilat de către cei mici. Când spun siguranță, mă refer la siguranța copiilor acasă, la școală, pe stradă, în mediul online. Ce faceți voi pentru a-i învăța să-și poarte de grijă, să fie în siguranță?

În zilele noastre (și nu numai), cred că este esențial să vorbim cu copiii despre acest subiect și să-i ajutăm să înțeleagă bunele practici, comportamentele care le asigură siguranța. De asemenea, cred că acest subiect nu trebuie abordat doar acasă, ci și la școală, de învățători și/sau oameni competenți în domeniu, prin lecții interactive care să le sedimenteze copiilor aceste informații. Nu ajunge o discuție pe acest subiect, ci cred că este nevoie să revenim asupra lui în mod sistematic și chiar să punem în practică scenarii care să îi ajute pe copiii să înțeleagă mai bine teoria.

Vreau să vă povestesc despre o inițiativă pe care o consider mai mult decât binevenită, „Școala Siguranței Tedi”. Zilele trecute am participat la o lecție deschisă, online, cu tema „Deplasarea pe stradă și traversarea carosabilului”, susținută de „Școala Siguranței Tedi” în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Română – Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Cursul a fost predat elevilor de clasa I de la liceul ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea de către doi reprezentanți ai Poliției. Ursulețul Tedi a fost și el prezent la eveniment prin intermediul platformei.

 

Subiectele abordate în cadrul acestei lecții deschise

Tema lecției am menționat-o mai sus. În cadrul ei, s-a discutat despre:

  • Ce înseamnă să fii în siguranță acasă, la școală, la joacă, pe stradă. A fost o scurtă recapitulare a unor noțiuni abordate la cursurile anterioare.
  • Cum ne deplasăm corect pe stradă. Aici au fost explicate noțiunile de bază: pasager, călător, pieton, trotuar, zebră/trecere de pietoni, semafor, etc.
  • Cum traversăm strada. S-a pus accent pe asigurare, poziționarea noastră pe trotuar, modul în care ne deplasăm pe trecerea de pietoni, etc.
  • Au fost explicate și arătate planșe cu semnele de circulație pe care copiii ar trebui să le cunoască.
  • S-a făcut diferența între semafoarele pentru pietoni și cele pentru mașini.

Cu toată sinceritatea, mărturisesc că mie, ca părinte, această lecție pe care am urmărit-o online mi-a dat posibilitatea să deschid acasă niște subiecte insuficient explorate până în momentul de față. Am închis cursul cu ideea că ar trebui să discut mai mult cu Antonia anumite aspecte ce țin de deplasarea pe stradă. Și cum nimic nu este întâmplător, de curând, i-am spus că, în scurt timp, va traversa singură strada spre școală (din locul în care o lăsăm cu mașina), însă o simt nepregătită, ușor temătoare din acest punct de vedere. Cursul m-a ajutat să-mi structurez mai bine subiectele pe care vreau să le discut cu ea.

„Școala Siguranței Tedi” are o platformă online, scoalatedi.ro, de unde vă puteți lua informații legate de siguranța copiilor. Abordarea subiectul o puteți structura în funcție de resursele pe care le găsiți acolo, ele fiind clasificate pe categorii, pentru învățători, pentru copii și pentru părinți.

Ce mi-a plăcut la această lecție deschisă

Eu sunt de părere că în procesul de învățare este nevoie de exemple practice, de interacțiune, de mijloace ludice care să le trezească și să le mențină copiilor interesul. Am fost plăcut surprinsă să descopăr aceste lucruri în cadrul cursului.

  1. Doamna cms. șef deținea skill-uri de pedagog. A știut să le vorbească celor mici pe înțelesul lor și să îi facă să se deschidă, să interacționeze. Am înțeles că aceasta nu a fost prima lor întâlnire, ci au mai fost și altele în trecut.
  2. S-a pus foarte mult accent pe interacțiune. Copiilor li s-au pus întrebări, au fost încurajați să găsească soluții, să gândească scenarii practice.
  3. S-au folosit scenarii practice și materiale vizuale, foarte importante, din punctul meu de vedere, pentru ca cei mici să înțeleagă informația livrată.
  4. Ursulețul Tedi a fost implicat în acest proces, el fiind un personaj îndrăgit de copii, care i-a motivat să interacționeze și mai mult. La un moment dat, copiii trebuiau să răspundă întrebărilor afișate de ursuleț.
  5. La final, s-a asigurat sedimentarea informațiilor printr-un scurt rezumat al noțiunilor livrate și printr-o fișă de lucru.
  6. A existat și o recompensă, dacă o putem numi astfel, din partea ursulețului Tedi, care cu siguranță îi va motiva pe copii, în viitor, să participe activ la următoarele lecții.

Când vine vorba de lucruri care nu mi-au plăcut, nu am ce pune pe listă, din fericire.

„Școala Siguranței Tedi” cuprinde 7 teme: igiena minții și a corpului, siguranța în clasă, siguranța în pauză, siguranța în vacanța de iarnă, prevenirea, recunoașterea și gestionarea bullying-ului, relațiile cu colegii, când părinții lipsesc de acasă. Suportul didactic este asigurat de Tedi și constă în materiale necesare desfășurării programului la clasă concepute astfel încât să respecte modul de învățare specific elevilor de clasa I – prin jocuri și activități educative. Toate materialele sunt în format electronic și vor fi transmise gratuit, prin e-mail, după finalizarea înscrierii. Materialele pot fi folosite atât în predarea directă la școală, cât și la orele desfășurate online. Participarea la acest program este gratuită şi se realizează pe baza înscrierii de către învățători pe site-ul http://www.scoalatedi.ro.

Cumva mi se pare că aud destul de târziu despre această inițiativă, pentru că ea a intrat în al 7-lea an de activitate. În anul școlar 2021-2022 are 36.407 de elevi înscriși, iar în perioada 2015-2021, la acest program educativ au participat aproximativ 215.000 de elevi de clasa I din toată țara.

Îndemnul meu este să dați de știre altor părinți și învățători că acest program există pentru ca el să ajungă la cât mai mulți copii. Sunt sigură că astfel de inițiative au doar beneficii pentru cei mici și contribuie la dezvoltarea lor armonioasă ca viitori adulți. Eu aș îndrăzni să merg mai departe de atât și să propun un soi de curs ori de program pentru părinți pentru că nu ne-ar strica, adulți fiind, mai multă educație atunci când vine vorba de siguranța noastră și a copiilor noștri în trafic, pe stradă și chiar și acasă. Aici mă gândesc în special la toți acei copii care nu sunt asigurați corespunzător în mașini, un subiect care cred că nu beneficiază de suficientă atenție. Așadar, nu ne strică nici nouă, celor mari, un plus de informații ori împrospătarea celor pe care le avem deja.


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *