Alimente introduse săptămâna aceasta: nimic nou.
Luni, 5 septembrie
Mic dejun: Fructe.
Prânz: Supă cremă de linte.
Gustare: Iaurt cu seminţe de chia + avea nevoie de un supliment aşa că a mai mâncat şi o banană.
Cină: Fulgi de ovăz cu scorţişoară, mesquite şi pudră de roşcove.
Marţi, 6 septembrie
Mic dejun: Fructe.
Prânz: Carne de curcan cu cartof dulce, broccoli, praz, busuioc şi ulei de măsline.
Gustare 1: Pepene galben.
Gustare 2: Smoothie cu măr, pară şi scorţişoară. V-am mai spus că foarte rar i-am dat câte un smoothie bio din comerţ. Eram la cumpărături şi am vrut să luăm câteva ca să le avem în casă pentru orice eventualitate. Le-a văzut şi au început insistenţele. Am cedat! Dacă nu îi cedam insistenţelor, cedam cu siguranţă nervos având în vedere că noaptea a fost albă şi plină de strigăte. Nu ştiu dacă au fost durerile sau vreun vis urât.
Cină: Budincă de banane.
Miercuri, 7 septembrie
Mic dejun: Fructe.
Prânz: Carne de curcan cu broccoli, cartof dulce, dovlecel, praz, busuioc şi ulei de măsline. Nimic nu se pierde! Totul se reciclează :))!
Gustare: Pepene galben.
Cină: Paste cu dovlecei şi smântână dulce.
Joi, 8 septembrie
Mic dejun: Fructe.
Prânz: Merluciu cu cartof alb şi broccoli (meniul de la creşă).
Gustare: Smoothie cu banană, afine, zmeură, seminţe de chia şi lapte de caju.
Cină: Paste cu dovlecei şi smântână dulce.
Vineri, 9 septembrie
Mic dejun: Fructe.
Prânz: Supă cremă de ciuperci.
Gustare 1: Gustări cu broccoli şi parmezan. I-au plăcut foarte mult, atât de mult încât le-a mâncat pe toate … şi au fost 18 bucăţi mari cam cât o monedă.
Gustare 2: Chec cu caşcaval, şuncă şi măsline. Aici există o scurtă poveste. Am fost la o mică petrecere la creşă (directoarea a fost mutată la o altă creşă, iar copiii mai mari au plecat la şcoală, echivalentul grădiniţei în România). Bineînţeles că erau tot felul de gustări nu prea de dat unui copil. Antonia s-a înfipt în farfuria cu chips-uri aşa că repede am căutat să îi dau altceva, mai puţin nesănătos. Am găsit checul ăsta care avea ceva urme de şuncă prin el. Am potolit-o după vreo 3 felii şi ar mai fi vrut, dar apoi ce mă făceam cu cina?!
Cină: Budincă de griş cu nucă de cocos, vanilie şi stafide. A mâncat-o şi pe asta! Uneori mă întreb unde încape atâta mâncare într-un copil atât de mic?!
Sâmbătă, 10 septembrie
Mic dejun: Deliciu cu mere (fără seminţe de chia).
Prânz: Peşte alb în papiotă cu ceapă şi usturoi (doar pentru gust), cartof dulce, unt, cimbru şi oregano. A fost un deliciu!
Gustare: Iaurt cu seminţe de chia.
Cină: Fulgi de mei în lapte de cocos cu banană şi pudră de roşcove.
Duminică, 11 septembrie
Mic dejun: Omletă simplă şi pâine integrală cu guacamole. Nu a vrut omletă! A dat-o la o parte. De fapt, oul ca atare nu îl mănâncă de câteva săptămâni.
Prânz: Carne de vită cu sfeclă roşie, dovlecel, praz, cimbru şi ulei de măsline.
Gustare: Banană.
Cină: Soufle de dovlecei.
Zilele trecute am primit un mesaj de la o mămică, care m-a întrebat cum pregătesc prânzul atunci când acesta include carne şi legume. I-am răspuns, însă poate ar fi bine să scriu şi aici. De cele mai multe ori, carnea şi legumele le gătesc la abur (folosesc aparatul combinat de la Philips Avent). Apoi, le amestec, adaug ierburile aromatice şi ulei de măsline sau unt (mai rar). Încă prefer să îi gătesc la abur pentru că, în acest mod, se păstrează o cantitate mult mai mare de nutrienţi.
Pe pagina de facebook a blogului încerc să vin cu informaţii complementare legate de diversificare, pe care le veţi găsi în albumul „Diversificarea” sub forma unor scheme foto: vârsta la care se introduc alimentele, modul lor de preparare, nutrienţii pe care îi conţine fiecare aliment, etc. Menţionez că schemele sunt făcute în funcţie de informaţiile acumulate. Găsiţi mai multe reţete pe blog, la secţiunea „Bebe creşte” – „Diversificarea” – „Reţete şi meniuri pentru bebe”.
Îmi propun să vă împărtăşesc meniul fiecărei săptămâni. Pentru a nu pierde călătoria noastră printre alimente, vă invit să vă abonaţi la newsletter-ul blogului sau să daţi un like paginii de facebook.
Citeşte şi meniurile anterioare:
Meniu saptamanal la 13 luni si 1 saptamana
Meniu saptamanal la 13 luni si 2 saptamani
Meniu saptamanal la 13 luni si 3 saptamani
Meniu saptamanal la 14 luni si 1 saptamana
Meniu saptamanal la 14 luni si 2 saptamani
Meniu saptamanal la 14 luni si 3 saptamani
Sursă foto: http://www.oddstuffmagazine.com