Titlu: „În numele lui Gucci” (In the name of Gucci)

Autor: Patricia Gucci

Editura Baroque Books & Arts

Nr. de pagini: 326


„În numele lui Gucci” reprezintă viziunea Patriciei despre tatăl ei, Aldo Gucci, descrie relația dificilă pe care a avut-o cu mama ei, Bruna Palombo, și viața complicată pe care au avut-o ca și familie. Bineînțeles, povestea ne duce și în culisele brandului Gucci.

Bruna, mama Patriciei Gucci, avusese o copilărie modestă și lipsită, în cea mai mare parte, de afecțiune. Până la 18 ani, trăise într-un regim autoritar impus de tatăl său. La moartea acestuia, ștafeta fusese predată fratelui Brunei și întreținută de logodnicul acesteia.

Mama Patriciei Gucci ajunge vânzătoare la magazinul Gucci din Roma, unde viața ei ia o întorsătură neașteptată. Devine secretara și, apoi, amanta lui Aldo Gucci, un bărbat șarmant, trecut de prima tinerețe. Povestea lor se înfiripă în contextul în care Aldo Gucci era însurat cu Olwen și avea 3 fii cu aceasta. Un detaliu interesant pe care l-am descoperit în carte este că Aldo Gucci s-a căsătorit cu Olwen forțat oarecum de principesa Elisabeta a României. Olwen era camerista principesei, pe care o trimitea adesea să ridice obiectele comandate la magazinul Gucci din Florența, unde l-a cunoscut pe Aldo. Rămânând însărcinată, principesa i-a cerut tânărului să-și asume responsabilitatea și să se căsătorească cu Olwen.

„În primăvara lui 1927, prințesa Elisabeta a făcut o vizită neașteptată în magazin – singură, de data aceasta. Apariția unui membru al familiilor regale europene era întotdeauna o cinste, dar atunci nu prea existau motive de bucurie. Prințesa nu venise să cumpere ceva, ci ca să își exprime o nemulțumire. Domnișoara Price, angajata ei necăsătorită, față de care simțea o anume responsabilitate, avea o aventură secretă cu tata, i-a comunicat ea tăios bunicului meu. Și, mai rău, Olwen era însărcinată, iar copilul era al lui.”

Copilăria lui Aldo Gucci, începuturile și expansiunea din anii ‘50 a brandului Gucci sunt descrise și ele la începutul cărții. Guccio Gucci fusese fondatorul brandului de lux, dar Aldo Gucci, fiul său, a fost vizionarul, cel care a dus numele Gucci în afara granițelor Florenței și ale Italiei.

În Italia anilor ‘60, legea era aspră în cazurile de adulter și descoperirea unei vieți paralele dusă de capul brandului Gucci ar fi iscat un scandal de mari proporții. Însărcinată, Bruna se mută la Londra, Aldo Gucci ocupându-se de toate cele necesare. Patricia Gucci se naște la Londra pe 1 martie 1963. Din acest moment, viața Brunei și a Patriciei a devenit și mai haotică, cu mutări repetate, afecțiune aproape inexistentă, nefericire, infidelitate și adevăruri care au început să iasă la iveală.

„Ironia era că, oricât ura natura ascunsă a relației lor, nicăieri nu era mai fericită decât în compania lui. Nici diferența de vârstă nu părea să fie o problemă. Era carismatic, avea un suflet tânăr și o energie fără margini, prin urmare nu o deranja deloc faptul că avea 50 de ani. Și nici nu cerea mai mult de la el, fiind perfect conștientă că nu poate să divorțeze. Nu doar că era imposibil din punct de vedere legal (în Italia, divorțul a fost ratificat abia în anii 1970), dar el și Olwen erau părinți și bunici, în fruntea unei familii care de ani întregi se prezenta drept dinastică, nobilă, fără cusur. Scandalul ar fi fost inimaginabil.”

Haosul era presărat cu puține momente de intimitate și fericire, pe care Patricia le descrie în carte în cel mai mic detaliu. Evocă și detaliile din culisele familiei și brandului Gucci, de la extinderea globală a afacerii la rivalitățile dintre membri familiei Gucci, de la căsătoria lui Maurizio Gucci cu Patrizia Reggiani până la întâlnirea Patriciei Gucci cu cei 3 frați ai săi.

După ce a studiat în Anglia și Italia, Patricia Gucci este trimisă la un internat din Elveția, unde regulile erau mult mai stricte decât cele pe care le avusese la școala din Italia. Din Elveția a ajuns la New York. Aici a fost din ce în ce mai implicată în activitățile Gucci, ajungând membru al comitetului director Gucci America și imaginea brandului pentru produsele care se adresau adolescenților.

La mijlocul anilor ‘80, în familia Gucci explodau butoaiele cu pulbere: Rodolfo, fratele lui Aldo, murise și nu se știa cine va prelua acțiunile sale; Paolo, fiul lui Aldo, voia mai mult și mai mult, călcând pe oricine și pe orice pentru a-și atinge scopul, declanșând chiar și o investigație financiară internațională la adresa tatălui său; Maurizio, fiul lui Rodolfo, nu prezenta încredere; Aldo, la aproape 80 de ani, risca pedeapsa cu închisoarea. Lovitura de grație a fost dată, în scurt timp, de Maurizio care a preluat acțiunile tatălui său. De aici, dramele familiei Gucci se intensifică și culminează cu pedepsa cu închisoarea pentru Aldo Gucci. 

Povestea familiei Gucci, așa cum este spusă publicului, este un complicată, cu iz de telenovelă, cu drame care schimbă vieți, dar este și o bucată de istorie cât se poate de reală. Ca simplu cititor, aș spune că Patricia romanțează povestea de iubire dintre părinții săi, dar, pe de altă parte, nici nu o pot condamna din acest punct de vedere. Mutându-mi perspectiva asupra relației mamă-fiică, nu pot să nu observ lipsa de afecțiune și răceala cu care Patricia a fost crescută de mama ei, o femeie foarte fragilă din punct de vedere emoțional. 

„Cu un tată care nu era prezent și o mamă care se chinuia să fie, mă simțeam adesea ca un accesoriu. Mama se comportă cu mine cam la fel cum o făcea cu Giada, câinele ei. Când trebuia să mănânc, îmi pregătea masa. Când trebuia să mă spăl, îmi pregătea baia. Apoi mă punea în fața televizorului până venea vremea să dorm. Își făcea datoria și cam asta era tot.

Am învățat rapid să îmi ocup timpul dezvoltând un fel de autonomie pe care o voi avea toată viața. În weekenduri mă pierdeam cu orele în paginile unor cărți, printre care „ Șifonierul, leul și vrăjitoarea” sau „Peter Pan” – ambele povești în care personajele evadează în aventuri fantastice. Mă jucam cu păpușile mele Barbie sau vorbeam cu prieteni imaginari. Nu m-am gândit niciodată să îi rog să îmi ia un animal de companie doar al meu, cu care să mă joc. De fapt, nu prea am cerut niciodată nimic.”

Când citesc cărți cu povești reale, ajung să caut pe internet detalii despre oamenii implicați în ele. Patricia Gucci mi-a stârnit curiozitatea. Căutând detalii despre ea, am aflat că duce mai departe dramele familiei Gucci, fiind implicată într-un scandal de proporții, în care fiica ei, Alexandra (apare și ea în carte) își acuză tatăl vitreg, pe cel de-al doilea soț al Patriciei, că a abuzat-o sexual, susținând că mama ei (Patricia) și bunica (Bruna) au știut totul și au ținut ascunse abuzurile de frica unui scandal public. Mi-am conturat o altă imagine despre Patricia Gucci și recunosc că acuzațiile fiicei ei mi-au lăsat un gust amar, deformându-mi imaginea formată inițial.

Ați citit cartea?

Mai jos, vă las alte câteva titluri prin intermediul cărora puteți afla poveștile unor oameni celebri.


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Recomandă o carte (#9/2022): „În numele lui Gucci”

    • Patrizia este menționantă într-un singur paragraf, aici: „Haosul era presărat cu puține momente de intimitate și fericire, pe care Patricia le descrie în carte în cel mai mic detaliu. Evocă și detaliile din culisele familiei și brandului Gucci, de la extinderea globală a afacerii la rivalitățile dintre membri familiei Gucci, de la căsătoria lui Maurizio Gucci cu Patrizia Reggiani până la întâlnirea Patriciei Gucci cu cei 3 frați ai săi.” Reiese clar că ea devine soția lui Maurizio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *