Titlu„Factfulness: zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi”

Autori: Hans Rosling, Anna Rosling RönnlundOla Rosling

Editura: Publica

Nr. de pagini: 391

Cartea o puteți cumpăra de aici → link carte


Hans Rosling a fost medic, specialist în domeniul sănătății globale și celebru formator public, consilier al Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, cofondator al Médecins Sans Frontières din Suedia și al Fundației Gapminder alături de fiul și nora lui, Ola și Anna Rosling. Time l-a inclus pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume, iar discursurile sale TED au fost urmărite de milioane de ori.

Factfulness vorbește despre lume, despre modul în care noi tindem să o vedem și care sunt motivele pentru care nu o vedem așa cum este ea cu adevărat. Hans Rosling ne arată ce putem face pentru a vedea lumea așa cum este ea pentru a deveni mai pozitivi, mai puțin stresați și anxioși, mai plini de speranță. Această carte reprezintă o analiză critică a lumii înconjurătoare, bazată pe dovezi și nicidecum pe reacții instinctuale. Hans Rosling demontează mituri despre globalizare, sărăcie, sănătate, educație și populație arătând că, în ciuda viziunii generale pesimiste, lucrurile evoluează, au un trend pozitiv.

Structura cărții

După nota autorului și introducere, sunt argumentate instinctele cele mai des întâlnite în rândul oamenilor (instinctul decalajului, negativității, liniei drepte, fricii, mărimii, generalizării, destinului, perspectivei unice, țapului ispășitor, urgenței), câte unul per capitol. Fiecare capitol se încheie cu un scurt rezumat a ceea ce înseamnă factfulness din prisma instinctului respectiv. Ultimul capitol al cărții este dedicat unui ghid practic, cum putem folosi Factfulness în viața de zi cu zi în educație, afaceri, jurnalism, în organizația sau în comunitatea din care facem parte, dar și în calitate de simplu cetățean. Ultimele 78 de pagini ale cărții reprezintă anexe, note și bibliografie, dovadă că este o carte bazată pe dovezi solide.

Câteva idei din carte

Este greu să identifici progresul dacă împarți lumea în țări bogate și țări sărace, bogați versus săraci. Atunci când acestea sunt singurele două opțiuni, este mai probabil să crezi că o persoană care nu are o anumită calitate a vieții este săracă. Viața este semnificativ mai bună pentru cei de la nivelul 2 decât pentru cei de la nivelul 1, dar este greu de văzut acest lucru de la nivelul 4. (instinctul decalajului)

Factfulness înseamnă să recunoști știrile negative și să înțelegi că veștile proaste circulă mult mai repede decât cele bune.

  • Dacă vrei să controlezi instinctul negativității, așteaptă-te la vești proaste.
  • Știrile pozitive nu sunt știri, pentru că nu ajung aproape niciodată la public.
  • Lucrurile pot fi în același timp mai bune și rele (distincția dintre o direcție de schimbare și o stare)
  • Mai multe știri nu înseamnă mai multă suferință. Numărul știrilor negative crește din cauza faptului că suntem mult mai atenți la suferință.

Factfulness înseamnă să îți dai seama când lucrurile înfricoșătoare îți captează atenția. Fricile noastre naturale față de violență, captivitate și contaminare ne fac să supraestimăm sistematic aceste riscuri. (instinctul fricii)

Factfulness înseamnă să recunoști când un număr singur pare impresionant (mic sau mare) și să îți aduci aminte că ai putea avea o altă părere dacă l-ai compara sau l-ai împărți la un alt număr relevant. Pentru a controla instinctul mărimii pune lucrurile în proporție.

Factfulness înseamnă să recunoaștem când o categorie este folosită într-o explicație și să ținem cont de faptul că deseori categoriile ne induc în eroare. Nu putem opri generalizările, dar ar trebui să le evităm pe cele incorecte. Majoritatea înseamnă doar mai mult de jumătate. Întreabă-te dacă este vorba despre 51%, 99% sau ceva intermediar. (instinctul generalizării)

Factfulness înseamnă să recunoști că multe lucruri (oameni, țări, religii, culturi) par constante pentru că schimbarea este lentă, dar schimbările mici și lente se acumulează treptat și se transformă în schimbări mari. Ca să controlezi instinctul destinului, nu uita că schimbarea lentă este tot schimbare.

Factfulness înseamnă să recunoști că o perspectivă unică îți poate limita imaginația și să îți aduci aminte că este mai bine să privești o problemă din mai multe unghiuri pentru a putea s-o înțelegi pe deplin și să găsești soluții practice. (instinctul perspectivei unice)

Factfulness înseamnă să recunoști când se caută un țap ispășitor și să nu uiți că învinovățirea unei persoane mută atenția de la alte posibile explicații, blocându-ne capacitatea de a preveni probleme similare pe viitor.

  • Caută cauze, nu ticăloși. Lucrurile rele se pot întâmpla fără ca ele să fie premeditate. Nu căuta să învinovățești un grup sau un individ, ci încearcă să înțelegi cauzele multiple sau sistemul care a dat naștere acelei situații.
  • Caută sisteme, nu eroi. Când cineva își atribuie merite pentru ceva bun, întreabă-te dacă acel lucru nu s-ar fi întâmplat oricum, chiar dacă persoana în cauză nu ar fi făcut nimic.

Factfulness înseamnă să recunoști când o decizie ți se pare urgentă, dar să îți aduci aminte că de cele mai multe ori nu este.

  • Nu acționa sub impulsul urgenței. Cere mai mult timp și mai multe informații.
  • Orice ce este urgent și important ar trebui măsurat cu date relevante și corecte.
  • Fii precaut cu acțiunile drastice.

Factfulness nu romanțează problemele cu care se confruntă lumea și nici nu dorește să le nege, ci le argumentează în mod echilibrat, arătând progresul înregistrat până acum, dar și ceea ce mai este de făcut pentru ca lucrurile să stea și mai bine.

Această carte pune accent pe importanța educației și a gândirii critice. Este un soi de manifest împotriva ignoranței. Ne invită să ne punem presupunerile sub semnul întrebării, să nu ne lăsăm pradă senzaționalului și să căutăm surse de informare corecte. Factfulness este esența optimismului informat, o carte pentru cei care își doresc să înțeleagă ceva mai bine lumea înconjurătoare, înțelegând totodată tiparele de gândire care ne denaturează perspectiva asupra lumii.

Alte cărți pe care vi le recomand: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *