De Paște, carnea de miel este nelipsită de pe masa noastră. Mâncăm miel doar de 2-3 ori pe an, iar atunci când o facem, carnea trebuie să fie fragedă, suculentă și aromată. Până acum, pentru mine, cea mai bună metodă de gătire a cărnii este la slow cooker, să se gătească lent (mult și bine). 🙂
Anul trecut, v-am propus pulpa dezosată de miel, gătită lent, la multicooker, pe funcția Slow Cook. Anul acesta, vă propun să gătiți de Paște rasol de miel pe pat de legume în aceeași oală magică (cum îi spun eu), pe aceeași funcție. Eu am multicooker-ul express cu gătire sub presiune de la Crock-Pot. Așadar, dacă aveți același aparat, puteți găti carnea lent, într-un timp mai îndelungat ori pe o durată mai scurtă de timp, sub presiune. Cu ambele variante veți obține o carne fragedă.
De ce prefer, totuși, funcția Slow Cook a multicooker-ului? Din motive pur organizatorice. Atunci când carnea se gătește lent, într-un timp mai îndelungat, știu că am suficient timp pentru a pregăti garnitura ori alte preparate. Afișajul digital este foarte util. De exemplu, știu cum să mă organizez pentru a găti cartofii la airfryer și a-i pune calzi pe masă. De asemenea, dacă fac o cantitate mai mare de carne (asta se întâmplă de obicei de sărbători), atunci pun în funcțiune și slow cooker-ul de la Crock-Pot și am aceiași timpi de gătire pentru ambele oale.
Ingrediente:
- 4 bucăți de rasol de miel cu os (cam 350-400g/bucată)
- 3 cepe
- 3 morcovi mari
- 1 păstârnac
- 1/2 tijă de praz
- 2 felii mari de țelină
- 20 de căței de usturoi
- 100 ml apă (sau supă de legume/pui/carne)
Pentru marinadă
- o lingură generoasă de muștar
- sare
- piper
- usturoi granulat
- boia afumată
- pătrunjel verde tocat
+ foi de dafin
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, m-am ocupat de ingredientele pentru marinadă. Într-un bol, am amestecat muștarul cu sarea și piperul proaspăt râșnit, usturoiul granulat, boiaua afumată și pătrunjelul verde tocat (am pus o lingură cu vârf). Am uns bine bucățile de rasol cu acest amestec. Aici aveți 2 opțiuni: puteți găti carnea la 10-15 minute după ce ați uns-o cu amestecul obținut ori o puteți lăsa la rece, acoperită, timp de câteva ore sau chiar peste noapte pentru ca aromele să se pătrundă mai bine. Dacă timpul îmi permite, eu optez pentru a doua variantă și, eventual, adaug peste carne și feliile de usturoi ori cățeii de usturoi zdrobiți.
Dacă aveți o cantitate mai mare de carne, atunci creșteți și cantitatea de ingrediente pentru marinadă.
Pasul 2
În vasul multicooker-ului, am așezat legumele: un strat de ceapă, unul de rondele de morcovi, un strat de păstârnac, cuburi de țelină și felii de praz. Am reluat straturile până am epuizat legumele. Ultimul strat a fost rezervat usturoiului. Cu lama cutițului, am zdrobit 15 căței mari de usturoi și i-am așezat în oală. Am adăugat foi de dafin. Apoi, am așezat bucățile de carne și deasupra lor am pus felii de usturoi (de la cei 5 căței rămași). Am adăugat în oală 100 ml de apă.
Pasul 3
Am selectat funcția Slow Cook a multicooker-ului, pe treapta High, cu 4 ore timp de gătire. Până a fost gata carnea am avut libertatea să fac ce vreau, pentru că nu a trebuit să o supraveghez (un alt motiv pentru care sunt o fană a multicooker-ului).
BONUS! 🙂 ↓
În perioada 2-11 mai (2024), codul FLAVIA10 vă aduce o reducere de 10% la achiziționarea multicooker-ului CrockPot Express. Îl găsiți aici. Să vă fie de folos!
Lângă bucățile de rasol am pregătit niște broccoli cu unt și cartofi la aifryer.
Broccoli cu unt – l-am gătit tot la multicooker, pe funcția Steam, pe grătar, timp de 2 minute, încât să nu fie prea făcut, ci ușor crocant. Am spălat căpățâna de broccoli, am adăugat pe ea puțină sare și am gătit-o întreagă. Când a fost gata, am transferat-o într-o sită și am lăsat-o să se răcorească. Am desfăcut căpățâna de broccoli în buchete mici pe care le-am așezat într-un vas termorezistent. Deasupra am adăugat felii de unt sărat. Înainte de servire, am băgat broccoliul vreo 2-3 minute în cuptorul încins, cât să se topească untul.
Cartofi la aifryer – rețeta o găsiți aici. Nu ocoliți sosul propus în rețetă, pentru că este delicios.
Revenind la carne, a ieșit foarte fragedă. Abia am reușit să pun bucățile de rasol pe platou fără să se desprindă de pe os. De aromă nu vă mai vorbesc. Legumele i-au dat un gust minunat.
Aveți obiceiul să gătiți carne de miel? Cum o preparați?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.