Quiche Lorraine își are originile în Franța, în regiunea Lorena. Rețeta actuală datează din secolul XIX, însă originile ei par a fi mult mai vechi de atât. Dacă bine țin minte, eu am descoperit-o în Luxemburg, pe vremea când locuiam acolo. 

Termenul „quiche” este un derivat al germanul „kuchen” și desemnează o gamă largă de tarte sărate cu diferite umpluturi. Crusta unei quiche poate fi cu aluat fraged cu unt (pâte brisée), cu aluat foietat (pâte feuilletée) sau chiar și cu aluat dospit. Cert este că coacerea unei quiche este și a fost, așa cum spun francezii, „un moment de partage convivial”. Eu o consider una dintre rețetele potrivite atunci când aduni mai mulți oameni la masă (și nu numai), când fiecare ciugulește câte ceva de pe un platou. 

O Quiche Lorraine veritabilă nu conține brânză și/sau lapte. Umplutura conține ouă, smântână și lards/lardons (kaiser sau bacon). Eu nu am respectat rețeta originală, pentru că mi-am dorit o quiche puțin mai light (nu știu dacă a fost neapărat) și nici umplutura n-am vrut-o foarte înaltă. 

Mai jos, găsiți ingredientele pe care le-am folosit și modul de preparare. 

 

Ingrediente: 

Pentru crustă (aluat fraged cu unt)

  • 250g făină
  • 120-125g unt (rece, de la frigider)
  • 40-50 ml apă rece
  • 1 gălbenuș
  • un praf de sare

Pentru umplutură

  • 200g kaizer
  • 150g șuncă
  • 100g cașcaval
  • 270g smântână (25% grăsime)
  • 3 ouă
  • cepșoară
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare: 

Pasul 1

Aluatul îl puteți face în bolul robotului de bucătărie, cu ajutorul cârligului pentru aluat ori cu mâna. Eu prefer să-l fac cu mâna. Așa m-am obișnuit. Trebuie să știți că crusta se coace în 2 etape: goală și cu umplutura. 

Ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci. Făina am pus-o într-un bol. Deasupra, am pus untul rece, tăiat în bucățele și un praf de sare. Am început să frământ cu mâna până am obținut un aluat nisipos.

Am adăugat gălbenușul și apa rece, treptat. Nu adăugați toată cantitatea de apă dintr-o dată. Depinde de cât lichid are nevoie aluatul. Acest aluat nu se frământă, în schimb are nevoie de odihnă, la rece. 

Aluatul l-am adunat într-un disc, l-am împachetat în folie alimentară și l-am dat la frigider. De obicei, îl las 1-2 ore, dar îi ajung și 30 de minute. Alteori, mă organizez în așa fel încât să am aluatul pregătit cu o zi înainte să coc tarta. 

 

Pasul 2

După perioada de odihnă, am scos aluatul din frigider și l-am lăsat să se înmoaie pentru câteva minute, să fie modelabil (se întărește la rece). Am presărat puțină făină pe masa de lucru și pe sucitor și am întins aluatul într-o foaie rotundă, suficient de mare încât să îmbrace forma de copt (a mea a avut ∅27 cm). 

Am uns forma de copt cu puțin unt și am presărat puțină făină pe fundul ei. Am transferat aluatul și l-am presat ușor încât să adere de fundul și pereții vasului. Am înțepat aluatul, din loc în loc, cu furculița și l-am dat la congelator pentru aproximativ 5 minute (sau la frigider pentru vreo 20 de minute, depinde de cât timp dispuneți). 

 

Pasul 3

Am încins cuptorul la 190° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație (intenționez să încerc și varianta cu ventilație). Pentru coacerea crustei, folosesc un amestec de boabe de fasole cu boabe de năut pe care le așez pe o hârtie de copt, deasupra aluatului. Puteți folosi boabe din ceramică, speciale pentru copt. Am copt crusta timp de vreo 8-10 minute. Apoi, am îndepărtat hârtia de copt și boabele și am mai lăsat crusta la copt pentru vreo 10-15 minute. Am scos crusta din cuptor și am lăsat-o să se răcorească cât timp m-am ocupat de umplutură. 

Așa procedez de fiecare dată cu aluatul pentru tartă. Pentru că nu fac tartele foarte înalte, dacă nu coc crusta cu greutate deasupra, aluatul se poate lăsa de pe pereții vasului și atunci nu mi-ar mai putea susține umplutură. Dacă aș coace crusta doar cu boabe, atunci suprafața ei nu ar fi suficient de coaptă. 

 

Pasul 4

Într-un bol încăpător am amestecat cele 3 ouă cu albușul rămas de la aluat, smântâna, cașcavalul răzuit, kaiserul (eu am ales unul cu foarte puțină grăsime) și șunca tăiate în cubulețe. Am încorporat niște cepșoară tocată și am asezonat cu sare și piper. Aveți grijă să nu scăpați prea multă sare, pentru că baconul/kaiserul, la fel și cașcavalul sunt deja sărate. 

Umplutura am pus-o în crustă cu ajutorul unui polonic. Am vrut să mă asigur că încape și că am o proporție echilibrată între partea lichidă și ingredientele solide (kaiser, șuncă, etc.). Să aveți grijă să nu turnați umplutură între crustă și peretele vasului, pentru că aceasta se va înmuia. 

 

Pasul 5

Am pus tava pe treapta din mijloc a cuptorului încins (setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație) la 180°Celsius. Am copt tarta timp de aproximativ 50 de minute, până a devenit aurie la suprafață. 

Quiche Lorraine se servește după ce s-a răcorit vreo oră, chiar mai mult de atât. Merge servită și rece, de la frigider. O altă tartă care are mare succes la noi în casă este tarta cu ricotta și spanac. Pe blog, găsiți rețeta de tartă cu piept de curcan și legume, precum și tarta cu ciuperci, praz și telemea.  

Dați-mi de veste dacă o/le încercați! 🙂

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

9 Comments on Quiche Lorraine – tartă franțuzească sărată

  1. Am încercat-o astăzi, doar că în loc de cepșoară, am folosit ardei roșu (nu am găsit nicăieri în ianuarie cepșoară 🙈😁), delicioasa e puțin spus! Din paca nu pot incarca poză, dar arată într-un mare fel 😋! Mulțumim pentru inspirație.

  2. Este in cuptor, miroase tare bine! Usor anevoios de făcut tarta (frigider, copt cu boabe deasupra, copt normal, răcit) dar sigur o sa fie delicioasa și o sa merite “efortul” ❤️ Mulțumim pentru rețeta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *