Sosul de roşii îl folosesc în diferite mâncăruri, peste paste, în tocăniţe, chiar şi în ciorbe. În principiu, sosul acesta a fost gândit pentru paste, să am pe ce pune mâna atunci când trebuie să pregătesc o mâncare într-un timp foarte scurt.

Bineînţeles, în magazine, rafturile sunt pline cu diverse sosuri de roşii pentru paste, însă mie îmi place să ştiu ce pun în farfurie. Multe dintre ele conţin conservanţi şi alte ingrediente „minunate”. Pe de altă parte, niciunul nu are un gust fix aşa cum îmi place mie, cu suficient busuioc, o aromă subtilă de usturoi şi gust de roşii adevărate. Ştiţi şi voi că roşiile cu gust se găsesc vara şi nici atunci nu sunt peste tot. Roşiile le-am primit din grădina unei prietene de-a soacrei mele şi ştiu că au fost crescute cât se poate de natural.

Mai jos, vă spun ce reţetă am urmat şi cum am procedat cu sosul de roşii. Să ştiţi că nu-i o treabă prea complicată. 🙂

 

Ingrediente: 

  • 5 kg roşii (cântărite după ce au fost curăţate de părţile lemnoase)
  • 18-20 căţei de usturoi (50g)
  • 150g ţelină
  • 4 cepe albe (400g)
  • aprox. 30 frunze mari de busuioc proaspăt
  • 2 linguri oregano uscat
  • 1 1/2 – 2 linguri sare roz grunjoasă
  • piper

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Inițial, am vrut să opăresc roșiile, să le curăț de coajă și apoi să le dau prin blender. În cele din urmă, am ales o variantă mai simplă: le-am spălat, le-am tăiat, le-am curățat de partea lemnoasă și le-am dat prin blender. În funcție de ce blender aveți, cojile să mărunțesc și nu pierdeți o cantitate importantă din materia primă.

 

Pasul 2

Țelina am curățat-o, am tăiat-o în bucăți potrivite și am pus-o la fiert (textura ei este prea dură pentru blenderul meu). Am curățat ceapa și usturoiul, iar pe prima am tăiat-o în bucăți potrivite (în 4 sau în 6, depinde de mărime). După ce țelina s-a răcit, am încărcat vasul blenderului cu roșii, țelină, ceapă și usturoi și le-am mixat împreună până am obținut o compoziție omogenă. Eu am un blender cu vasul de 1,5l, așa că am fost nevoită să repet operațiunea asta de vreo 3-4 ori.

 

Pasul 3

Compoziția obținută am turnat-o într-o oală încăpătoare. Am adăugat sare și piper și am fiert-o vreo 2 ore. Durata de fierbere depinde și de textura pe care vreți să o obțineți în final. Cu câț fierbeți sosul mai mult, cu atât se va îngroșa. Cu aproximativ o jumătate de oră înainte să opresc focul, am adăugat frunzele de busuioc mărunțite și oregano-ul uscat.

Contează ce fel de roșii folosiți. În mod ideal, pentru un sos de roșii cât mai reușit, roșiile ar trebui să fie cărnoase, cu cât mai puțină apă.

 

Pasul 4

M-am ocupat de borcane. Le-am spălat și le-am sterilizat, în cuptor, împreună cu capacele. Le-am așezat într-o tavă, cu puțină distanță între ele, și am încins cuptorul la 150° Celsius. Le-am lăsat în cuptor timp de 15 minute. Am turnat sosul de roșii fierbinte în borcanele fierbinți. Apoi, borcanele pline le-am mai lăsat în cuptor timp de 15-20 de minute, tot la 150° Celsius. Le-am lăsat în cuptor până s-au răcit complet.

 

Acesta este sosul de roșii pe care l-am pregătit pentru iarnă. În serile în care am nevoie să pregătesc o cină rapidă, iau câte un borcan, încălzesc sosul, îl pun peste niște paste fierte și adaug niște parmezan peste ele, iar cina este servită în timp record. 🙂

 

 

Alte provizii pentru iarnă: 

 

Câteva informații utile: 

⇒ Conservarea alimentelor (sterilizarea, refrigerarea, congelarea, decongelarea)

⇒ Cât timp putem refrigera şi congela alimentele? (tabel care se poate descărca)

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Provizii pentru iarnă: sos de roşii (fără conservanţi)

  1. Buna! M-am hotarat si eu sa pun sosul pt iarna (e prima data cand pun provizii :)) si nu imi dau seama de cate borcane voi avea nevoie, cam ce cantitate iese in litri din 5 kg de rosii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *