In ultimul articol, pe care il puteti gasi aici, va povesteam ca am inceput diversificarea inainte de 6 luni din cauza faptului ca Antonia nu prea se intelege cu luatul in greutate. Incerc sa merg pe alimente cat mai neutre si sa nu ii fortez stomacelul. Adevarul e ca este extrem de greu sa cauti si sa gasesti varianta optima. Sfaturile pediatrilor nu prea coincid si internetul este o sursa inepuizabila de informatii contradictorii. Am incercat sa cern toate informatiile gasite si sa le adaptez nevoilor micutei mele. Sunt sigura ca majoritatea mamicilor se confrunta cu multe dileme cand vine vorba de diversificare, fapt pentru care imi impartasesc experienta. Pe pagina de facebook a blogului incerc sa vin cu informatii complementare legate de diversificare, pe care le veti gasi in albumul „Diversificarea” sub forma unor scheme: varsta la care se introduc alimentele, modul lor de preparare, nutrientii pe care ii contine fiecare aliment, etc. Mentionez, inca o data, ca schemele sunt facute in functie de informatiile acumulate.
Avand in vedere ca in articolul precedent am explicat de ce factori am tinut cont cand am inceput diversificarea, nu mai lungesc povestea si va prezint mai jos primele noastre 7 zile cu alimente solide. In mare parte, ma ghidez dupa cursul de diversificare al doamnei doctor Delia Chira, medic specialist in pediatrie, dar nu numai.
Nu am tinut cont prea mult de regula de 4 zile (despre care puteti citi aici) avand in vedere ca nu avem un istoric familial cu cazuri de alergie si am mers, pana acum, pe alimente relativ neutre. Cu siguranta, pe masura ce vom avansa si vom incerca alimente cu risc alergen crescut, vom tine cont si de regula de 4 zile. Am preferat sa cresc cantitatea si consistenta treptat si sa apelez cam la aceleasi alimente, in proportii variabile.
Ziua 1
Supa clara de legume ( 1 morcov, 1 pastarnac si 1/4 dintr-o telina cat pumnul) fierte cam 15 min in aproximativ 400-500 ml de apa. Apa nostra de la robinet este foarte dura si am facut supa cu apa plata (pentru linistea mea). Am adaugat 1-2 ml de ulei de masline. Cantitatea recomandata era 1-2 lingurite. I-am dat cam 5 lingurite mici (de bebe).
Ziua 2
Aceeasi supa (bineinteles, nu cea pastrata din ziua precedenta, ci proaspata). I-am crescut cantitatea la 7 lingurite mici.
Ziua 3
A mancat 30-40 ml din aceeasi supa (proaspata).
Ziua 4
Am crescut consistenta supei prin pasarea, in proportii variabile, a catorva dintre legumele fierte in blender, in special morcov. A mancat cam 70 ml.
Ziua 5
Am adaugat dovlecel (2 dovlecei baby) in supa si am pasat restul legumelor in proportii variabile. Cantitatea recomandata era de minim 10 lingurite. A mancat cam 100 ml.
Ziua 6
Am pasat si dovlecelul impreuna cu celelalte legume (in proportii variabile). A mancat 80 ml. A fost prima data cand mi-a dat semne ca nu mai vrea. In zilele precedente ar fi mancat si mai mult decat i-am dat, insa mi s-a parut prea mult ca sa continui. In plus, asa cum am mai precizat, nu-s adepta indopatului.
Ziua 7
Am crescut consistenta supei pana am obtinut un piure semilichid. A mancat cu succes 110 ml.
Pana acum, diversificarea a fost un succes, lucru care s-a vazut si pe cantar. Antonia mananca solide mai bine decat ma asteptam. Mai sus este strict experienta noastra, dar nu inseamna ca functioneaza in cazul fiecarui copil. Va sfatuiesc sa cereti sfatul pediatrului inainte de a incepe diversificarea.
Imi propun sa va impartasesc in fiecare saptamana ce alimente am introdus si cum a reactionat fetita mea la fiecare dintre ele. Pentru a nu pierde calatoria noastra printre fructe si legume, va invit sa va abonati la newsletter-ul blogului sau sa dati un like paginii de facebook.
Later edit:
Dupa 11 saptamani de diversificare, privesc spre inceputurile ei si nu cred ca as mai incepe cu supe clare de legume pentru ca nu au valori nutritive, ci doar diversifica gustul. Pe de alta parte, nici nu ma „cert” prea tare ca am inceput cu supele deoarece am preferat sa fiu prudenta. Mi-am zis ca e mai bine sa fiu precauta avand in vedere ca am inceput diversificarea putin mai devreme si nu am fost complet impacata cu decizia. Totusi, mamici la inceput de diversificare, va sfatuiesc sa incepeti cu piureuri de legume (dintr-o singura leguma la inceput).
Sursa foto: http://www.pourbebe.com.
Buna. Si eu am inceput cu supica,dar nu vrea deloc…Nu stie decat de tzitzi
Sincera sa fiu, cred ca acum nu as mai incepe cu supa pt ca nu are valori nutritive, doar diversifica gustul. Oricum, fetitei mele nu i-a mai placut supa dupa ce a dat de mancarea mai consistenta ?
Buna,cu ce ai incepe acum in loc de supa?
As incepe cu piure de dovlecel ?
Multumesc,foarte bune si utile postarile,ma voi ghida dupa ele.
Ma bucur ca iti sunt de folos ?.
Buna! eu de ex regret ca nu am inceput cu supa…mi se pare acum o trecere mai treptata, si cred ca ai optat foarte bine. Eu am inceput cu suc de morcov si mar dar nu a acceptat, asa ca m-am gandit sa trec la piureruri, si cred ca am procedat gresit ca stomaceclul ei le-a tolerat cu greu. Avea si reflux, pe care l-am descoperit abia la 7 luni, pentru ca nu se manifesta cu varsaturi, doar nu se odihnea deloc si tot mi-am pus semne de intrebare si tot am stresat dr pana m-am hotarat sa merg cu ea la o ecografie si asa am depistat. Ne-am chinuit, la inceput nu voia mancare, apoi am facut pauza, iar am incercat si tot asa pana pe la 7 luni cand dupa control, am inceput sa mancam bine.:) Numai ca deocamdata nu am bagat carnea ci doar galbenusul de ou, si asteptam sa vedem cum se comporta stomacelul:) M-am saturat de legume in fiecare zi, si o masa de fructe cu mei dimineata. Ea, Karina, nu s-a saturat se pare:)) Nu pot sa apreciex daca am luat chiar cele mai bune decizii, dar atat timp cat ea acum se simte bine si se odihneste, nu o fortez:)
E greu sa stiu cu certitudine ca procedam bine sau nu. Din pacate, sucul de morcov nu e o idee prea buna, dar sunt pediatrii care inca il recomanda. Cum am mai spus, supa nu are valori nutritive, insa are un gust care difera de lapte matern. Avand in vedere ca am inceput diversificarea la 5l1s, desi nu vroiam mai repede de 6l, am vrut sa incep diversificarea treptat, foarte usor, fara sa ii supraincarc stomacelul. Pe de o parte, cred ca am procedat bine, iar, pe de alta, am semne de intrebare. Inceputurile sunt cele mai grele.
Azi e a 3a zi de diversificare la noi, (bebe Emma, 6l4z, 6270 la 6l, nascuta cu 3220) toate 3 zile patrunjel radacina, fiert si zdrobit bine cu furculita. Nu am numarat linguritele dar a mancat ok, cu strambaturile de rigoare. De maine dovlecel :). Sper sa fie bine pentru ea! ?
Bebe Ema e un super bebe: a luat bine in greutate si papa fara probleme. Sunt sigura ca nici dovlecelul nu va pune probleme?.
Intrebarea mea este de ce ai fiert o cantitate asa mare in prima zi…daca oricum i-ai dar doar 5 lingurite? Nu se pot injumatatii cantitatile?
Am facut multe greseli la inceput: nu a fost cra mai buna idee supa clara, nici atatea legume in acelasi timp (in special telina), nici cantitatile, etc., dar am invatat pe parcurs ?.