Această prăjitură face parte din categoria „Mami, îmi faci ceva bun?”. Sunt zile (multe) în care Antonia îmi cere să-i pregătesc ceva bun. De cele mai multe ori, aleg preparate simple, cu conținut redus de zahăr. De această dată, am optat pentru o prăjitură cu ricotta pe care o aveam în plan de ceva vreme, cu aromă subtilă de lămâie și cu o cantitate generoasă de afine.
Ingrediente:
Pentru aprox. 8 porții
- 2 ouă mari
- 1 gălbenuș
- 70g zahăr brun
- 50g Green Sugar
- 250g ricotta
- 210g făină + 1 lingură
- 3-4 linguri afine
- coaja de la o lămâie
- 3 linguri ulei
- 50ml lapte
- 1 1/2 linguriță praf de copt
- un praf de sare
- vanilie
- unt (pentru tavă)
- zahăr pudră (pentru decor – opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
În bolul mixerului, am bătut ouăle + gălbenușul cu praful de sare, zahărul brun și îndulcitorul. Am adăugat vanilia, uleiul, laptele și ricotta. Am lăsat mixerul să-și facă treaba până am obținut o compoziție omogenă.
Pasul 2
Am adăugat în compoziție coaja de lămâie și făina amestecată cu praful de copt. De aici, am omogenizat compoziția cu ajutorul unei palete de patiserie, nu cu mixerul.
Pasul 3
Am încorporat afinele cu ajutorul paletei de patiserie. Înainte de acest pas, am dat afinele printr-o lingură de făină pentru a evita ca acestea să se lase la fundul tăvii. Nu am insistat prea mult cu încorporarea fructelor, pentru că am vrut să se păstreze întregi, să nu le sparg prin încorporare.
În loc de afine, puteți opta pentru fructele voastre preferate ori pentru fulgi de ciocolată.
Câteva detalii despre ingrediente:
- Vă recomand să folosiți lămâi bio a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac.
- Dacă ricotta voastră este prea apoasă, scurgeți apa în exces.
- Eu am folosit făinile pe care le aveam în casă, 60g făină albă și 150g făină integrală. Dacă folosiți doar făină albă, atunci este posibil să aveți nevoie de 20-30g în plus față de cantitatea menționată, pentru că făina integrală absoarbe mai mult lichid decât cea albă.
- Am folosit afine congelate pe care le-am lăsat la decongelat peste noapte, într-o sită.
Pasul 4
Pentru coacerea prăjiturii am folosit o tavă rotundă din silicon, de 23-24 cm. Tava am uns-o cu puțin unt. Am turnat compoziția și am dat prăjitura la copt, în cuptorul preîncălzit, la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, timp de 35 de minute.
Înainte să scoateți prăjitura din cuptor, verificați-o cu ajutorul unei scobitori dacă este coaptă. Dacă scobitoarea iese curată, atunci e bună de scos la răcit.
Prăjitura am lăsat-o să se răcorească puțin, am scos-o pe un grătar și am lăsat-o să se răcească complet.
Prăjitura mea cu ricotta și afine a avut succes de la mic la mare. Să știți că se potrivește și să fie servită cu un glob de înghețată. Noi am încercat-o atât simplă, cât și cu înghețată. Bine, pentru mine aproape orice prăjitură face casă bună cu înghețata. 🙂
Dați-mi de veste dacă o încercați!
Poftă bună!
Alte prăjituri simple:
- Prăjitură cu pere și brânză dulce
- Prăjitură cu banane și cremă de brânză
- Prăjitură cu urdă
- Prăjitură pufoasă cu fructe
- Prăjitură cu ricotta și stafide
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Bună! Eu am pus în forme de brioșe la copt, foarte bune!! Mulțumesc!
Să vă fie de bine! 🙂