Ultima mea descoperire în materie de bunătăți fără gluten este această prăjitură cu mere, iaurt și migdale. Am făcut-o de 2 ori într-o săptămână, pentru că a fost un succes, votată în unanimitate de ai mei. Când am gătit-o a doua oară, am schimbat puțin proporțiile făinilor și mi-a plăcut și mai mult ce a ieșit. Ai mei spun că diferența nu este sesizabilă. Totuși, prefer să vă las a doua variantă a acestei prăjituri. Mai jos, găsiți ingredientele pe care le-am folosit și modul de preparare.
Ingrediente:
Pentru 6 porții
- 4 mere
- 3 ouă
- 140g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 20g ulei de floarea soarelui
- 30g zahăr
- 40g făină de migdale
- 30g făină de orez
- 20g amidon de tapioca
- 1 lgță praf de copt
- 1 lgță scorțișoară
- esență de vanilie
- zahăr brun (opțional – de presărat deasupra)
- un praf de sare
Mod de preparare:
Pasul 1
Cu ajutorul unui tel, am bătut ouăle cu praful de sare, zahărul, esența de vanilie și uleiul.
Pasul 2
Am adăugat iaurtul și am amestecat până am obținut o compoziție omogenă.
Pasul 3
Am încorporat ingredientele uscate, amestecate în prealabil: făina de migdale, făina de orez, amidonul de tapioca, praful de copt și scorțișoara.
Pasul 4
Am lăsat deoparte aluatul și m-am ocupat de mere. Le-am spălat, le-am curățat de coajă și le-am tăiat în cubulețe mici. După curățare și tăiere, am avut aproximativ 500g de cuburi de mere.
Pasul 5
Merele le-am încorporat în aluat și am amestecat bine pentru ca acesta să acopere toate bucățile de fructe. Compoziția am transferat-o într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină de orez. Eu am folosit o tavă rotundă, cu diametrul de 25 cm și înaltă de aproximativ 5 cm. Am presărat deasupra prăjiturii puțin zahăr brun.
În cazul în care vreți ca după coacere să scoateți prăjitura întreaga din tavă și să o transferați pe un platou, de exemplu, atunci vă recomand să o coaceți într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Pasul 6
Am încins cuptorul la 180° C, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație. Am lăsat prăjitura la copt timp de 45 de minute. În funcție de cuptor, vă sfătuiesc să o supravegheați în ultimele 5-10 minute pentru a evita să se „bronzeze” prea tare.
Este o prăjitură foarte ușor de făcut care merge de minune să fie servită cu un glob de înghețată de vanilie … Dacă mă urmăriți de ceva vreme, știți că eu sunt o iubitoare de prăjituri servite cu înghețată de vanilie. Înainte de a o servi, vă sfătuiesc să o lăsați să se răcească.
Poftă bună!
Alte deserturi fără gluten:
- Brownie fără gluten, fără lactoză și fără zahăr adăugat (la airfryer)
- Batoane cu cocos și ciocolată (fără gluten și fără lactoză)
- Gofre cu aromă de turtă dulce (fără gluten)
- Gofre cu cocos și vanilie (fără gluten și fără lactoză)
- Biscuiți cu migdale și bezea (fără gluten)
- Biscuiti pufoși cu fasole roșie și ciocolată, la airfryer (fără gluten și lactate)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Mențiune → O parte dintre link-urile incluse în acest articol sunt link-uri de afiliere.