Când ne-am întors de la mare, pe drumul spre casă, Antonia a mâncat o plăcintă cu brânză sărată, cumpărată. I-a plăcut atât de mult încât m-a rugat să îi fac şi eu „păcinte”. Şi cum nu rezist dorinţelor ei, m-am pus pe treabă. Vă împărtăşesc şi vouă reţeta, pas cu pas, poate aveţi copii care poftesc „păcinte cu bânză”. 🙂
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 400g făină albă (tip 650)
- 200g unt rece (82% grăsime)
- aprox. 40ml apă rece
- 1 gălbenuş
- un praf de sare
+ 1 ou şi puţin lapte (pentru unsul plăcintelor)
Pentru umplutură:
- 200g telemea
- 100g ricotta
- 1 ou
Mod de preparare:
Pasul 1
Aluatul este acelaşi pe care îl folosesc pentru tarte. Diferenţa este că pentru tarte folosesc făină integrală, iar la aceste plăcinte am folosit făină albă. Ştiţi deja că făina albă este o excepţie la mine în bucătărie.
Peste făină, am adăugat untul rece, tăiat în bucăţi mici. Am amestecat făina cu untul, le-am frământat până am obţinut o compoziţie asemănătoare cu nisipul umed.
Am adăugat gălbenuşul şi puţină apă. Am continuat să amestec, cu mâna, până aluatul a început să se adune, să devină compact. Am strâns aluatul într-o bilă. Puteţi avea nevoie de 40 ml apă sau mai mult, depinde de făină. Apa să o adăugaţi treptat.
Pasul 2
Bila din aluat am pus-o pe masa de lucru şi am mai lucrat încă o dată aluatul cu podul palmei pentru a mă asigura că untul este bine încorporat. Să nu frământaţi prea mult aluatul. Este suficient să faceţi o dată acest procedeu.
Am modelat aluatul în două bile, le-am aplatizat uşor şi le-am împachetat pe fiecare în folie alimentară. Am pus bilele la rece, în frigider. Puteţi să strângeţi aluatul şi într-o singură bilă dar, în cazul plăcintelor, mi se pare mai uşor de lucrat dacă este împărţit în două. Puteţi lăsa aluatul la rece timp de aproximativ 2 ore sau peste noapte. Eu l-am lăsat peste noapte.
Pasul 3
Pentru umplutură, am zdorbit telemeaua cu o furculiţă. Am amestecat-o cu ricotta şi oul. Atât! 🙂 În rest nu am adăugat nimic. Voi puteţi pune condimentele care vă plac.
Pasul 4
Aluatul trebuie scos din frigider cu cel puţin o oră înainte de a fi prelucrat. Trebuie să se înmoaie pentru a putea fi întins.
Pasul 5
Am presărat făină pe masa de lucru, puţin deasupra aluatul şi pe sucitor. Aluatul l-am întins într-o foaie subţire. Este posibil să se rupă uşor pe margini. Crăpăturile le puteţi „repara” lipind părţile cu degetele.
Pasul 6
Odată întins aluatul, am tăiat marginile şi l-am împărţit în pătrate cu latura de aproximativ 12 cm. Marginile nu le-am aruncat. Le-am amestecat cu marginile de la următoarea foaie, le-am adunat într-o bilă şi am întins o nouă foaie pe care am împărţit-o în pătrate pentru a face şi mai multe plăcinte. 🙂
Pasul 7
În mijlocul fiecărui pătrat am pus aproximativ 2 linguriţe de umplutură. Separat, într-un bol, am amestecat oul cu laptele (aprox. 40-50 ml). Am unit colţurile opuse ale pătratului. Am adus spre centru primele 2 colţuri opuse, le-am uns puţin cu amestecul de lapte cu ou şi am unit şi următoarele două colţuri.
Am obţinut plăcinte pătrate/dreptunghiulare pe care le-am aplatizat uşor şi le-am modelat cu degetele marginile formate astfel încât să „sigilez” compoziţia în interior. În poza de mai jos, încă nu erau modelate marginile.
Pasul 8
Am aşezat plăcintele într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Le-am înţepat uşor cu furculiţa, deasupra, în 2-3 locuri. Le-am uns cu amestecul de ou cu lapte. Am încins cuptorul la 180° C, fără ventilator (cu căldură sus şi jos). Am dat plăcintele în cuptor timp de 25-30 de minute. Eu le-am ţinut fix 27 de minute la copt şi încă vreo 4-5 minute în cuptorul cald, oprit, cu uşa deschisă.
Au fost delicioase! Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, trebuie neapărat să le încercaţi. Să-mi spuneţi dacă au fost sau nu pe gustul vostru. 🙂
Să ştiţi că din acest tip de aluat puteţi face şi plăcinte dulci. Alina, blogger pe Mamamag.ro, are o reţetă de trigoane cu prune şi scorţişoară. Deci, faceţi plăcinte dulci sau sărate în această săptămână?
Reţete asemănătoare:
Plăcinte cu mere. Mici, rapide şi economice.
Tartă cu ricotta şi spanac
Tartă cu piept de curcan şi legume
Tartă cu ciuperci, praz şi telemea
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Foarte bine arata.De la ce varsta se poate Da?
Multumesc.
Depinde ce texturi gestionează copilul şi ce alimente ai introdus până acum. Aş spune că nu mai devreme de vârsta de un an.