La noi în casă, deserturile cu mere sunt apreciate de la mic la mare (cred că v-am mai spus asta). În plus, toți 3 suntem iubitori de dospeli. Recunosc că, pe lângă gust, mie îmi place și să mă joc puțin cu aluatul, să fac, cum pot mai bine, pentru ca preparatul final să arate apetisant. Ce succes a avut plăcinta asta!
Inițial, intenția mea a fost să fac 2 plăcinte împletite, una cu mere și scorțișoară și una cu brânză dulce, însă n-am găsit brânza de vaci pe care o consideram eu potrivită pentru această plăcintă. M-am adaptat și am făcut 2 plăcinte diferite. Prima umplutură a fost conform planului inițial. În cea de-a doua plăcintă am adăugat și unt de arahide, ingredient tare apreciat de Antonia.
N-aș vrea să mă mai lungesc prea mult cu vorba și să vă împărtășesc rețeta. Aș mai menționa doar că această rețetă o puteți face și cu aluat de foitaj din comerț.
Ingrediente
Pentru 2 plăcinte
Pentru aluat
- 400g făină
- 2 ouă
- 100ml lapte
- 120g unt (82% grăsime – la temperatura camerei)
- 50g zahăr vanilat
- 7g drojdie uscată
- coaja de la o lămâie mică
- vanilie (opțional)
- un praf de sare
Pentru umplutură
- 6 mere (aprox. 800g)
- 1-2 lg zahăr vanilat
- 1-2 lgțe scorțișoară
- 1 cub de unt
- unt de arahide (opțional)
- 1 gălbenuș (pentru uns)
- 2-3 lg de lapte (pentru uns)
- zahăr brun (opțional – pentru decor)
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, m-am ocupat de maia. Într-un bol, am pus drojdia uscată, 40 g făină și 50 ml de lapte călduț. Le-am amestecat bine, până am obținut o compoziție omogenă. Am lăsat-o deoparte, la temperatura camerei, timp de aproximativ 15 minute.
Pentru această rețetă, am folosit făină Manitoba, cu un conținut mai mare de proteine, ideală pentru dospeli (cozonac, pâine, focaccia, etc.).
Pasul 2
În bolul mixerului planetar, am bătut ouăle cu zahărul, sarea și vanilia. Am schimbat accesoriul robotului, am pus în funcțiune cârligul. Am adăugat coaja de lămâie și maiaua, restul cantității de făină (360g) și laptele rămas (50 ml).
Important de menționat! → Atunci când folosiți coajă de lămâie în preparate, optați pentru lămâi bio a căror coajă nu este tratată.
Pasul 3
După ce aluatul a începutul să se lege, am încorporat untul (moale), treptat. Apoi, am mai lăsat robotul să-și facă treabă timp de vreo 5 minute bune. Am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească la rece, la frigider, peste noapte. Abia a doua zi, dimineața, am copt plăcintele. Nu lăsați aluatul la rece mai mult de 12 ore.
Dacă timpul de dospire vi se pare prea lung, atunci puteți să lăsa aluatul să dospească la rece până își dublează volumul (între 2 și 4 ore).
Pasul 4
Am pregătit și umplutura cu o seară înainte să coc plăcintele.
Merele le-am spălat și le-am curățat de coajă. Le-am tăiat în două și le-am curățat și în interior. Apoi, le-am tăiat în bucățele mici. După curățare, am rămas cu 530g de mere, dar data viitoare aș pune mai multe mere. Nouă ne plac umpluturile generoase.
Într-o tigaie de wok, am topit untul, am adăugat merele, zahărul și scorțișoara. Cantitățile de zahăr și scorțișoară rămân la alegerea voastră, în funcție de preferințele pe care le aveți, dacă vă doriți o umplutură mai mult sau mai puțin dulce, mai aromată sau cu o cantitate mai mică de scorțișoară.
Am lăsat merele să se gătească puțin, dar nu prea mult. Eu prefer să simt bucățile de măr în plăcinte, să nu le transform într-o pastă. Dacă merele voastre lasă prea mult suc, atunci măriți focul pentru a-l reduce. Umplutura trebuie să fie rece și fără zeamă înainte de a o pune în plăcinte.
Pasul 5
A doua zi, aluatul l-am împărțit în 2 (pentru 2 plăcinte împletite). Din fiecare parte de aluat, am întins câte o foaie cu dimensiunea de 30cm x 20-23cm (adăugați făină pe masa de lucru dacă este nevoie). Am împărțit și umplutura în 2 părți egale, câte una pentru fiecare plăcintă. Pe mijlocul fiecărei foi de aluat, am repartizat umplutura. În cazul celei de-a doua plăcinte, am dispus câte o bucățică de unt de arahide din loc în loc. Am folosit unt de arahide tare, din frigider.
Cu un cuțit bine ascuțit, am tăiat fâșiile de aluat. Eu am ales să aibă o lățime de 2-3cm. Apoi, le-am „împletit” aducând câte una de pe fiecare parte, peste umplutură, și suprapunându-le.
Pasul 6
Cu atenție, am pus plăcintele într-o tavă întinsă (pentru cuptor), tapetată cu hârtie de copt. Le-am lăsat, timp de aproximativ 30 de minute, să dospească la temperatura camerei. După acest timp, am uns plăcintele cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Deasupra lor am presărat puțin zahăr brun.
Pasul 7
Am încins cuptorul la 170° C (setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație). Când cuptorul a fost încins, am așezat tava cu cele 2 plăcinte pe treapta din mijloc a cuptorului. Am lăsat plăcintele la copt timp de aproximativ 30-35 de minute.
Prea bună plăcinta asta! Am un singur regret, două, de fapt … că nu am făcut mai multă umplutură și că nu am dublat cantitatea de plăcinte. Le-am împărțit cu mama, socrii și bunica și s-au terminat mult prea repede. Data viitoare, încerc și umplutura cu brânză dulce.
Care este umplutura voastră preferată în plăcinte?
Dacă testați plăcinta aceasta împletită, dați-mi de veste. Sper să vă placă! 🙂
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.