Mi-am dorit să fac o pizza fără clasicul blat cu făină, mai sănătoasă, dar să nu fac mari compromisuri asupra gustului. Văzusem mai demult o reţetă de pizza cu blat din dovlecei aşa că m-am pus pe căutat, dar nicio reţetă nu îmi părea să fie aşa cum mi-o doream. Am zis că încerc una a mea, făcută după gustul meu. Am avut emoţii că preparatul va sfârşi la gunoi şi îmi voi pierde timpul, pentru că nu sunt o mare iubitoare de dovlecei. Totuşi, le-am dat o şansă şi bine am făcut. Această pizza mi-a depăşit cu mult aşteptările :).
Ingrediente:
Pentru blat:
- 400-500 dovlecei (cântăriţi întregi)
- 20g parmezan
- 50g făină de ovăz
- 1 ou
- 1/2 linguriţă usturoi granulat
- 1 linguriţă busuioc uscat
- 1 linguriţă oregano uscat
- 1 linguriţă pătrunjel verde uscat
- sare
- unt/ulei pentru uns tava
Pentru topping:
- 1 mozzarella
- roşii cherry
- măsline verzi
- porumb
- busuioc
- pastă de roşii
Mod de preparare:
- Dovleceii i-am curăţat şi i-am răzălit. Peste ei am presărat puţină sare încât să îi ajute să elimine apa. I-am lăsat să se odihnească aproximativ 20 de minute.
- Am stors dovleceii de apă şi i-am amestecat cu parmezanul, făina de ovăz (am râşnit fulgi de ovăz), usturoiul şi ierburile aromatice.
- Am uns o tavă rotundă din silicon cu unt şi am aşezat uniform compoziţia. O puteţi şi modela cu mâna într-o tavă întinsă. Am dat blatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 45 de minute.
- Când blatul s-a rumenit, l-am scos din cuptor şi l-am lăsat să se răcorească.
- Am uns blatul cu pastă de roşii şi am pus peste el felii de mozzarella, de roşii cherry şi de măsline verzi. Am presărat câteva boabe de porumb şi busuioc uscat.
- Am dat pizza în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 10 minute.
Antonia nu a părut foarte încântată. Posibil să nu-i mai placă dovleceii în preparate. Plănuiesc să încerc o pizza cu blat din conopidă. În schimb, pe mine m-a cucerit pizza asta.
Puteţi încerca şi:
Clafoutis cu legume şi lapte vegetal
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Ideea blatului mi se pare senzationala, mai ales pentru cineva care adora legumele in orice context.
Poti sa-mi spui ce tip de cuptor folosesti? Eventual ce mod de coacere ai aplicat, mi se pare ca are culoarea perfecta 😀
Folosesc un cuptor electric, dar e vechi aşa că nu-ţi pot spune modul de coacere. Astfel de detalii pot să-ţi dau după ce mi-l achiziţionez pe cel de casă nouă :).