Pilaful de bulgur este un preparat turcesc pe care eu am decis să-l adaptez în funcție de gusturile mele. Merge perfect sevit ca garnitură, dar poate constitui și singur o masă, în special în zilele de post dacă omiteți 2 ingrediente, untul și parmezanul.

Ce este bulgurul și în ce preparate îl putem folosi?

Bulgurul este un derivat din grâu, folosit cu precădere în Orientul Mijlociu. Conține mai multe fibre, proteine, fier și magneziu decât orezul și are indice glicemic scăzut.

Bulgurul poate avea granulații diferite, iar timpul de gătire este influențat de mărimea bobului. Cu cât bobul este mai mare, cu atât va necesita mai mult timp de gătire. Eu prefer bulgurul cu bobul mare.

Îl puteți folosi pentru garnituri, salate, budinci cu legume, dar și pentru preparate dulci (le făceam mai des când era Antonia mică). Vă dau câteva exemple.

Preparate dulci pe bază de bulgur

Salate cu bulgur

Revenind la pilaful de bulgur, multicooker-ul mi-a ușurat munca, pentru că nu am stat să amestec în oală, ci am gătit bulgurul pe funcția Rice/Risotto în oala mea magică, multicooker-ul de la CrockPot, pe care îl folosesc cu succes de câțiva ani. Sincer, nu știu ce m-aș face fără el … pe principiul că ne obișnuim repede cu binele. 🙂

→ În perioada 18-25 iunie (2024), cu codul FLAVIA10, puteți cumpăra multicooker-ul pe care îl folosesc și eu cu 10% reducere. Îl găsiți aici.

Ingrediente: 

  • 180g bulgur (8-9 linguri)
  • 1 ceapă
  • 1/2 ardei capia (mare)
  • 2 morcovi medii
  • aprox. 5 linguri sos de roșii
  • 20g unt
  • 1 linguriță mix de legume uscate
  • sare
  • piper
  • 400ml apă (sau supă de pui ori de legume)
  • ulei de măsline

Pentru servire

  • frunze de pătrunjel
  • parmezan

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de legume. Am tăiat ceapa, ardeiul și morcovii în cubulețe mici. Apoi, am setat multicooker-ul pe funcția Brown/Saute timp de 7 minute pentru a căli puțin ceapa. Am lăsat oala să se încingă, am adăugat ulei de măsline și am adăugat ceapa. Am călit-o timp de 3 minute și apoi am adăugat și restul legumelor. Am amestecat continuu, până la finalizarea programului.

Pasul 2

Am adăugat bulgurul, sosul de roșii (eu am folosit un sos de roșii cu busuioc), untul, condimentele și apa. Cantitatea de apă nu vă recomand să fie sub 400 ml, dar puteți adăuga o cantitate mai mare în cazul în care preferați un pilaf mai umed, mai apos. Pentru și mai mult gust, apa o puteți înlocui cu supă de pui sau cu supă de legume.

Pasul 3

Am setat multicooker-ul pe funcția Rice/Risotto, am închis supapa de presiune și am lăsat oala să-și facă treaba. Această funcție are un timp presetat de 12 minute pe care nu l-am modificat.

Când s-a scurs timpul, am lăsat oala timp de 10 minute să se depresurizeze singură și abia apoi am deschis supapa de presiune.

Am scos o porție de pilaf într-o farfurie, am presărat deasupra puțin parmezan ras fin și frunze de pătrunjel.

A fost delicios, dar să știți că nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Încercați rețeta și spuneți-mi dacă este pe gustul vostru.


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *