De-a lungul timpului, ați văzut pe blog rețete de rulade din carne, precum: ruladă din carne de curcan, umplută cu cașcaval și cârnați; ruladă din piept de pui cu ciuperci și bacon, ruladă de carne cu ciuperci, rulouri din piept de pui învelite în bacon … Toate se pot servi, alături de o garnitură, la mesele principale, dar se pot consuma și reci, pe un platou de aperitive sau chiar și pe o felie de pâine, la micul dejun.
Astăzi, vă las rețeta de pastramă de curcan gătită la multicooker, o alternativă sănătoasă la mezelurile din comerț.
Ingrediente:
- 450g piept de curcan
Pentru saramură
- 900 ml apă
- 20g sare
- foi de dafin
- boabe de piper
Pentru marinadă
- 1 lg muștar
- 2 lg ulei de măsline
- 1 lgță boia
- 1 lgță pudră de usturoi
- 1/2 lgță piper măcinat
- 1 lgță busuioc uscat
- 1 lgță oregano uscat
- 1/2 lgță piper Cayenne (opțional)
+ sfoară alimentară
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, am pus carnea în saramură. Am pus sarea în apă rece (eu am folosit sare celtică) și am amestecat până când aceasta s-a dizolvat. Am adăugat vreo 5 bucăți de foi de dafin și o linguriță de piper boabe. Am pus pieptul de curcan în apă (eu am avut o bucată de 450g, dar voi puteți ajusta cantitățile în funcție de gramajul cărnii pe care o aveți). Carnea trebuie să fie acoperită în totalitate de apă.
Bolul l-am acoperit cu folie alimentară și l-am lăsat la frigider peste noapte.
Pasul 2
A doua zi, am făcut marinada pentru carne. Mai exact, am amestecat toate ingredientele. Piperul Cayenne îl puteți omite dacă nu sunteți fani ai gustului ușor picant.
Am scos carnea din saramură, am uscat-o bine cu hârtie de bucătărie și am condimentat-o cu mixul pe care l-am făcut. Am lăsat-o la marinat vreo 2-3 ore, acoperită cu folie alimentară, la frigider.
Pasul 3
Pentru ca bucata mea de carne să aibă un aspect uniform, am legat-o cu sfoară alimentară.
În vasul multicooker-ului (eu îl am pe cel de la CrockPot) am pus aproximativ 200 ml de apă, am așezat bucata de carne pe grătar, am închis capacul multicooker-ului și supapa pentru presiune. Am setat oala pe funcția Poultry timp de 40 de minute.
Când s-a scurs timpul setat, am lăsat oala să se depresurizeze singură timp de vreo 10-12 minute, adică nu i-am făcut absolut nimic. Abia după acest timp am deschis supapa pentru presiune.
Dacă doriți ca pastrama să fie rumenită, o puteți da 5-10 minute la cuptor, la 200° Celsius, cu ventilația pornită. După acest pas, am lăsat-o să se răcească la temperatura camerei. Apoi, am învelit-o în folie și am dat-o la frigider. Am feliat-o când s-a răcit complet (după ce i-am îndepărtat sfoara alimentară).
Pastrama este foarte ușor de făcut și puteți opta pentru carnea pe care o preferați, piept de curcan, piept de pui, mușchi de porc sau de miel.
Poftă bună!
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.