Panna cotta este o reteta de budinca rece originara din nordul Italiei. Aceasta reteta delicioasa se poate adapta incat sa o putem servi si bebelusilor. Eu am gasit reteta pe blogul Cosminei (v-am mai spus eu ca ma inspira cu retetele ei) si am adaptat-o pentru fetita mea si pentru bunica ei pofticioasa :). A fost o alegere inspirata prin care am introdus grisul in alimentatia fetitei.
*Reteta dupa 8 luni
*Desert sanatos (bun pentru toata familia)
Ingrediente (pentru 2 portii generoase):
- 500ml lapte (de vaca am folosit eu – 3.5% grasime)
- 5 linguri de gris
- 3-4 linguri de smantana grasa (eu am pus cam 3 linguri jumatate)
- vanilie
- coaja de lamaie (bine spalata). Am avut lamai bio. Atentie la lamaile cerate!
- 1-2 linguri de afine
- 2 curmale
- 1 lingurita fulgi de cocos
Mod de preparare:
- Am pus laptele la fiert. Cand a fost in punctul de fierbere am adaugat grisul in ploaie si am amestecat continuu timp de 5-10 min. (pentru a evita formarea cocoloaselor). L-am luat de pe foc si l-am lasat sa se raceasca timp de cca. 10 min. Pentru a evita formarea unei pojghite deasupra grisului puteti pune o foliei alimentara sau puteti amesteca regulat.
- Am adaugat coaja rasa de la o lamaie, 1/2 lingurita de vanilie si smantana. Am amestecat bine pana am obtinut o compozitie omogena.
- Am pus compozitia in boluri mici pe care le-am lasat la frigider timp de aprox. 3-4 ore.
- Cand doriti sa serviti budinca, puteti sa o ornati cu piure de fructe, cu dulceata, cu sos de fructe, etc. Eu am optat pentru sos de afine. Am pus in blender 2 linguri de afine (am avut congelate pe care le-am lasat la dezghetat. Am folosit si apa care au lasat-o – aprox. 2 linguri), fulgii de cocos si pasta de la 2 curmale proaspete. Puteti folosi si pasta de curmale deshidratate (hidratate in prealabil).
Rezultatul a fost peste asteptari! Bebe a avut o cina delicioasa si bunica a mancat un desert al copilariei (reinventat). Multumim, Cosmina :)!
Pentru a nu pierde ultimele retete, va invit sa va abonati la newsletter-ul blogului si sa dati un like paginii de facebook.
Buna!Felicitari pentru efortul depus si multumim pentru inspiratie!Am descoperit de curand blogul si toate retetele au avut succes maxim cu piticul de 1a6l? Am si eu cateva intrebari?
1.Cum faci esentele naturale(lamaie,portocale) sau de unde le cumperi?
2. De unde iei vanilie pudra?Eu fol pastai.
Multumesc inca o data!
Bună Georgiana,
Mulţumesc pentru aprecieri :). Mă bucur să ştiu că piticul tău mănâncă cu succes.
Esenţele le fac sau le cumpăr dintr-un magazin bio. Folosesc coajă de lămâie sau de portocală bio, pe care o decojesc cu peeler-ul pt legume. Am grijă să iau cât mai puţin din partea albă. O las la uscat cam 24 de ore după care, dacă mai este nevoie, o usuc în cuptor la temperatură mică. Apoi, când e uscată bine, o râşnesc în râşniţa pentru cafea. Şi gata esenţa :).
Vanilia pudră o cumpăr din acelaşi magazin bio. Poţi folosi liniştită şi păstăi.
O zi frumoasă!
Multumesc din suflet!
Cu drag :)!