Panna cotta este unul dintre cele mai simple deserturi pe care le puteți face cu fructe de sezon. Este un desert de origine italiană, care se realizează cu smântână dulce (de acolo și denumirea), gelatină și, adesea, topping de fructe.
În panna cotta pe care am pregătit-o eu, am înlocuit gelatina cu agar-agar, un gelifiant extras din alge marine, care se pare că are și beneficii pentru sănătate. În comerț, el este disponibil sub formă de pudră, fulgi sau batoane. Pudra este cel mai ușor de încorporat în preparate.
Ingrediente:
Pentru 4 porții
- 400ml smântână pentru frișcă (neîndulcită)
- 3g pudră de agar-agar
- esență/pudră de vanilie
- 1-2 lingurițe de miere
- 300g căpșuni
- 1 banană mare
Mod de preparare:
Pasul 1
Am pus smântâna într-o cratiță, pe aragaz, la foc mediu. Pentru un desert cu un număr mai redus de calorii, puteți înlocui jumătate din cantitatea de smântână cu lapte.
Când smântâna a început să se înfierbânte, am dizolvat, separat, într-un bol, agar-agar-ul în 2-3 linguri de smântână caldă și l-am încorporat în cantitatea rămasă în cratiță. Am lăsat cratița pe foc pentru încă un minut (căldura activează pudra de agar-agar), timp în care am amestecat încontinuu.
Pasul 2
Am luat oala de foc și am adăugat esența de vanilie și puțină miere care să îndulcească compoziția. Dacă folosiți păstaie de vanilie, vă sugerez să o adăugați încă de la început, când puneți oala pe foc. Puteți folosi doar semințele de la păstaia de vanilie sau păstaia întreagă pe care o scoateți ulterior.
Pasul 3
Am vrut ca panna cotta să aibă ținuta pe care o vedeți în fotografia de mai sus, așa că m-am folosit de o tavă pentru brioșe în care pus 4 pahare înclinate. Am turnat compoziția (să nu vă sperie consistența destul de lichidă), am lăsat-o să se răcorească și apoi am transferat-o în frigider.
Dacă doriți o altă formă de prezentare a acestui desert, compoziția o puteți turna în forme din silicon.
Pasul 4
Cât timp compoziția se întărea în frigider, m-am ocupat de fructe. Aici nu aveți nimic complicat de făcut decât să spălați și să curățați căpșunile, să decojiți și să tăiați banana. Am adăugat fructele în blender și le-am mixat până am obținut o compoziție omogenă. Căpșunile conțin multă apă, așa că nu aveți nevoie să adăugați alte lichide.
Pentru a preveni oxidarea fructelor, sfatul meu este să le mixați cu puțin timp înainte de a servi desertul.
După ce compoziția din frigider a căpătat o textură fermă, am adăugat smoothie-ul făcut din căpșuni și banană. Așa am obținut aspectul din imagine.
Un desert simplu, rapid, fresh și delicios, musai de încercat. 🙂
Poftă bună!
Alte deserturi cu fructe:
- Prăjiturele cu cireșe și ricotta
- Scones cu căpșuni și afine
- Spumă de căpșuni (fără zahăr și ou)
- Tiramisu cu căpșuni
- Budincă de tapioca cu cocos și fructe de pădure
- Prăjitură pufoasă cu fructe
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Salut, îmi spui te rog unde găsesc acest agar agar de cumpărat în România?
Salut.
Agar-agar gasesti in magazinele bio sau la raioanele bio ale hipermarket-urilor.