Știți de ce îmi aduce aminte pâinea asta umplută? De buctele bunicii! Dacă nu știți ce-s alea bucte, vă spun, fiți fără grijă. 🙂 Sunt niște plăcinte coapte în tavă, îngrămădite una lânga alta până iau o formă pătrățoasă și înaltă la copt. Se rup bucată cu bucată și se înfulecă cu poftă. Eu le prefer călduțe și umplute cu urdă și mărar. Sunt plăcintele copilăriei mele.
Vă ziceam că pâinea asta dulce seamănă puțin cu buctele bunicii, dar și dacă mi-ar da rețeta exactă n-aș obține același gust … Una e bunica și una e dragostea pe care o pune în bucate. Eu nu le-am zis plăcinte acestor pufoșenii, ci pâine dulce, după englezescul pull apart sweet bread. Umplutura a fost un freestyle decis, în mare parte, de Antonia, adică cu de toate. Unele bucăți le-am umplut cu dulceață de afine, altele cu ciocolată, iar câteva au fost cu magiun … și să nu uit de cele cu unt și scorțișoară.
Acum că v-am făcut poftă, pot să trec la lista de ingrediente și la modul de preparare. 🙂 Și până nu uit … găsiți pe blog și o pâine umplută în varianta sărată, pâine umplută cu mozzarella.
Ingrediente:
Pentru aluat
- 400g făină
- 2-3 linguri de zahăr vanilat
- 7g drojdie uscată
- 50g unt (la temperatura camerei)
- 1 ou (la temperatura camerei)
- 150 ml lapte călduț
- 1/2 linguriță (rasă) de sare
- vanilie
+ 1 ou + 1-2 linguri de lapte (pentru uns)
+ zahăr pudră pentru decor
Umplutura este după preferințele voastre:
- dulceață
- magiun
- unt + scorțișoară
- ciocolată
Mod de preparare:
Pasul 1
În bolul mixerului planetar, am pus făina, zahărul, sarea și drojdia uscată. Este important ca sarea să fie pusă departe de drojdie. Am făcut o gaură în mijlocul ingredientelor uscate și am adăugat oul, untul moale (la temperatura camerei), extractul de vanilie și laptele călduț. Am lăsat mixerul să frământe aluatul timp de 7 minute. Pentru frământarea aluatului am folosit cârligul. Dacă alegeți să frământați aluatul cu mâna, atunci luați în calcul un timp dublu, 15 minute.
Pasul 2
Am adunat aluatul într-o bilă pe care am aplatizat-o ușor, am învelit-o în folie alimentară și am dat-o la frigider pentru 40 de minute.
Pasul 3
Când s-au scurs cele 40 de minute, am scos aluatul din frigider, l-am aplatizat ceva mai bine și l-am împărțit în jumătate, apoi în sferturi și tot așa până am obținut 16 părți aproximativ egale. Fiecare parte am adunat-o într-o bilă pe care am aplatizat-o suficient pentru a o putea umple și sigila apoi. Asta am făcut cu fiecare bucată de aluat: am întins-o, am umplut-o (cu ce a cerut copilul) și am sigilat-o, adică am împachetat-o în așa fel încât să nu iasă umplutura în timpul coacerii.
Pasul 4
După ce am umplut toate cele 16 bucăți de aluat, le-am așezat, cu distanță între ele, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, ai cărei pereți i-am uns cu unt (și puțin am trecut cu untul și peste hârtia de copt). Eu am folosit o tavă rotundă, cu 24 cm diametru. Din acest punct, aluatului i-ar ajunge să mai stea la dospit 2 ore la temperatura camerei, acoperit cu un prosop. Eu l-am lăsat să dospească la rece, în frigider, peste noapte, acoperit cu folie alimentară. Am pregătit bilele de aluat seara și am plănuit să le dau la copt dimineața, să le avem pentru micul dejun.
Pasul 5
A doua zi, dimineața, după ce aluatul a dospit la rece, l-am lăsat să se mai odihnească vreo 30 de minute la temperatura camerei, fără folie. Am amestecat un ou cu 2 linguri de lapte și am uns bilele de aluat cu ajutorul unei pensule.
Am încins cuptorul la 170°C (pe funcția care difuzează căldură sus-jos, fără ventilație, la cuptoarele electrice) și tava am poziționat-o pe treapta din mijloc. Pâinea mea dulce a stat la copt aproximativ 30 de minute, până s-a rumenit. Când am scos-o din cuptor, am pudrat-o cu puțin zahăr și am lăsat-o să se răcorească.
Ne-am aruncat pe bunătatea asta de pâine, să vedem care dintre umpluturi o fi mai bună. În top 3 avem: ciocolata (bineînțeles!), dulceața de afine și untul cu scorțișoară. Poate că am pus prea mult magiun. 🙂 Cert este că mie-mi place ca umplutura să fie din belșug, nu să o caut cu lupa, dar voi faceți așa cum vă place. La noi s-a servit cu câte o cană de lapte cald, la micul dejun. Voi pe când plănuiți să o încercați? 🙂
Alte bunătăți cu aluat dospit:
- Babka – cozonac evreiesc
- Cornuri pufoase
- Mini pască în 2 culori
- Rulouri cu mere și scorțișoară
- Gogoși la cuptor
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Bună Flavia!
Le-am pregătit exact ca în rețetă seara pentru micul dejun și erau foarte tari dimineață. Am greșit undeva? Nu se pregătesc de seara? Mulțumesc!
Salut!
Nu stiu ce sa iti spun. Mi-e greu de la distanta sa-mi dau seama unde ai gresit. Cu siguranta ceva nu a fost cum ar fi trebuit avand in vedere ca ale mele au iesit pufoase si am scris pe blog reteta asa cum am facut-o.
Au ieșit tare frumoase, azi le-am făcut, dar nu am avut răbdare 2 ore să crească, cred că am așteptat 1 ora… Mulțumim!
Să vă fie de bine! 🙂