Sunt o mare iubitoare de orez prăjit și nu știu de ce nu am încercat să-l fac acasă mai devreme. Acum că știu că îmi iese delicios, am pus rețeta pe repeat. Antoniei nu-i place (probabil sosul de soia nu este pe gustul ei), dar pe noi, cei mari, ne-a cucerit.
Rețeta mea de orez prăjit se potrivește să fie servită ca garnitură la preparatele asiatice și nu numai. Adesea, orezul prăjit are și ou în compoziție, însă eu l-am pregătit doar cu legume.
Este o rețetă foarte simplă care, dacă vă plac preparatele asiatice, sigur vă va cuceri. 🙂
Ingrediente:
- 450g orez fiert
- 90-100g morcov
- 2 cepe eșalote (sau o ceapă albă)
- 1 ardei kapia mic
- 2 mâini de mazăre
- 1 cub de unt
- sare
- piper
- ceapă verde (opțional)
- sos de stridii
- sos de soia
- ulei de susan (opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
Într-o tigaie de wok, am topit untul și am adăugat morcovii tăiați în cubulețe mici. Apoi, am adăugat ceapa tocată mărunt, mazărea și ardeii (i-am tăiat în cubulețe mici). Eu am folosit mazăre congelată pe care am decongelat-o înainte să fie gătită.
Dacă preferați să folosiți ulei în loc de unt, mă simt datoare să vă spun că untul dă mai multă savoare mâncării.
Am sotat legumele timp de aproximativ 5 minute.
Pasul 2
Peste legume am adăugat orezul fiert. Ideal ar fi ca orezul să vă fi rămas din ziua precedentă, să fie rece. Dacă nu e gătit cu o zi înainte, măcar să fie rece.
Pasul 3
Peste orez am pus sare, piper, sos de soia și sos de stridii. Aici cantitățile depind de preferințele voastre. De fapt, întreaga rețetă depinde de gustul vostru, dacă preferați mai mulți morcovi ori mai multă mazăre, mai mult sos de soia ori mai mult sos de stridii.
Cu sosul de soia nu m-am zgârcit (prefer unul cu conținut redus de sare), în schimb, prima dată când am făcut această rețetă, am pus doar o lingură de sos de stridii. Dacă nu sunteți iubitori de fructe de mare, puteți omite sosul de stridii, însă chiar și așa, o lingură (cât am pus eu în primă fază) vă garantez că nu este o cantitate deranjantă, dimpotrivă.
Pasul 4
Orezul prăjit l-am gătit la temperatură medie spre înaltă pentru că am vrut un orez prăjit, nu extra fiert. Vreo 5 minute bune ar trebui să îi ajungă orezului să capete culoarea și textura dorită.
La final puteți adăuga puțin ulei de susan pentru că va da mâncării o aromă deosebită. Dacă nu-l aveți, garantat că rețeta iese delicioasă. Vă spun pe încercate.
Poftă bună! 🙂
Alte garnituri pe care le puteți încerca:
- Salată caldă cu dovlecei
- Salată de bulgur
- Salată de cartofi cu maioneză de dovlecei
- Cartofi dulci cu rozmarin
- Couscous cu legume
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Mi-a ieșit un terci cu morcovii tari!
Orezul l-am pregătit al dente, dar, ca să nu se prindă când l-am împreunat cu legumele, am amestecat des, iar asta i-a stricat textura. Morcovilor nu le-au ajuns cele 5’ se sotare ca să se înmoaie.
La gust a fost bun, dar sunt dezamăgită de consistență!
Am să mai încerc, dar cu morcovii sotați mai mult. De fapt la sotare ar trebui ca legumele să le pun pe rând( ceapa, morcovul, ardeiul, mazărea, să zicem), nu? Că presupun ca, dacă le pun pe toate deodată și aștept să se ïnmoaie morcovul, mazărea e prea moale.
Și alte întrebări: nu se prinde orezul dacă nu amestec? Și dacă amestec, nu se terciuiește?
Mulțumesc!
Salut.
Îmi pare rău că nu ți-a ieșit rețeta. Încerc să îți scriu punctual câteva aspecte:
1. Orezul a fost rece sau cald? Nu era nevoie să fie fiert al dente, cum spuneai.
2. Morcovii puteai să îi guști înainte de a adăuga orezul. Depinde cât de mari i-ai tăiat și ce textură aveau de la bun început. Din aceste motive, mergi pe gustat data viitoare.
3. Nu e nevoie să pui legumele pe rând (la mine nu a fost niciodată nevoie), dar depinde cât de mari tai morcovii și de cât timp au nevoie să fie gătiți. Poți încerca și să pui morcovii și ceapa prima dată și apoi restul legumelor.
4. Depinde ce oală folosești. Într-o tigaie de wok, teoretic, nu se prinde deloc. Într-o oală de inox formează o peliculă maronie, dar e ok. Trebuie să amesteci, dar cu mișcări de sus în jos, nu foarte viguros.
Sper ca data viitoare să îți iasă orezul. Poate te ajută să vezi materiale video cu modul de preparare.
4.
Mulțumesc! O să mai încerc.
Salut Flavia – ne spui te rog ce tip de sos de soia folosești ? Eu am găsit bio, dar nu am dat de varianta cu conținut redus de sare și ar fi mult mai ok. Mersi 🙂 !
Salut!
Cel mai des, îl folosesc pe cel de la Kikkoman cu conținut redus de sare. Îl găsești sigur pe Taste of Asia (online sau în magazinele fizice).