Orezul cu lapte să fie cremos sau mai lichid, cu mai mult lapte? Cum îl preferați? Indiferent de variantă, cred că suntem de acord că orezul cu lapte reprezintă acel preparat care, încă de la prima linguriță, ne transportă direct în copilărie … un comfort food la care nu sunt pregătită să renunț. 🙂
Sinceră să fiu, orezul este unul dintre alimentele pe care nu-mi place să le gătesc în varianta clasică, în oală, pe foc. Ba mai mult, înainte să am multicooker-ul îl găteam destul de rar. Ei bine, multicooker-ul a reînnodat relația mea cu orezul din toate punctele de vedere.
Pentru cei care nu aveți un multicooker (eu îl am pe cel de la Crock-Pot), menționez că oala aceasta magică, cum o numesc eu, are o funcție care se numește Rice/Risotto și, așa cum îi spune numele, este dedicată preparatelor pe bază de orez și, în timp record, gătește singură (pun accentul pe singură) risotto-ul vostru preferat, orez cu lapte, pilaf de orez, orez simplu … orice alt preparat pe bază de orez. Este minunat că gătește singură, dar un alt aspect la fel de important este că gătește în timp record fără să îi acorzi prea multă atenție. Orezul este fiert în 12 minute, timpul presetat pe care îl are această funcție.
Mai jos, vă spun cum prepar eu orezul cu lapte, ce proporții folosesc pentru acest preparat tare îndrăgit atât de fetița mea, cât și de mine.
Ingrediente:
Pentru 2 porții generoase
- 7lg orez cu bobul rotund (aprox. 150g)
- 600ml lapte de vacă
- 10-30g zahăr vaniliat
- vanilie
- coajă de lămâie
Mod de preparare:
Pasul 1
Pun orezul într-o sită și îl spăl bine cu apă rece. Apoi, îl pun în vasul multicooker-ului.
Peste orez, adaug esența de vanilie (după gust), zahărul, coaja de lămâie, aproximativ coaja de la o jumătate de lămâie mică, și laptele.
Important de menționat!
Vă sfătuiesc să optați pentru lămâi a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman! Dacă nu găsiți lămâi netratate, coaja de lămâie o puteți înlocui cu coajă de lămâie uscată. Se găsește în comerț.
Pasul 2
Pun capacul multicooker-ului, închid supapa de aburi, aleg funcția Rice/Risotto și apăs pe butonul de Start. Nu este nevoie să schimbăm timpii multicooker-ului. Funcția are ca timp presetat 12 minute pe varianta de presiune Low.
Când semnalul sonor indică finalul programului, las multicooker-ul să se depresurizeze în mod natural timp de 10 minute, adică nu îi fac nimic.
Pasul 3
Când trec cele 10 minute menționate mai sus, deschid supapa de aburi și apoi, capacul. Amestec și las orezul 5 minute în vasul multicooker-ului, fără capac. În acest timp, orezul va mai absorbi din laptele din vas și va deveni mai cremos.
După aceste 5 minute, în funcție de preferințele voastre, mai puteți adăuga lapte dacă vă doriți să obțineți un orez mai lichid. Până la urmă, trebuie să testați rețeta pentru a vedea care este cantitatea de lapte care preferați să o aveți în orezul cu lapte.
Orezul meu cu lapte a ieșit cremos, exact așa cum ne place nouă. Bineînțeles, în funcție de preferințele voastre, puteți ajusta cantitățile propuse de mine (laptele, orezul, zahărul, coaja de lămâie).
Antonia, fetița mea, preferă să adauge puțină miere în orezul cu lapte. Eu îl prefer servit cu dulceață, în mod ideal cu o dulceață mai acrișoară, de vișine sau de afine.
Idee anti-risipă
În cazul în care gătiți prea mult orez cu lapte, păstrați la frigider cantitatea rămasă. A doua zi, dacă adăugați un ou (în funcție de cantitatea rămasă) – gălbenușul îl amestecați cu orezul cu lapte și apoi, încorporați albușul bătut – și, eventual, niște fulgi de ciocolată, puteți coace o budincă rapidă de orez, bună de servit la desert.
Despre Multicooker-ul Express Crock-Pot cu gătire sub presiune
Nu reiau aici descrierea aparatului pe care îl folosesc. L-am expus, pe larg, aici, unde v-am arătat cum fac ciorba de fasole păstăi cu afumătură. În schimb, țin să menționez că este unul dintre gadget-urile care mi-a devenit indispensabil și îl folosesc foarte des. Mă ajută să economisesc timp și îmi dă posibilitatea să gătesc (foarte ușor) diferite feluri de mâncare prin funcțiile pe care le are.
Așadar, orezul cu lapte să fie cremos sau mai lichid? Cum îl preferați? 🙂
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
junge la masa intotdeauna cremos si delicios! Mmm… ce pofte!
Sper ca aceasta reteta se va potrivi si stilului vostru de gatit si raspunde la intrebarea aceasta despre cum il preferati pe orezul cu lapte, sa fie mai cremos sau mai lichid. 😊 Pofta buna!
Delicioasa reteta, am incercat-o si eu. Oare taitei cu lapte sau ovaz cu lapte ati testat? Nu reusesc sa gasesc proportiile si mi se prind de oala. Eu am un instant pot cu oala de inox.
Mă bucur că este pe gustul tău!
Nu am încercat nici tăieței, nici ovăz. Pentru terci de ovăz te poți ghida după rețeta asta – https://madeline.ro/terci-de-ovaz-la-multicooker/