De multă vreme nu am publicat o rețetă asiatică. Acești noodles cu pui și ciuperci urechi de lemn nu îi gătesc pentru prima oară și, după câteva încercări, mi-am spus că își merită locul aici. Știți deja că nu îmi place să iau rețete add literam de pe internet, ci le adaptez conform preferințelor mele. Așadar, vă las aici o rețetă plină de gust, ușor picantă (eu nu-s prietenă cu mâncarea foarte spicy), în care texturile se completează perfect una pe cealaltă. Sper să fie și pe gustul vostru!
Mai jos, vă povestesc câte ceva și despre ingredientele pe care le-am folosit și vă spun și de unde mi le-am procurat. Știu că este un detaliu important atunci când vorbim de ingrediente mai puțin folosite în bucătărie. Bonus – vă dau și un pont pentru lista de cumpărături.
Ingrediente:
Pentru 4 porții
- 300g noodles
- 2 morcovi medii
- 2 cepe verzi mari
- 3 căței de usturoi
- 30g ciuperci urechi de lemn
- 400g piept de pui
- 2-3 lg ulei de susan (pt gătirea cărnii – opțional)
- semințe de susan (pt servire – opțional)
- sare
- piper
Pentru sos
- 80ml sos de soia
- 2 lg (40g) sos de stridii
- 1 lg (10g) sriracha
- 1 lgță ulei de susan
- ½ lgță ghimbir pudră
- 1 lgță amidon
- 50 ml apă
Mod de preparare:
Pasul 1
Primul pas a fost să pun ciupercile urechi de lemn la hidratat în apă caldă, timp de aprox. 30-40 de minute. Ele își vor mări volumul, așa că aveți grijă câte puneți la hidratat. Eu am folosit ciuperci urechi de lemn negre (există și albe). Să nu vă feriți de ele, pentru că sunt bogate în nutrienți.
Pasul 2
Pentru a avea ingredientele la îndemână, am continuat cu sosul și cu semințele de susan. Mai exact, am prăjit ușor în tigaie (fără grăsime adăugată) 2 linguri de semințe de susan până au căpătat o culoare maronie. Grijă mare să nu le ardeți! Semințele de susan le-am folosit la final, pentru servire și sunt opționale.
Mi-am pregătit și sosul din următoarele ingrediente (aveți cantitățile mai sus, în lista de ingrediente): sos de soia, sos de stridii, sriracha, ulei de susan, pudră de ghimbir (am folosit aproximativ o jumătate de linguriță) și apă. Amidonul l-am dizolvat în 2 linguri de apă și l-am adăugat în sos doar înainte să adaug sosul în mâncare. Este un ingredient opțional pe care l-am folosit pentru îngroșarea sosului. Puneți amidonul deoparte! Ne ocupăm de el puțin mai târziu. Între timp, fac câteva precizări legate de câteva ingrediente:
- Sosul de soia pe care eu îl prefer este cel de la Kikkoman, cu conținut redus de sare.
- Am folosit sos sriracha cu ceapă. Îl recomand atât la nivel de gust, cât și în privința iuțelii. Nu este exagerat de picant.
- Am folosit un sos de stridii fără gluten pe care l-am ales pentru lista de ingrediente de bun simț.
Pasul 3
Mi-am pregătit și legumele. Morcovii i-am curățat, i-am spălat și i-am tăiat în fâșii subțiri. Ceapa verde am tăiat-o în rondele, dar am separat partea albă de cea verde, pentru că fiecare parte o adaug în mâncare în momente diferite. Veți vedea la ce mă refer.
Usturoiul l-am curățat și l-am pus deoparte.
Pasul 4
Într-o oală, am pus apă la fiert pentru noodles (eu am adăugat puțin ulei de măsline + sare în apă). Se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj: se adaugă în apă când aceasta începe să fiarbă și se lasă la fiert vreo 5 minute. Apoi, se scot într-o sită și se trec sub jet de apă rece.
Eu am folosit noodles cu ou. Am ales niște noodles mai lați, asemănători cu tagliolini.
Pasul 5
Pieptul de pui l-am tăiat fâșii (nu are importanță ce formă dați bucăților de pui) și l-am condimentat cu sare și piper. Am adăugat peste el și o lingură de ulei de susan, apoi am masat bine carnea. Într-o tigaie de wok, am pus la încins 2 linguri de ulei de susan și am adăugat fâșiile de carne. Puteți găti puiul în alt tip de ulei. Mie îmi place gustul pe care uleiul de susan îl dă mâncării.
Pasul 6
Când puiul a început să se gătească, am adăugat morcovii și partea albă a cepei. Nu adaug morcovii de la început, pentru că îi prefer ușor crocanți.
Amidonul l-am dizolvat în 2 linguri de apă rece (musai să fie rece!) și l-am adăugat în sos. Am amestecat bine și am turnat sosul în tigaie, peste pui și legume. Tot acum am adăugat usturoiul zdrobit și urechile de lemn scurse de apă. Eu le-am și tăiat puțin, pentru că mi se păreau prea mari.
Am amestecat bine și am lăsat oala pe foc cât să se îngroașe puțin sosul și să se combine aromele. Apoi, la final, am adăugat ceapa verde.
Pasul 7
Am combinat noodleșii cu amestecul din tigaie. A fost neapărat să aduc ingredientele împreună într-o oală mai mare, să am loc să le combin.
Cu un clește de bucătărie am adăugat mâncarea în farfurii, am presărat deasupra semințe de susan (ușor) prăjite și am servit cu poftă … cu multă poftă!
Este o rețetă simplă și plină de gust, așa că vă invit să o încercați cu încredere! Dacă nu ați gătit rețete asiatice până acum, aceasta este ocazia perfectă să vă faceți curaj. Trebuie doar să vă procurați ingredientele (în cazul în care vă lipsesc din casă). Ingredientele folosite la această rețetă eu le-am cumpărat de pe tasteofasia.ro. La ei găsiți o gamă variantă de produse și ingrediente asiatice. Au și 3 magazine fizice, în Cluj, Timișoara și Iași.
Ca să vă ușurez și mai mult munca, rețeta o găsiți și în aplicația Prepino unde lista de cumpărături poate fi generată automat în funcție de numărul de porții pe care vreți să le puneți pe masă.
Poftă bună! 😊
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.