Sursa foto: Pixabay.com

Mom shaming-ul este un subiect despre care îmi propun să scriu de ceva vreme. Scopul acestui articol nu este de a arunca cu pietre, ci de a aduce informații despre un fenomen des întâlnit în rândul mamelor, de a aduce un strop de conștientizare și, poate, de a schimba unele obiceiuri. Așadar, luați-vă ceaiul, apa, vinul ori cafeaua și 5 minute pentru a citi rândurile de mai jos.

Ce este mom shaming-ul?

Pe scurt, mom shaming-ul este atunci când oamenii critică felul în care o mamă alege să-și crească, să-și educe copiii, adesea contrar principiilor lor.

Mom shaming-ul nu reprezintă doar niște vorbe aruncate în vânt, ci creează insecuritate, anxietate și chiar mai mult de atât.

De ce există mom shaming-ul?

Trăim într-o societate care a dat naștere unor norme „ideale” atunci când vine vorba de creșterea copiilor. Există forumuri, grupuri, articole, specialiști și o infinitate de informații care le spun părinților cum ar trebui să fie. Toți avem dreptate, deținem adevărul absolut … Cu toții le știm pe toate și, de fapt, nu știm nimic.

Fiecare părinte, în special cei care sunt la început de drum, se confruntă cu dificultăți, dileme și provocări … Vrem să ajutăm și oferim sfaturi necerute. Mama în situația dificilă poate să aibă sentimentul că nu este un părinte suficient de bun.

Să luăm mamele și soacrele. Unele dintre ele simt că trebuie să aibă un cuvânt de spus în creșterea nepotului/nepoatei și, din dorința de a se implica și de a face un bine, dau sfaturi necerute și uneori vor să preia controlul. Proaspăta mamă poate simți că alegerile și abilitățile ei de părinte sunt criticate.

Haideți să mergem mai departe și să facem un exercițiu de imaginație! Sau, mai bine zis, o scurta radiografie a realității. Într-o lume în care rețelele de socializare câștigă din ce în ce mai mult teren, online se regăsesc din ce în ce mai multe „vieți perfecte”, iar mamele sunt extrem de vulnerabile în fața comparațiilor. Sunt setate standarde adesea irealiste care generează frustrări, nesiguranțe, sentimente de eșec, stimă de sine scăzută. Toate acestea pot duce, cu succes, la anxietate și depresie. Mom shaming-ul nu face decât să înrăutățească lucrurile.

Dacă tot am pomenit rețelele de socializare, paradoxul este că acest mom shaming este foarte întâlnit fix acolo unde nu ar trebui să existe, pe grupurile online de suport pentru mame. Oare unii oameni ar fi la fel de critici, vehemenți și chiar răutăcioși dacă nu s-ar ascunde în spatele unui ecran? Mă îndoiesc! 

Diferența dintre mom shaming și un sfat prietenesc

Mamele la început de drum ori cele care se confruntă cu anumite situații dificile sunt mai sensibile și, nemaiavând acest rol, fiind străine de situația în care sunt puse, se îndoiesc de abilitățile lor. Caută sprijin, susținere și un ghidaj empatic. Sau, alteori, caută numai un umăr pe care să-și reverse năduful și asta e absolut ok să se întâmple. 

În niciun context nu este simplu să fii părinte, dar pandemia a accentuat și mai mult lucrurile. Un procent considerabil de adulți se luptă cu probleme de sănătate mintală generate de pandemie. De exemplu, un studiu al CDC (Centers of Disease Control and Prevention) din august 2020, arată că 41% dintre respondenți se luptă cu probleme de sănătate mintală, unele legate de virusul în sine și altele de măsurile impuse de pandemie (distanțare socială, stat în casă, etc.). Dacă înainte de pandemie depresia era o boală foarte răspândită, gândiți-vă cum stau lucrurile în momentul de față la nivel mondial. 

Înainte de a-i judeca aspru pe alții, să ne gândim că nu avem niciodată imaginea de ansamblu, cu cele mai mici detalii. Din exterior, niciodată nu putem ști clar contextul care se ascunde în spatele unei decizii. Suntem liberi să ne exprimăm părerea, dar ar trebui să ținem cont de modul în care o facem pentru a nu-i leza pe alții. Nu suntem în măsură să îi umilim, rușinăm sau criticăm pe alții pentru alegerile lor. Să ne punem în locul celuilalt, să facem un pas în spate și să înțelegem că există căi diferite de a face un lucru pentru ca rezultatul să fie unul bun. 

Sursa foto: Pexels.com

Ce facem pentru a preveni și a gestiona mom shaming-ul?

  • Nu judeca alegerile altor persoane. Sunt mulți factori care pot influența o decizie și este absolut firesc ca oamenii să ajungă la concluzii/decizii diferite de ale tale. 
  • Oferă suport altor mame. Acum, poate mai mult ca niciodată, oamenii au nevoie de susținere, nu de critică. Chiar dacă alegerile altor oameni sunt diferite de ale tale, pornește de la premisa că intențiile lor sunt bune. 
  • Schimbă-ți abordarea. În loc să vezi alegerile altor persoane ca un atac la persoană, încearcă să înțelegi cum au ajuns la acea decizie. O astfel de abordare privilegiază compasiunea în locul judecății. 
  • Nu da curs răutăților. Dacă ești victima mom shaming-ului, oferă răspunsuri neutre care să încheie discuția, nu să o alimenteze: „Mulțumesc că ți-ai împărtășit opinia/experiența!”; „Ok. Va trebui să mă gândesc la asta.”; „Încerc să nu comentez alegerile altora.”.
  • Nu uita să te pui în locul celleilalte persoane și să dai dovadă de empatie

De-a lungul timpului, de când sunteți mame, ați simțit că v-ați confruntat cu aceste atitudini de mom shaming sau că, la rândul vostru, ați fost de partea cealalaltă a baricadei, de a judeca alegerile altor mame legate de creșterea copiilor? 


Mai puteți citi și: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Mom shaming-ul nu ajută pe nimeni, dimpotrivă

  1. Bun articol. Ti l-am distribuit. Ai dreptate, exact pe grupurile de suport, esti blamata! Asta vine din frustrarile mamelor, care nu stiu sa le gestioneze. Fiecare are informatia dar nu multi au forta sa faca ceva bun. E mai usor sa faci rau decat bine, asa spun majoritatea, deci…
    Bravo, Flavia, subiectele acestea trebuie tratate cu curaj, nu trebuie sa ne ferim de ele!
    Schimbarea vine de la noi.

    • Mulțumesc! Mă bucur că ți-a plăcut!
      Din păcate, fiecare dintre noi adunăm frustrări, însă gestionarea lor este o altă poveste. Și nu, nu ajută cu nimic să faci rău în loc de bine, să-ți verși neputințele pe un alt om. Însă, până la conștientizare sunt câțiva pași incomozi de făcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *