Aceste mini cheesecake-uri sunt foarte apreciate la noi acasă. Prima dată le-am făcut de Paște și ne-au cucerit pe toți de la prima îmbucătură. Mi-aș fi dorit să vă împărtășesc rețeta mai repede, dar ce credeți? Mi-am scris pe o foaie ingredientele folosite și modul de preparare și, nu știu cum, am rătăcit foaia cu pricina. Zilele acestea, am repetat rețeta și am vrut grijă să-mi notez toate detaliile în agenda mea cu rețete, să fiu sigură că pot să vă aduc cantitățile exacte de ingrediente și toți pașii pe care i-am urmat pentru ca și voi să puteți încerca aceste mini cheesecake-uri. Vă asigur că merită fiecare secundă petrecută în bucătărie.

De ce mini cheesecake-uri?

  • Pentru că pot fi integrate cu ușurință pe un platou de prăjituri.
  • Pentru îmi plac porțiile mici.
  • Pentru că, fiind atât de mici și simpatice, se pot încerca cu topping-uri diferite și să ne menținem într-un număr decent de calorii.

Ingrediente: 

Pentru 24 de bucăți mini + 7 bucăți medii

Ingrediente pentru bază:

  • 280g biscuiți digestivi (19 biscuiți am pus eu)
  • 70g unt topit
  • 30g zahăr
  • 3 linguri băutură vegetală
  • 1 lgță scorțișoară

Ingrediente pentru cremă:

  • 360g cremă de brânză
  • 140g ricotta
  • 150g zahăr
  • 2 ouă
  • 2 gălbenușuri
  • 80g smântână
  • vanilie
  • 1/4 linguriță sare

Mod de preparare:

Pasul 1

Întâi, am mărunțit biscuiții. Dacă nu aveți un robot care poate face acest lucru, puneți pune biscuiții într-o pungă (rezistentă) cu zipper și îi puteți mărunți cu ajutorul unui ciocan cu care bateți carnea ori cu un sucitor.

Eu am mărunțit 19 biscuiți digestivi (mari, rotunzi), 280g, mai exact.

Pasul 2

Biscuiții mărunțiți i-am amestecat cu zahărul (30g), scorțișoara (o linguriță generoasă), untul topit (70g) și cu vreo 3 linguri de băutură vegetală (cu cocos și orez). Veți obține o compoziție cu o textură asemănătoare cu cea a nisipului ușor umed.

Dacă nu aveți băutură vegetală, puteți suplimenta cantitatea de unt cu vreo 20g ori puteți adăuga lapte. Eu am preferat să folosesc băutură vegetală în locul untului, pentru că mi-am dorit ca baza, după ce stă la rece, să nu aibă o textură foarte tare.

Pasul 3

Pentru aceste mini cheesecake-uri, am folosit 2 tăvi din silicon pentru mini brioșe și 7 forme din hârtie pentru brioșe (puse într-o tavă clasică de brioșe). Bineînțeles, în funcție de ce aveți în casă, puteți folosi doar una dintre cele 2 variante, tavă din silicon ori hârtie pentru brioșe.

În formele mici, pentru crustă, am folosit câte o linguriță din compoziția de la pasul 1. În formele medii de brioșe, am pus câte 2 lingurițe de compoziție. În fiecare formă, am tasat compoziția cu ajutorul unui pahar mic.

Am încins cuptorul la 180° Celsius și am copt crustele timp de 8 minute, până când au căpătat o culoare aurie (cuptorul l-am setat să difuzeze căldură sus-jos și tăvile le-am așezat pe treapta din mijloc a acestuia).

Pasul 4

Între timp, m-am ocupat de cremă. Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci, direct din frigider.

În bolul mixerului planetar, am adăugat crema de brânză și ricotta. Le-am amestecat cât să se omogenizeze, la viteză medie. Apoi, am adăugat zahărul (vă recomand să folosiți un zahăr fin), sarea și esența de vanilie. Am amestecat din nou până s-au omogenizat ingredientele.

Pasul 5

Am adăugat smântâna și am amestecat din nou (mixerul, nu eu 🙂 ). Apoi, am încorporat ouăle și gălbenușurile unul câte unul. Am obținut o cremă fină, destul de lichidă. Să nu vă îngrijorați în privința texturii, pentru că crema se va întări la copt.

Pasul 6

În crustele coapte și răcite, am adăugat crema. Pentru formele mici, am folosit câte o lingură de cremă. În formele medii, am pus câte o lingură și jumătate.

În cuptorul încins la 180° Celsius, am dat mini cheesecake-urile la copt, pe treapta din mijloc a cuptorului, setat să seteze căldură sus-jos. Le-am copt timp de 18-20 de minute. După acest timp, am oprit cuptorul și am lăsat mini cheesecake-urile la cald pentru încă 20-30 de minute (cu ușa cuptorului închisă). Apoi, le-am scos din cuptor și, după ce s-au răcit, le-am transferat în frigider.

Mini cheesecake-urile mele le-am copt în 2 etape, pentru că nu mi-au încăput toate în cuptor. Cât am copt prima tură, crema am păstrat-o la frigider și am adăugat-o în forme doar înainte de a băga a doua tură de mini cheesecake-uri la cuptor.

Eu am făcut și un mic experiment și câteva bucăți le-am umplut cu cremă de alune de la Răzvan Idicel.

Mi-a plăcut mult combinația de arome.

Aceste mini cheesecake-uri sunt delicioase servite atât la temperatura camerei, cât și reci, din frigider. Eu prefer a doua variantă, pentru că, după ce sunt reci, se scot mult mai ușor din formele din silicon ori din hârtiile în care au fost coapte.

Sunt foarte versatile și pot fi servite atât simple, fix așa cum sunt, ori cu diferite topping-uri: cu fructe proaspete, cu frișcă și fructe, cu ciocolată topită, cu dulceața voastră preferată, etc. Noi le-am testat cu fructe de pădure, dulceață de afine și dulceață de căpșuni. Toate aceste 3 variante au fost declarate câștigătoare. Dacă alegeți să le serviți cu frișcă, vă recomand ca mini cheesecake-urile să fie reci.

Dați-mi de veste dacă încercați această rețetă. Sper să fie pe gustul vostru! Mai jos, vă mai las câteva idei de cheesecake-uri.

Ce preferați să faceți/savurați: mini cheesecake-uri (sub această formă), un cheesecake mare ori cheesecake-uri individuale, la pahar?

Alte rețete de cheesecake: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *