Meniul cu numărul 10 nu vine în mod întâmplător (datează din ultimele săptămâni din vacanța de vară a Antoniei). Săptămâna viitoare, copiii vor fi în vacanță, așa că poate vă ajută niște inspirație în bucătărie. 🙂 Mai exact, vreau să vă arăt cum mă organizez cu mâncarea atunci când Antonia mănâncă toate mesele acasă, soțului meu îi pregătesc mâncare la pachet și eu muncesc cu normă întreagă. Nu e chiar simplu și organizarea este esențială, începând cu schițarea unui meniu pe foaie, cu echilibrarea alimentelor și, în același timp, ținând cont și de cantități, pentru că sunt feluri de mâncare pe care le gătesc pentru 2-3 zile (ciorbele, de exemplu). Apoi, avem zile în care se regăsesc 3 feluri de mâncare la o masă, în funcție de ce ne-a rămas prin frigider ori în funcție de preferințele fiecăruia dintre noi.

Adaug câteva detalii care îmi doresc să le cunoașteți înainte de a citi meniul de mai jos.

  1. În cea mai mare parte, la prânz, nu servim 2 feluri de mâncare.
  2. În această perioadă, soțul meu servește micul dejun la prima oră a dimineții (masa lui va fi exclusă din meniu), eu mănânc micul dejun și prânzul cu Antonia, soțul meu are prânz la pachet, iar cina o servim în formulă completă.
  3. Servim gustări, dar nu le avem neapărat planificate și nu le includ în meniu. Meniul pe care îl împărtășesc cu voi cuprinde doar mesele principale.
  4. La unele mese veți vedea mai multe feluri de mâncare, pentru că avem preferințe diferite. Precizez în text cine ce mănâncă.
  5. Acolo unde textul este colorat puteți da click pe el pentru a accesa rețeta. Menționez și acest lucru pentru că nu avem aceleași deprinderi când vine vorba de partea digitală. 🙂

Ziua 1

Mic dejun: Iaurt grecesc cu banane, caise și granola.

Prânz:

  • Orez cu legume (mazăre și morcov, uneori adaug broccoli) și piept de pui
  • Sandwich cu mici, brânză și legume proaspete (pachet H). Micii au fost gătiți cu o zi înainte … și cum nu risipim nimic, cei care au rămas i-am reciclat într-un sandwich.

Cină: 

  • Tartă cu spanac și ricotta (pentru mine și Antonia) – cred că o știți deja. 🙂
  • Salată orientală de cartofi (cu legume proaspete) + brânzeturi (pentru H)

Ziua 2

Mic dejun:

  • Cereale cu lapte (pentru Antonia).
  • Iaurt grecesc cu banane și granola. Acesta este micul dejun de care nu cred că mă voi sătura vreodată.

Prânz:

  • Orez cu legume și piept de pui
  • Tartă țărănească (pachet H). Soțului meu nu-i place tarta cu spanac și ricotta, așa că fac puțin mai mult aluat, cât să-mi ajungă pentru încă o porție generoasă de tartă. De cele mai multe ori, umplutura o improvizez, un soi de quiche Lorraine cu ce am prin casă, de exemplu: cârnați cabanos, ciuperci, ouă, cașcaval, etc.

Cină: 

Ziua 3

Mic dejun:

Prânz:

Cină: 

Ziua 4

Mic dejun: Papanași la cuptor cu dulceață/miere și lapte. Antonia preferă laptele vegetal.

Prânz:

Cină: 

  • Salată caprese (reinterpretată de domnul soț)
  • Bruschete cu mozzarella și busuioc
  • Tartine cu pastă de ton (cumpărată) și roșii

Ziua 5

Mic dejun:

Prânz:

  • Cartofi copți cu telemea rasă + ou fiert + castraveți (pentru mine și Antonia)
  • Sandwich cu șuncă, cașcaval și legume proaspete (pachet H)

Cină: Pizza

Meniurile anterioare le găsiți pe blog:

Voi ce mai gătiți?

Ce preparate din meniul nostru vă tentează să le încercați? 🙂


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Meniul săptămânii (10)

  1. Salut! Am o curiozitate. Meniul pt intreaga familie pare destul de divers si ma intreb cat iti ia sa gatesti toate astea pt toata familia. Mai exact cat timp iti ia intr-o zi oarecare sa gatesti (pt ziua respectiva sau in avans pt mai multe). Si fetita ce face in timpul asta?

    • Salut!

      Nu știu să îți spun cât timp îmi ocupă gătitul. Estimez că îi aloc o medie de 1 oră pe zi, în sensul că am zile în care gătesc ceva super rapid și altele în care petrec mai mult timp în bucătărie. Mă ajută mult multicooker-ul să economisesc timp.
      Majoritatea preparatelor pe care le fac sunt destul de simple. Pentru cele care sunt ceva mai complicate mă organizez în 2 zile. De exemplu, pentru tarte aluaturile le fac cu o zi înainte, eventual coc și crustele, iar în a 2-a zi mă ocup de coacerea lor cu tot cu umplutură. Organizarea în bucătărie depinde mult de preparatele pe care le gătesc.
      Antonia este la vârsta la care ne putem înțelege fără probleme (are 8 ani). De obicei, discutăm programul fiecărei zile și îi spun ce avem de făcut pentru casă. Atunci când gătesc, se joacă singură, la ea în cameră sau lângă mine ori bucătărim împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *