Dacă ar fi să o întreb pe Antonia care este desertul ei preferat, cu siguranţă mi-ar spune că îngheţata şi bombonelele. Noi nu avem obiceiul să consumăm desertul după mâncare. Îl servim, mai degrabă, la gustare. Partea (cea mai) bună este că fetiţa mea preferă dulciurile făcute în casă (cu excepţia îngheţatei care-i bună indiferent de unde o luăm, dacă e pe băţ, la cornet sau la pahar), în care ştiu exact ce şi cât pun. Spun asta, pentru că, nu de puţine ori, mă îngrozesc când văd ce listă lungă de ingrediente au unele dulciuri din comerţ, aparent inofensive.
Dacă aveţi un copil care iubeşte gustul dulce, atunci ştiţi cât este de apreciată ciocolată în rândul celor mici. Antonia ştie că nu cumpărăm ciocolată de comerţ (oricât de exagerat ar părea acest lucru) şi că îi pot face acasă cremă de ciocolată sau bomboane cu ciocolată. Urmează să testez şi o reţetă de praline raw vegane şi să vedem dacă au sau nu succes. 🙂
Până la praline, am făcut o reţetă rapidă de îngheţată şi un sos şi mai rapid de ciocolată. Pentru reţeta de îngheţată nu am folosit o maşină specială, aşa că oricine o poate pregăti. Mai mult decât atât, conţine doar 2 ingrediente, uşor de procurat. Nici îngheţata şi nici sosul nu conţin zahăr adăugat, dar sunt suficient de dulci.
Ingrediente:
Pentru îngheţată
- 3 banane bine coapte (350-400g cântărite fără coajă)
- 100g mascarpone
Pentru sos
- 4-5 curmale (40-45g)
- 70 ml lapte vegetal
- 1 linguriţă cacao crudă
- 1 linguriţă pudră de roşcove
- 20g unt de arahide
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, m-am ocupat de îngheţată. Bananele trebuie să fie foarte bine coapte (cu pete negre). Bananele coapte sunt mai dulci şi au o textură mai cremoasă. Înainte să vă apucaţi de treabă, să vă asiguraţi că atât bananele, cât şi mascarponele sunt reci. Neapărat să fi stat la frigider măcar vreo 12 ore.
Pasul 2
Într-un blender, am mixat bananele cu mascarponele cât să obţin o compoziţie omogenă. Dacă vreţi, puteţi adăuga scorţişoară şi/sau vanilie.
Acest amestec l-am turnat într-un vas de sticlă cu capac şi l-am dat la congelator. Am amestecat îngheţata de 2 ori, o dată la 3 ore, pentru a sparge cristalele de gheaţă. Dacă aveţi un blender puternic, puteţi pune bananele la congelat şi să serviţi îngheţata chiar după mixare bananelor. Dacă aveţi o maşină de îngheţată, compoziţia o puteţi turna acolo, lăsaţi maşina să îşi facă treaba şi puteţi servi îngheţata imediat.
Noi am servit îngheţata a doua zi. Am scos-o din congelator şi am lăsat-o vreo 30 de minute la temperatura camerei, să se înmoaie puţin.
Pasul 3
Sosul l-am făcut tot în blender. Am pus acolo toate ingredientele şi le-am mixat până am obţinut o compoziţie omogenă. Laptele vegetal îl puteţi adăuga treptat, în funcţie de textura pe care vă doriţi să o aibă sosul de ciocolată. În sos, eu am adăugat aproximativ 7-8g de pudră de cacao crudă cu pudră de roşcove, pentru că îmi place aroma pe care o au atunci când sunt amestecate. Voi puteţi opta doar pentru un dintre aceste pudre.
Dacă aveţi curmale uscate, cu o textură tare, să le lăsaţi la hidratat vreo 2 ore. Eu folosesc curmale moi pe care le cumpăr din Lidl. Acestea nu necesită hidratare.
Îngheţata şi sosul de ciocolată merg perfect împreună. Textura finală este cremoasă, iar gustul suficient de dulce, aromat, perfect pentru un desert de vară (şi nu numai).
Alte reţete de îngheţată:
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
In primul rand, as vrea sa îți spun că este pentru a nu-stiu-cata oară când eu și prietenul meu mâncăm lucruri gătite după rețetele tale pentru Antonia pe care le publici. Sunt atât de bune și sănătoase toate încât nu mă pot abține, iar noi nu suntem toddleri :))) ! In al doilea rand, am pus și eu în congelator înghețată asta, sa vedem cum iese, abia aștept să o gust. As testa și alte fructe + mascarpone + congelator, crezi că ar ieși? Pupici!
În mare parte, reţetele sunt pentru toată familia, dar da, o au pe Antonia ca beneficiar principal. Eu mă bucur că vă plac reţetele propuse de mine şi mă bucur şi mai tare că revii cu un feedback.
Poţi testa şi cu alte fructe dar, dacă nu ai o maşină de îngheţată, cu cât fructele conţin mai multă apă, cu atât vor face mai multe cristale de gheaţă.
Buna! Urmăresc si eu de putin timp retetele pe care le postezi si imi sunt dragi. As vrea sa incerc înghețată pentru copilași dar cu ce as putea înlocui mascarponele? Băiețelul meu are alergie la ou si produse lactate (de origine animală ) . ☺️
Salut.
Multumesc pentru aprecieri! 🙂
In loc de mascarpone poti pune iaurt vegetal sau sa faci o crema vegetala cu caju si cocos, de exemplu. Si mai simplu, poti folosi banana care ajuta inghetata sa fie cremoasa.