Până acum vreo câteva săptămâni, fetiţei mele nu îi plăcea îngheţata dar, peste noapte, a devenit dulcele ei preferat. O înţeleg, sincer. 🙂 Cui nu-i place înghețata? Încerc să găsesc un echilibru sănătos între ceea ce cumpărăm şi ceea ce se găteşte în casă. Veţi spune că o îngheţată din comerţ, servită ocazional, nu este o tragedie. Şi sunt de acord cu voi, însă atunci când ocazia se iveşte de 2-3 ori pe săptămână, prefer să prepar îngheţata în casă, să ştiu exact ce ingrediente conţine. Din acest motiv mi-am cumpărat şi o maşină de îngheţată. Pentru mine este o bună investiţie. Pun toate ingredientele în ea şi îşi face treaba într-o jumătate de oră. În plus, este un prilej de conectare cu copilul, pentru că pregătim îngheţata împreună. Ei îi revine sarcina să aleagă aroma îngheţatei şi să mixeze ingredientele.

 

Ingrediente:

 

  • 150g mascarpone
  • 250-300g banane
  • 30g miere
  • 200g afine

 

 

Mod de preparare: 

 

  1. În primul rând, dacă aveţi o maşină de îngheţată, bolul acesteia trebuie pus la congelator cu 24 de ore înainte de a pregăti îngheţata. Luaţi în considerare faptul că toate ingredientele trebuie să fie reci aşa că, ideal ar fi, să le puneţi în frigider cu o zi înainte. Puteţi folosi şi fructe îngheţate dacă aveţi un blender suficient de puternic.
  2. În cazul în care nu aveţi maşină de îngheţată, atunci este puţin mai multă muncă, pentru că trebuie să scoateţi perioadic compoziţia din congelator, aproximativ la fiecare 2 ore, şi să o amestecaţi bine încât să nu se formeze cristale de gheaţă. La mine această metodă nu a dat roade, pentru că oricât am amestecat, nu am obţinut o îngheţată cremoasă, 100% fără ace de gheaţă. Dar puteţi încerca. Poate aveţi mai mult noroc decât mine.
  3. Să trecem la prepararea îngheţatei cu afine. Eu am folosit mascarpone, dar puteţi opta şi pentru iaurt grecesc. Am avut afine de pădure congelate pe care, parţial, le-am lăsat la decongelat. În această reţetă, am folosit şi puţină miere, pentru că afinele de pădure sunt destul de acrişoare. Dacă optaţi pentru alte fructe, caise sau piersici, de exemplu, atunci banana va îndulci suficient îngheţata.
  4. Am pus toate ingredientele în blender şi le-am mixat până am obţinut un amestec omogen.
  5. Am turnat compoziţia în maşina de îngheţată şi am lăsat-o să îşi facă treaba timp de aproximativ 30-35 de minute. Compoziţia se toarnă în maşina de îngheţată prin orificiul pe care aceasta îl are şi, în cazul maşinii pe care eu am folosit-o, a trebuit să fie pornită înainte de a turna compoziţia, deci paletele trebuie să se învârtă înainte să ajungă compoziţia în bol. Nu este mare filosofie. Tehnologia ne uşurează munca.
  6. O parte din îngheţată am servit-o pe loc şi restul am pus-o la congelator. Are o textură cremoasă, fină, o culoare intensă şi un gust perfect echilibrat, dulce-acrişor, ideal pentru o zi fierbinte de vară.

 

 

 

Alte reţete dulci, de vară: 

Crumble cu nectarine şi caise (fără gluten)
Crumble cu vişine şi fulgi de ovăz
Budincă de chia cu ciocolată şi cremă de caju
Prăjitură cu couscous şi fructe de pădure (fără zahăr)
Tiramisu cu căpşuni (fără ouă, fără cafea şi fără pişcoturi)

 

 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

6 Comments on Îngheţată cremoasă cu afine

  1. Tocmai ce am facut aceasta reteta de inghetata. Este pur si simplu dementiala!!!! O sa tot fac aceasta inghetata. Multumeeesc muuult c-ai impartasit-o si cu noi!

  2. Bună! Pare delicioasă reteta!
    Bebe 18luni si cere înghețată! A mancat la cresa ca desert 😬( fara sa stiu, eu nu i-am dat pana acum). Mi-ai putea spune modelul de mașina pt preparat înghețată, doresc sa încep sa-i fac in casă rareori. Multumesc!

    • Salut

      Da, își păstrează textura cremoasă și după ce este congelată. Bineînțeles, este mai solidă după ce o scoți din congelator, dar devine din nou cremoasă după câteva minute la temperatura camerei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *