În luna august mi-am propus ca 10 zile să nu mănânc produse cu zahăr sau cu orice alt îndulcitor adăugat, cu excepţia cafelei. V-am lansat şi vouă provocarea #10ZileFărăZahăr. Aici v-am povestit cum au fost şi cum au trecut cele 10 zile. Mi-am propus să-mi testez limitele încă o dată şi nu am ales luna septembrie în mod întâmplător. Este luna cea mai agitată şi cea mai stresantă din acest an. Ne mutăm şi pare a fi puţin mai dificil decât ne-am aşteptat, pentru că, pe lângă mutarea în sine, ne vindem mobila pe bucăţi. Se adună stres şi oboseală cât să ne ajungă pentru tot restul anului. Recunosc că mereu am mâncat mai multe dulciuri în perioadele stresante, dar vreau să nu-mi mai găsesc de această dată consolarea în dulciuri. După ce adunăm oboseală, avem şi un drum de 1600 km de făcut cu maşina şi, inevitabil, în călătoriile lungi mereu am scăpat la ceva dulce. Nu vreau şi de această dată. După ce ajungem acasă, avem aniversări şi vizite. Ce-i aia zi de naştere fără tort ori musafir drag fără ceva bun de pus pe masă? Cu toată pofta din lume, vreau să refuz politicos, să îmi demonstrez mie că pot, să nu-mi mai găsesc motive pentru a gusta ceva dulce. Cum spuneam, vreau să văd până unde îmi pot împinge limitele. Şi testul începe astăzi.
Cum va arăta (îmi doresc să arate) luna mea fără zahăr?
♣ Timp de o lună de zile nu mănânc produse care conţin zahăr sau îndulcitori, cu excepţia cafelei. Neapărat voi acorda o atenţie sporită etichetelor. Multe produse sărate şi conserve conţin zahăr.
♣ Pofta de dulce mi-o satisfac cu fructe, însă fără să abuzez de ele. Nu renunţ nici la fructele uscate (fără zahăr adaugăt), dar le voi consuma cu moderaţie. Curmalele şi stafidele îndulcesc cu succes preparatele dacă este nevoie.
♣ Voi privilegia în continuare pâinea şi cerealele integrale.
♣ Voi face tot posibilul să am un program de masă în haosul acestei luni (3 mese + 2 gustări).
♣ Neapărat trebuie să beau mai multe lichide.
Practic, voi ţine cont de toate principiile pe care le-am stabilit atunci când mi-am lansat provocarea #10ZileFărăZahăr.
De ce să faceţi parte din Gaşca Fără Zahăr?
♣ Ajunge dacă vă spun că zahărul nu e bun pentru sănătatea voastră? Toate argumentele le găsiţi aici.
♣ Nu trebuie să renunţaţi la zahăr definitiv (nici nu cred că se poate), însă puteţi să vă testaţi limitele. Să vedeţi cât control aveţi asupra voastră, asupra impulsurilor voastre, cum vă puteţi gestiona poftele, etc.
♣ Această provocare vă îndeamnă să mâncaţi mai sănătos şi mai organizat.
♣ Nu-i permiteţi copilului vostru să mănânce dulce sau i-l oferiţi în cantităţi mici în mod ocazional, nu? Ei bine, trebuie să fiţi un exemplu pentru cel mic şi poate n-ar strica să începeţi chiar de astăzi.
♣ Poate este ocazia potrivită să scăpaţi de alea 2 kg în plus care vă dau bătăi de cap de ceva vreme.
♣ În fiecare săptămână a lunii septembrie veţi găsi câte un articol cu reţete dulci fără zahăr. Vă aduc 3 invitaţi care sigur vă vor inspira în prepararea unor deserturi sănătoase.
♣ Nu sunteţi singuri în lupta cu zahărul. La fiecare 10 zile voi face pe pagina de Facebook a blogului o postare în care vom putea să ne încurajăm reciproc şi să ne motivăm.
Dacă credeţi că v-am convins, lăsaţi-mi un comentariu la acest articol. Mi-ar plăcea să pot măsura câţi oameni s-au alăturat acestei provocări. Mi-ar plăcea să facem o gaşcă faină, să ne încurajăm şi să ne împărtăşim experienţele. La finalul provocării voi scrie un articol cu concluziile acestei luni. Mi-ar plăcea să interacţionăm şi atunci, să vedem câţi am ţinut provocarea cap-coadă, cum şi de ce (nu) am reuşit. Facem gaşca fără zahăr şi ne ţinem de treabă, da? 🙂
Later edit:
Avem pe Facebook şi un grup de susținere. Ne motivăm, ne susţinem şi împărtăşim reţete sănătoase. Hai şi tu în gaşca fără zahăr! 🙂
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Surse foto: Pixabay
Eu sunt înscrisă și convinsă.
Da, am sa fac tot ce e posibil sa respect aceasta provocare si nu doar o luna.
Cancerul a intrat in familia mea anul asta ( a si plecat dupa 6 luni de panica/ stress etc) Renuntarea tatalui meu la zahar a ajutat enorm la eliminarea radicalilor liberi si carcioamele au disparut, bine pe langa asta si o dieta naturista!
Am motiv intemeiat sa particip la #septembrie fara zahar!
Sunt pe pozitii! Am mai incercat renuntarea la zahar, dar…dupa cateva zile am mai trisat. Acum, in varainta „de grup” sper sa fiu mai determinata. Va pup. Succes!
Asta-i ideea! 🙂 Unde-s mulţi puterea creşte!
Septembrie fafa zahar sa fir
Să fie! 🙂
Buna dimineata!
Deoarece cred ca totul se intampla cu un scop, accept si eu provocarea. Sa vedem daca pot sa ma tin de treaba! La sfarsitul lunii am un eveniment si trebuie sa fiu prezentabila!
O zi buna!
Eu zic că dacă vrei, poţi. 🙂
Mi se pare foarte tare provocarea ta. Eu mi-am propus sa fiu mai atenta la alimentele care contin zahar, cum ar fi conservele.
Abia astept sa incerc cateva retete fara zahar.
Intrebare: mierea o elimini in aceasta luna?
Singurul îndulcitor pe care îl voi folosi este mierea sau zahărul de cocos în cafea (1 linguriţă). În rest, elimin orice alt îndulcitor din preparate.
De unde pot cumpăra zahar de cocos?
Zahar de cocos gasesti in magazinele bio in general. Online gasesti sigur.
Hai să vedem ce iese! :)))
Numa’ bune zic eu 🙂
Da. Hai!
Super!
1. spor la mutare si vanzare!! o facui de cateva ori in ultimii ani, sper sa nu pentru cativa ani 😀
Asa ca ca ma bag.
Am mai facut-o. Desi pt mine cam 1 luna sa scap de „povara” zaharului, de senzatia aia ca nu sunt satula si ca as mai manca ceva. Cum nu beau cafea, abaterea mea este cu miere sau gemul cu zahar, (gem facut de mine, zahar cam 1/3 din recomandare, pun 1-2 linguri de gem la iaurt, 1-2 ori pe saptamana). -mi se iarta? 😀
Fata de sfaturile tale, eu am ales de cativa ani sa evit supermarketul si sa cumpar produse primare si sa gatesc de la zero (adica iau iaurt si imi fac paine/chifle, iau lapte si fac iaurt si mai pun fructe etc), iau gaina si transez si fac ce vreau etc.
Remarcile din experienta mea: musai sa mananc bine la masa (o salata cu 100gr branza nu e suficient 😀 ), si sa imi iimpun ca intre cele 3 mese, numai apa (ok, mic dejun nu prea iau, deci raman cu 2 mese solide). Mai aduc si miscare ca ajuta la reglarea zaharului din sange. In prima faza o sa fie nevoie de cateva ori pe zi: mers pe jos, urcat scari, sarit, dansat, bicicleta, orice, macar putin.
Simplu aparent 😀 . Dificil cu 3 obezi mancai in birou, care vin cu ciucalate si alte minunatii. Nu, nu am gasit ciocolata neagra care sa nu aiba zahar (chiar si aia de 90% …).
Cred ca e important ca fiecare dintre noi sa ne setam propriile obiective in functie de limitele pe care ni le cunoastem. In general, si eu cumpar produse primare atat cat pot. Urmeaza sa ma apuc si de facut paine in casa. Numa’ timp sa fie 🙂
Cand am citit prima data articolul tau cu 10 zile fara zahăr, mi am propus sa incerc sa vad cat reusesc. Dupa 15 zile m am oprit însă, am constatat ca nu mi a fost atat de greu pe cat ma asteptam.
Accept si aceasta provocare pe care sper sa reusesc sa o tin, la fel de usor ca prima. La sfârșit de luna am 2 onomastici in familie…acolo nu promit :))
Ma bucur ca ai dat curs primei provocari si vrei sa te alaturi si acesteia. Legat de onomastici, depinde cum te setezi. Am si eu cateva luna aceasta asa ca imi propun sa le fac fata 🙂
De cand am auzit despre această provocare mi-am spus că o voi accepta. In anul 2013 soțul meu a respectat un astfel de angajament timp de un an întreg. Dacă el a reușit o perioadă atât de lungă să nu pună gura pe zahăr, trebuie să reușesc și eu pentru o lună. Sa trecem la treaba, deci. 😀
Chiar ca a avut vointa! Sigur vei reusi. 🙂
Hey, eu chiar sunt dependenta de dulciuri 😁 M-am gandit ca o sa incerc si eu de luni dar ma intreb de ce nu de azi? 😊 La micul dejun am mancat o briosa cu zmeura fara zahar ca asa ii fac si bebelinei mele dar eu mi-am pus si un pic de miere. Succes 😊
Eu nu încep mai nimic lunea. Nu-mi iese. Astăzi sună bine. 🙂
Provocare acceptată!
Fara zahar=mai multă sănătate!!!!
Sa avem spor la cat mai multe astfel de luni ;)))
Le luăm pas cu pas. Voinţă să avem! 🙂
Si eu! Sa vedem ce iese 😉
P.s.: facem un grupusor FB sa comunicam mai bine?
Ce idee faina! Fac grupul şi-l anunţ pe pagina de facebook a blogului. Mulţumesc! 🙂
Avand baietelul de 1 an si 10 luni si pana acum tot am incercat sa evit sa ii dau preparate cu zahar dau din comert. Acum avand un motiv bine intemeiat, el avand o problema cu dintisorii si ni s-a recomandat sa evitam sa ii dam zahar pana mai tarziu, sunt mult mai motivata sa renunt si eu la zahar ( desi cred ca o sa imi fie putin greu stiu ca nu e imposibil). De luni incep provocarea si revin cu date despre aceasta noua acomodare . Fara zahar😊😊😊
Abia astept sa-mi spui cum merge! Sigur ai sa reusesti. Hai si in grupul pe care l-am creat pentru a sustine reciproc (Gasca fara zahar).
Ce bine ca v-am gasit!!! SI EU vreau. Incerc demult sa renunt la dulciuri.
Dana
Super! Poti sa te alaturi si grupului de sustinere. Spor! 🙂
Intru si eu in gasca fara zahar! Nu stiu cat de mult voi putea renunta dar incerc si am incredere ca o sa reusesc!
Chiar daca nu va fi o luna intreaga, incep asa incet.
Multumim Flavia, asa poate reusim sa fim mai motivate! 😘
Super! Tare ma bucur, Iasmina. Ne motivam una pe alta si reusim! 😉
Da, facem gasca! Eu urmaresc cu mare atentie toate articolele care ma pot ajuta luna asta. Si sper sa duc bunele obiceiuri mai departe 🙂
Mă bucur că faci parte din gaşcă! 🙂 Urmează reţete fără zahăr chiar şi pentru cei care iubesc zahărul 🙂
E greu fara zahar. Am momente in care-mi musc unghiile c’am acceptat sa stau o luna fara zahar. E greu. Dar stiu ca va urma o perioada buna.
Vizavi de dulciurile pentru copii – noi am stabilit o regula clara – cine vine cu dulciuri pentru micuta noastra energizata pleaca face cale intoarsa imediat. Fara dulciuri cadou.
Nu ştiam că eşti şi tu în gaşca fără zahăr. 🙂 Tare mă bucur că ai acceptat provocarea.
Sincer, mie mi se pare de bun simţ ca atunci când cineva vrea să ofere dulciuri unui copil, să-i întrebe pe părinţi dacă cel mic le mănâncă sau nu, dacă i le poate oferi. Să nu uităm şi de eventualitatea unor alergii.