Copila mea are o adevărată pasiune pentru cartofii dulci. Caut mereu să îi gătesc sub noi forme, pentru că probabil s-a săturat de variantele (prea des) încercate: cartofi dulci cu rozmarin, la cuptor, şi salată de cartofi dulci cu feta. Aşa a apărut în meniul nostru această budincă cu cartofi dulci. Nu aveţi nevoie de multe ingrediente şi nu este deloc complicată.
f
De ce cartofi dulci, exotici ar spune unii, şi nu cartofi albi, româneşti, că doar noi cu ei am crescut, nu? Nu voi insista prea mult pe subiect. La un moment dat, vă spuneam că mie nu mi se prea potriveşte gândirea asta. Nu sunt singurele alimente exotice pe care le consumăm (ar fi şi arhiconsumatele banane şi portocale) şi cred că este important să fim deschişi şi spre alte gusturi, să nu ne ferim să încercăm alimentele, gusturi şi preparate noi. Dacă ar fi să mâncăm 100% românesc, cred că am muri de foame.

Dacă ar fi să subliniem beneficiile, cartofii dulci conţin fibre şi sunt o bună sursă de vitamina A.

 

Ingrediente:

Pentru 3 porţii

 

  • 2 cartofi dulci medii (350-360g gătiţi)
  • 2 ouă
  • 50 ml lapte
  • 40g (4 linguri) fulgi de ovăz
  • 200g ricotta
  • scorţişoară
  • unt şi pesmet pentru tapetarea vaselor

 

Mod de preparare: 

 

  1. Cartofii i-am curăţat de coajă şi i-am spălat. I-am tăiat în cubuleţe mici şi i-am gătit la abur timp de 13 minute. Când au fost gata, i-am lăsat să se răcească.
  2. Într-un bol încăpător, am amestecat ricotta cu ouăle şi laptele. Am încorporat fulgii de ovăz şi am adăugat puţină scorţişoară. Apoi, am adăugat cartofii şi am amestecat cu grijă, fără să-i zdrobesc.
  3. Pentru copt am folosit 3 vase Ramekin medii. Fiecare vas l-am uns cu unt şi l-am tapetat cu pesmet. Am pus cantităţi egale de compoziţie, cam 5 linguri/vas. Am încins cuptorul la 170° Celsius, fără ventilaţie, şi am copt budincile timp de aproximativ 45-50 de minute.

 

 

Micuţa iubitoare de cartofi dulci a validat noua reţetă. Şi mama ei spune că-i bună. 🙂 Opţional, puteţi adăuga fulgi de cocos ori nuci mărunţite. Ricotta o puteţi înlocui cu brânză de vaci. Pe scurt, puteţi adapta reţeta după gustul vostru.

 

 

 

Alte reţete de budinci: 

 

Budincă de cartofi cu telemea
Budincă de couscous cu sfeclă şi migdale (fără zahăr)
Budincă de mei cu măr şi dovleac (fără zahăr)
Budincă de mălai cu dovleac şi banană (fără zahăr)
Budincă de legume
Budincă cu brânză de vaci și afine

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *