Anul trecut, ne-am propus ca, cât de curând, să ajungem la Hagymatikum, un spa situat în Mako, în Ungaria, aproape de Timișoara. Anul trecut, am fost la Mako și am făcut o plimbare pe Aleea Cununilor, însă nu am avut suficient timp să explorăm spa-ul.
În vacanța din luna februarie a acestui an, am făcut o escapadă de câteva zile. Ne-am cazat în Timișoara, am avut o zi plină la Hagymatikum și una la Amazonia. Experiența noastră recentă (plusurile și minusurile au fost discutate în familie) ne-a permis să comparăm cele două locații. În acest articol, veți găsi ce ne-a plăcut și ce ne-a plăcut mai puțin la Hagymatikum și la Amazonia. Pe blog, găsiți un articol cu impresiile noastre după prima vizită la Amazonia, scris în primăvara lui 2024.
Hagymatikum vs. Amazonia
Înainte de a începe prezentarea evaluării noastre, vreau să precizez că, fiind iarnă, am ținut cont doar de spațiile interioare ale celor 2 locații. Am încercat să fac referire la toate aspectele pe care le-am considerat relevante. Încep cu plusurile și minusurile de la Hagymatikum, pentru că acolo ne-am petrecut prima zi din mini vacanța noastră.
Hagymatikum
Vestiarele
Destul de vechi, cu dulapuri disponibile doar pentru adulți, alocate pe baza numărului afișat pe un monitor (în vestiar), dacă are cine să îți spună de el.
Uscătoare de păr insuficiente raportat la numărul de persoane care vizitează spa-ul.
Nicio băncuță pe care să te poți așeza sau pe care să îți pui lucrurile (cu excepția celor din vestiarele închise, individuale).
Organizarea și dotarea spațiului
Arhitectura ieșită din tipare. Atlantis, zonă destinată relaxării, este un plus, deși noi nu am profitat de acest spațiu.
Sunt mai multe piscine decât la Amazonia (dar nu neapărat mai mari ca suprafață).
Destul de labirintic, deloc intuitiv să ajungi de la un punct la altul și prea puțin semnalizat. Am căutat foarte mult sauna și nu m-am lămurit unde este nici după ce am primit explicații într-o engleză precară din partea personalului.
Tobogane cu plus de adrenalină (față de cele de la Amazonia), dar care nu funcționează pe parcursul întregii săptămâni.
Toboganele (intrările la tobogane) sunt situate destul de departe, cu multe scări umede (foarte reci iarna) de urcat, îmbrăcate într-o gresie alunecoasă (deloc safe).
Băi nu tocmai de actualitate (nu le-aș spune neapărat vechi).
Curățenie
Nu se excelează la acest capitol, dar nici nu aș putea spune că spațiul este murdar. Pânzele de păianjen (în special cele din restaurant) sunt un mare minus.
Temperaturi
Temperatura apei este între 30°C și 38°C, în funcție de bazin.
Dârdâi (iarna) de frig până ajungi la tobogane (temperatura ambientală ar putea fi mai ridicată pentru gustul nostru).
Confort
Scaunele care se balansează
Șezlongurile (multe erau cu țesătura deșirată)
Cost intrare
3 intrări (2 adulți + un copil) + o intrare la saună + acces pentru toți 3 la tobogane ne-au costat 245 lei. Prețul acesta este valabil în timpul săptămânii. El crește în weekend. În prețul intrării este inclus și accesul la zona cu bazine cu apă termală.
Suma biletului crește în funcție de serviciile pentru care optezi. Intrarea la bazin, la saună, accesul la tobogane, etc. au fiecare câte un cost separat.
Prea multe brățări. Ai o brățară pentru intrare, cu acces la turnicheții din zonele pentru care ai optat (saună, tobogane, etc.), însă, dacă ai sauna și accesul la tobogane incluse în bilet, mai ai încă 2 brățări din hârtie pe post de dovadă. Bănuiesc că este un mod de-al lor de a se asigura că brățările (principale) nu se transmit de la persoană la alta.
Amabilitatea personalului
Devine complicat să ceri și să primești informații când personalul nu vorbește limba engleză/altă limbă de circulație internațională. Nu compensează cu nimic partea de competență lingvistică.
La capitolul alergeni, în restaurant, nu știu, nu pot, nu înțeleg să te îndrume, iar asta poate reprezenta o problemă în cazul în care clienții urmează un regim special (fără gluten, fără lactoză, etc.).
SPA/saune/băi termale/alte servicii
La capitolul saune, spațiul este mare, destul de bine dotat, dar nu toate saunele erau funcționale. În plus, zona este destul de întunecoasă.
Unele șipci din sauna uscată ar avea nevoie de un refresh.
Au un bazin mare cu apă termală, cu ieșire în exterior.
Restaurant
Aici am cele mai multe minusuri.
Lipsește diversitatea
Lipsesc cruditățile/salatele de orice fel
Amenajarea restaurantului are un mare minus. Arhitectura nu mai are nicio valoare atunci când pui în interior ce apuci, mese și scaune din 5 filme diferite. Nu seamănă deloc cu ceea ce afișează pe site.
Comparând cu Amazonia, în restaurant, raportul calitate-preț are încă un minus. Noi am mâncat pulpă de pui (1 buc.), pulpă de rață (1 buc.) și ciolan de porc, fiecare cu cartofi + 2 porții de castraveți murați + un sos de usturoi (absolut oribil și eu rar spun că ceva este oribil) + câte o înghețată fiecare + 2 ape plate la 500ml. Mâncarea nu ne-a dat deloc pe spate.
Am plătit fix 181 lei. Întâmplarea face că exact aceeași sumă am plătit-o și la Amazonia (vă spun mai jos pe ce preparate). Nu consider că este un preț mare, însă, cum spuneam, raportul calitate-preț îl compar cu cel de la Amazonia.
————————————
Amazonia
Vestiare
Sunt mai bine dotate decât cele de la Hagymatikum, dar aceeași poveste și aici: poți avea doar dulapuri pentru adulți. Totuși, hainele copiilor pot ocupa la fel de mult loc ca cele ale unui adult.
Ai băncuțe pe care îți poți pune lucrurile înainte/după ce le scoți din dulap.
Sistemul de închidere a dulapurilor (cu brățăra) este mult mai simplu decât la Hagymatikum.
Organizarea și dotarea spațiului
Spațiu deschis. Arhitectura în stil ușor industrial poate fi percepută ca un minus de alții. Pe noi nu ne deranjează.
Spațiu bine organizat și semnalizat (găsești ușor partea de spa, zona de masaj, restaurantul, toaletele, etc.). La capitolul scaune și șezlonguri este organizat cam pe același principiu ca Hagymatikum: scaunele sunt în partea de jos, de jur împrejurul bazinelor, iar șezlongurile au o zonă dedicată la etaj.
Toboganele sunt în același spațiu, ușor și safe de accesat, cu personal destul de atent la ce se întâmplă în zonă.
Îmbinările toboganelor se simt mult mai tare decât la cele de la Hagymatikum, lucru care ar putea să nu fie tocmai confortabil pentru unii (ca mine).
Spațiu dedicat generos pentru copii mici.
Amazonia are mai multe instalații de hidromasaj decât la Hagymatikum. Acolo nu am apucat la niciun jacuzzi, din păcate.
Băi moderne. Pe lângă asta, de câte ori am fost la Amazonia, personalul se ocupa de curățenia în băi.
Curățenie
Mereu este cineva care să dea apa acumulată în jurul piscinelor, care să curețe în băi. Nu pot să le reproșez nimic pe partea de curățenie.
Temperaturi
Apa este puțin mai rece decât la Hagymatikum, dar absolut ok pentru iubitorii de apă caldă (între 32°C și 36°C, în funcție de bazin – în zona de aquapark).
Temperatura ambientală este destul de ridicată, 32°C – 33°C, lucru care nu e neapărat confortabil dacă stai pe șezlong, însă e ideală când te bălăcești.
Confort
Șezlonguri confortabile, în stare perfectă
Scaune destul de inconfortabile (pentru noi) în jurul piscinelor
Cost intrare
Pentru 3 bilete (pentru o zi întreagă), un copil + 2 adulți + un acces la spa noi am plătit 295 lei. Noi am plătit preț de weekend, pentru că tarifele sunt mai mari pe perioadele cu vacanțe școlare, zile libere legale, etc. Accesul la tobogane este inclus în prețul biletului, la fel și accesul la zona cu bazine cu apă termală.
Amabilitatea personalului
Cred că acesta este cel mai mare minus al Amazoniei. Oamenii care te servesc, pentru amabilitatea ar trebui să fie condiție obligatorie în fișa postului, sunt scumpi la zâmbete, prea puțin amabili și deschiși să răspundă la întrebări, inclusiv la cele legate de alergeni în cadrul restaurantului.
SPA/saune/băi termale
Organizare spațiului
Dotări moderne. Zona de spa este mai modernă decât la Hagymatikum și, din punctul meu de vedere, mai bine dotată, cu o luminozitate mai bună (să vezi pe unde mergi și ce poți alege).
Bazinul termal cu ieșire în exterior este protejat de vânt.
Restaurant
Mâncare destul de diversificată, nu doar fast-food. Ai ce alege pentru toate gusturile.
Spațiu frumos amenajat
Lipsa de amabilitate a personalului
Nu cred că am prins vreodată, de câte ori am fost, cartofii calzi (deși am mâncat la ora prânzului, 13:00 – 13:30).
Cum vă spuneam, la Amazonia am plătit pentru mâncare fix același preț, 181 lei, pentru următoarele: pulpe de pui (2 buc.) + cordon bleu cu carne de porc + ciolan de porc + 3 porții de cartofi + 1 porție sfeclă murată + 2 porții salată de varză + 1 apă plată (500ml) + 1 cola (500ml) + 3 globuri de înghețată. Din punctul nostru de vedere, mâncarea a fost mai gustoasă decât la Hagymatikum, automat cu un raport calitate-preț mult mai bun.
În concluzie, ne bucurăm că am descoperit un loc nou, însă nu ne-am întoarce la Hagymatikum. Nu ne-a impresionat absolut deloc. Amazonia rămâne cel mai apropiat loc de casă unde putem să ne bucurăm de o escapadă de câteva zile, loc care include bălăceala în program, atât pe timpul iernii, cât și în sezonul cald.
Sunt curioasă dacă ați fost în aceste 2 locații și unde v-a plăcut mai mult.
Ce alte aquapark-uri/spa-uri recomandați?
Alte locuri în care am mai fost (în România):
♥ Impresiile noastre după vizita la Therme
♥ Vizita noastră la Brambura Park
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.