Recunosc că uneori mi se face poftă de câte un hamburger, de-o shaorma ori de vreun alt produs care se găsește prin fast-food-uri. Se întâmplă foarte rar să vizitez câte un fast-food. Adesea, pofta mi-o fac acasă pentru simplul fapt că știu exact ce pun în farfurie. Acesta este și un motiv pentru care nu sunt/suntem o împătimită/niște împătimiți ai restaurantelor. Nu aș vrea să se înțeleagă că ocolim restaurantele cu desăvârșire, ci că nu le frecventăm cu regularitate.

Cum vorba multă e sărăcia omului, vreau să vă povestesc despre gyros-ul meu făcut în casă și să vă dau rețeta dacă v-am făcut poftă cu acest preparat grecesc. Eu am ales să fac un gyros de pui la farfurie, pe care l-am servit cu tzatziki făcut în casă, cartofi la cuptor și pita cumpărată.

 

Ingrediente:

  • 6 pulpe de pui superioare dezosate
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • usturoi granulat sau proaspăt
  • mărar (opțional)
  • rozmarin (opțional)
  • cimbru (opțional)
  • fulgi de chilli (opțional)
  • 5-6 cartofi albi
  • boia afumată + sare (pentru cartofi)
  • 1-2 lg ulei de măsline

 

Pentru tzatziki

  • 2 castraveți
  • 1 iaurt grecesc
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 lg zeamă de lămâie
  • sare

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Eu am preferat să folosesc pulpe de pui, pentru că, atunci când sunt gătite, au o carne mai moale decât cea a pieptului de pui. Voi o puteți folosi pe cea pe care o preferați.

Pulpele de pui le-am tăiat în cuburi mari și le-am condimentat (din belșug). Gyros-ul l-am pregătit într-o zi de muncă, în pauza de prânz, așa că am trișat puțin. Dacă de obicei aleg să-mi fac singură mixurile de condimente, de această dată am folosit un mix de condimente pentru gyros pe care l-am cumpărat din Lidl. Am lăsat carnea să se odihnească puțin după ce am condimentat-o.

 

Pasul 2

Cartofii i-am curățat și i-am tăiat în bucăți potrivite. I-am amestecat cu 1-2 linguri de ulei de măsline, cu puțină sare și boia afumată. I-am așezat pe tavă tapetată cu hârtie de copt. Am setat cuptorul la 180-190° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos cu ventilație. Am dat cartofii la copt până s-au rumenit.

 

Pasul 3

Între timp, m-am ocupat de sosul tzatziki. Am curățat 2 castraveți, i-am dat pe răzătoarea mică și i-am scurs bine de apă. Am adăugat un iaurt grecesc, puțină sare, zeamă de lămâie și usturoi pisat. Usturoiul îl adăugați după gust.

 

Pasul 4

Carnea am gătit-o într-o tigaie antiaderentă cu foarte puțin ulei. Sfatul meu este să o țineți pe foc până este pătrunsă. Dacă o țineți prea mult, s-ar putea să vă iasă prea uscată.

Când carnea a fost gata, am încărcat farfuriile. Am așezat bucățile de carne, cartofii proaspăt scoși din cuptor, bucăți de ceapă eșalotă, salată și felii de roșii. Le-am servit cu sos tzatziki și pita caldă. Pita am cumpărat-o și am încălzit-o în tigaie. Dacă timpul vă permite, lipiile le puteți pregăti în casă sau puteți încerca să serviți gyros-ul cu aceste pâinici naan simple.

 

 

Știți cum s-a servit acest gyros? Fără să respirăm. 🙂

 

Dați-mi de veste dacă îl încercați. 🙂

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *