Grişul cu lapte nu are prea multe sau prea mari valori nutritive, dar, totuşi, este un preparat nelipsit din casele noastre, în special din casele în care există copii. Mă îndoiesc că voi nu aţi mâncat griş cu lapte şi dulceaţă atunci când eraţi copii. Reţeta de mai jos este o alternativă mai nutritivă a clasicului griş cu lapte.
Ingrediente:
- 250ml lapte vegetal (am folosit lapte de grâu cu alune)
- 5 linguri rase de griş integral
- 2 linguriţe seminţe de floarea soarelui (crude)
- 2 linguriţe seminţe de dovleac (crude)
- 1/2 linguriţă pudră de vanilie (puteţi folosi păstaie)
- 1 linguriţă mesquite (opţional)
- 1 linguriţă pudră de roşcove
- 1 linguriţă miere (opţional)
- unt de cocos
Mod de preparare:
- Am pus laptele la fiert împreună cu vanilia. Când laptele a început să fiarbă, am adăugat grişul în ploaie şi am amestecat energic cu telul. Grişul este fiert când se desprinde de pe vas. Poate vi se pare destul de mare cantitatea de griş, însă am impresia că laptele vegetal absoarbe o mai mare cantitate de griş comparativ cu laptele de vacă.
- Am râşnit seminţele.
- La final, am adăugat seminţele râşnite, mesquite-ul şi pudra de roşcove. Le-am încorporat în griş. Dacă vreţi să îl îndulciţi, puteţi adăuga o linguriţă de miere.
- Am uns două boluri mici cu unt de cocos şi le-am umplut cu amestecul obţinut. Le-am lăsat să se răcească, iar apoi le-am răsturnat pe o farfurie. Budinca am servit-o rece.
Poftă bună :)!
Culoarea închisă a budincii se datorează ingredientelor folosite (lapte vegetal, griş integral, mesquite, vanilie, pudră de roşcove).
Alte reţete de budinci:
Budincă de couscous în două culori
Budincă de chia cu „ciocolată” şi banane
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Ati putea va rog sa imi spuneti cu ca aparat rasniti semintele? Multumesc!
Eu folosesc o râşniţă pentru cafea. O folosesc doar pt seminţe.
Buna Flavia. Hidratezi semintele?
Bună Alexandra,
Fiind răşnite se hidratează suficient direct în preparat.
Laptele vegetal nu-și pierde din valoarea nutritiva daca se fierbe?
Ba da. Cel mai probabil îşi pierde din proprietăţi, însă l-am preferat în locul laptelui de vacă.