Am făcut granola și în trecut, dar acum, de când cu boala celiacă a Antoniei, încerc să fac mai des granola în casă, să experimentez diferite rețete, cu diferite arome, cu un conținut cât mai mic de zahăr și cu cât mai mulți nutrienți.
Nu cred că voi reuși să am în casă, în permanență, granola făcută de mine, dar o alternez cu variante din comerț. Apropo de cele din comerț, un alt factor care mă motivează să pregătesc granola în casă este prețul. Ies mult mai ieftin (și știu ce pun în ea) cu granola făcută de mine comparativ cu cea cumpărată.
De această dată, am încercat o rețetă de granola fără zahăr, îndulcită cu măr și cu o cantitate mică de curmale.
Ingrediente:
- 100g fulgi de ovăz mici – eu am folosit fulgi de ovăz fără gluten (pe aceștia)
- 1 lg scorțișoară (o folosesc pe aceasta)
- 30g ulei de cocos (pe acesta)
- 25g mix de semințe măcinate
- 2 mere
- 35g curmale
- un praf de sare
Mod de preparare:
Pasul 1
În vasul blenderului, am pus merele tăiate în cuburi (curățate de coajă), curmalele, uleiul de cocos și 2 linguri de apă. Am mixat până am obținut o compoziție omogenă.
Pasul 2
Compoziția din blender am turnat-o într-un bol, peste ingredientele uscate: fulgii de ovăz amestecați cu scorțișoara, praful de sare și semințele măcinate. Eu folosesc un mix de semințe măcinate făcut din semințe de in, semințe de chia, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui și goji. Este un mix cumpărat din Anglia (la noi nu l-am văzut), dar îl puteți face și voi acasă din aceste ingrediente.
Am amestecat bine.
Pasul 3
Compoziția obținută am întins-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, într-un strat subțire. Am dat tava în cuptorul preîncălzit la 200°C, pe treapta din mijloc, cu ventilație, timp de 10 de minute. În funcție de cuptorul vostru, verificați granola în acest timp pentru a evita să se ardă.
Apoi, am scos tava din cuptor, am amestecat granola (am mărunțit bucățile mari) , am coborât temperatura la 180°C și am oprit ventilația. Am mai lăsat granola la copt 20 de minute, timp în care, din 10 în 10 minute, am amestecat-o pentru a mă asigura că nu se arde și este coaptă în totalitate.
Am scos granola din cuptor și am lăsat-o să se răcească în tavă, pe blatul din bucătărie. Eu am lăsat-o peste noapte și abia a doua zi am transferat-o într-un borcan din sticlă.
Noua ne-a plăcut mult ce a ieșit. Ca și textură este pe alocuri mai crocantă, iar unele bucăți sunt ușor mai gumoase, însă mie îmi place mixul acesta de texturi. Eu zic să-i dați o șansă și vedeți dacă este pe gustul vostru.
Alte rețete cu fulgi de ovăz:
- Granola cu migdale și curmale
- Granola cu nuci şi scorţişoară
- Pancakes cu fulgi de ovăz și ricotta
- Gofre cu fulgi de ovăz și sos de mango
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.