Am pregătit o rețetă de gofre cu gust de sărbătoare. Cine spune că gofrele nu ar putea fi un desert potrivit de servit de sărbători? Această rețetă ar putea fi potrivită atât pentru o masă festivă, cât și pentru un mic dejun aromat în cazul în care renunțați la sosul de ciocolată. Este o rețetă simplă, rapidă și plină de gust. Alor mei le-a plăcut mult rezultatul final. Bonusul acestei rețete este mirosul minunat de portocale care vă va parfuma casă.
Ingrediente:
Pentru gofre
- 170g făină
- 1 lgță praf de copt
- 2 ouă mari
- 30g zahăr
- 1 lg coajă de portocală (9-10g)
- 80ml suc de portocale
- 60g unt
- un praf de sare
Pentru sos
- 100g ciocolată
- 200ml lapte
- 1 lgță cacao
- 1/2 lgță agar-agar
- vanilie
- 20-30g zahăr (opțional)
Pentru servire
- înghețată de vanilie și/sau frișcă
- suc de portocale (opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
Într-un bol încăpător, am amestecat ouăle cu vanilia, zahărul, praful de sare, coaja de portocală și sucul de portocale. Aici vreau să fac câteva precizări:
- Optați pentru portocale a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman.
- Eu am pus coaja de la 2 portocale mici (10g).
- Sucul, 80 ml, a fost proaspăt stors, obținut din cele 2 portocale mici.
Pasul 2
Peste amestecul de la pasul 1 am adăugat jumătate din cantitatea de ingrediente uscate (făina + praful de copt, amestecate în prealabil). Am omogenizat compoziția cu ajutorul unui tel. Apoi, am adăugat, treptat, untul topit și restul cantității de ingrediente uscate.
Pasul 3
Am încins aparatul de gofre. Eu am aparatul DuraCeramic de la Breville de care sunt foarte mulțumită. Are plăci antiaderente și nu necesită grăsime suplimentară, dar eu prefer să pulverizez puțin ulei pentru ca gofrele să iasă cât mai crocante. Așa am procedat și de această dată.
În fiecare formă am pus 2 linguri de compoziție și am lăsat gofrele la copt puțin mai mult decât mi-a indicat semnalul luminos al aparatul, aproximativ 5 minute. Depinde de voi cum le preferați.
Gofrele mele au ieșit crocante în exterior, pufoase în interior și super aromate. Noi le-am servit cu frișcă și sos de ciocolată. Sosul de ciocolată l-am pregătit rapid.
Pasul 4
Am încins 200 ml de lapte. Am luat oala de pe foc și am adăugat ciocolata ruptă în bucățele (am folosit ciocolată cu 52% cacao) și vanilia. Am lăsat ciocolata să se topească timp de vreo 5 minute. Apoi, am amestecat bine cu un tel.
Am pus din nou oala pe foc, la foc mediu, și am adăugat cacaua dizolvată în 3-4 linguri de apă. Tot acum am adăugat și pudra de agar-agar dizolvata într-o lingură de apă. Am lăsat amestecul să dea 2 clocote (amestecând continuu).
Pudra de agar-agar o puteți înlocui cu amidon. Ambele au rolul de a îngroșa sosul. Mie mi se pare mai eficientă pudra de agar-agar. Dacă alegeți să o folosiți, țineți cont că ea acționează în procesul de răcire, așa că dacă adăugați prea multă, atunci este posibil să obțineți o budincă, nu un sos.
Pentru fiecare porție, am tăiat o gofră în 4, am stropit bucățile cu puțin suc de portocale proaspăt stors, am adăugat frișcă și sos de ciocolată (să-l lăsați să se răcească, maxim să-l serviți ușor călduț). Știți cum au fost aceste gofre? Vis paradis. 🙂 Vi le recomand cu drag.
Poftă bună!
Alte rețete de gofre dulci numai bune de servit la desert:
- Gofre „Spirit de Crăciun”, cu ciocolată și condimente de turtă dulce
- Gofre cu morcovi și nucă prăjită (un altfel de Carrot Cake)
- Brownies în aparatul de gofre
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Bună! Se poate renunța la zahăr?
Da, poți renunța la zahăr, în special dacă le servești cu ceva dulce cum ar fi frișcă și/sau sos de ciocolată.