Tortul de morcovi este hit la noi acasă. 🙂 Din păcate, nu reușesc să-l pregătesc atât de des cât mi-aș dori, pentru că știți voi cum e cu timpul … nu e întotdeauna în favoarea noastră. Totuși, să știți că există o alternativă care nu presupune niciun fel de compromis la nivel de gust: gofre carrot cake.
Zilele trecute, am testat o rețetă de gofre fără să le dau prea multe detalii alor mei. Reacția Antoniei după ce a gustat gofrele: „Mami, au gust de tort de morcovi și de turtă dulce!”. N-am făcut niciun fel de struțo-cămilă, stați liniștiți! Gofrele au în compoziție morcovi, ca orice carrot cake, și condimente specifice sezonului, nucșoară și scorțișoară. Din acest motiv, papilele gustative ale Antoniei au purtat-o cu gândul la turta dulce. Încă un lucru important de menționat: am adăugat foarte puțin zahăr vanilat în aluatul gofrelor, 30g pentru 6 bucăți.
Textura ușor crocantă a gofrelor și aromele lor s-au împăcat tare bine cu crema fină de brânză, îndulcită cu puțină miere. Nuca de deasupra a fost „cireașa de pe tort”, crocantă și ușor prăjită, cât să-i evidențieze mai bine aroma. Nu mai continui cu detaliile. Vă las, mai jos, ingredientele și modul de preparare. Cred că și pozele vorbesc de la sine.
Ingrediente:
Pentru 6 bucăți
Pentru aluatul gofrelor
- 200g făină
- 2 ouă
- 3 morcovi medii (100g morcov ras fin)
- 100g curmale
- 100ml lapte
- 30g zahăr vanilat
- 50ml ulei de floarea soarelui
- 1 lgță praf de copt
- 2 lgțe scorțișoară
- un vârf de linguriță de nucșoară
- un praf de sare
Pentru cremă
- 200g mascarpone
- 100g ricotta
- 40-50g miere
Pentru decor
- aprox. 50g nucă
Mod de preparare:
Pasul 1
Curmalele le-am lăsat la înmuiat în lapte timp de aproximativ 2 ore. Dacă curmalele voastre sunt foarte uscate, puteți să le lăsați și mai mult, chiar și peste noapte, la frigider.
Pasul 2
Am amestecat ingredientele uscate, făina, praful de copt, scorțișoara și nucșoara și le-am dat deoparte. Aici țin să menționez că eu folosesc scorţişoară Ceylon. Dacă alegeţi să folosiţi scorţişoară Cassia, sortimentul pe care îl găsim în majoritatea magazinelor din comerţ, atunci poate că ar fi bine să puneţi o cantitate mai mică, gustul ei fiind mai pronunţat.
Pasul 3
În blender, am pus morcovul ras fin (curățat și spălat în prealabil), laptele și curmalele. Le-am mixat până am obținut o pastă omogenă. Am dat-o și pe ea deoparte.
Pasul 4
Am separat ouăle și, în vasul mixerului planetar, am bătut albușurile cu praful de sare. Când spuma a început să capete consistență, am adăugat 30g de zahăr vanilat și am continuat să bat albușurile până spuma a devenit fermă. La viteză mică, am încorporat gălbenușurile și apoi uleiul turnat în fir subțire. Am folosit ulei de floarea soarelui, pentru că are un gust neutru care nu influențează gustul preparatului final.
Pasul 5
Pasta de morcovi cu curmale și ingredientele uscate le-am turnat în bol, peste spumă, și le-am încorporat cu o paletă de patiserie, cu mișcări blânde, de sus în jos, cu grijă, pentru a păstra cât mai mult din aerul „prins” în spumă. Este o etapă care vă pune puțin la încercare răbdarea, dar vă asigur că merită. 🙂
Pasul 6
Am încins aparatul de gofre, pe prietenul meu neobosit de la Breville, care nu mă lasă la greu. 🙂 Spun asta pentru că îl pun la muncă în fiecare săptămână. Dacă tot veni vorba de aparat, să știți că zilele acestea, între 11 și 14 noiembrie, de Black Friday, aparatul beneficiază de reducere. Îl găsiți aici.
Am umplut fiecare formă de gofre fără să depășesc marginile (am pus aprox. 2lg de compoziție/formă), am coborât capacul aparatului și am copt gofrele timp de aproximativ 5-6 minute, până s-au rumenit ușor. Așa cum am mai menționat în rețetele anterioare, mie îmi place să le țin puțin mai mult decât îmi indică butonul luminos, pentru că le prefer mai rumenite, ușor mai crocante.
Să vedeți ce fain se ridica partea superioară a aparatului pe măsură ce creșteau gofrele, dovadă că albușurile bătute + praful de copt și-au făcut bine treaba!
Am mai menționat în rețetele trecute și las informația și aici. Recomand aparatul de gofre Duraceramic de la Breville din următoarele motive:
- Are plăci antiaderente ceramice, fără PTFE și PFOA, deci sunt sigure pentru sănătate și cu rezultat garantat, pentru că gofrele nu se lipesc de plăci.
- Sistemul cu clapetă le permite gofrelor să crească în timpul coacerii, iar mânerul nu se încinge.
- Aparatul se curăță foarte ușor.
- Are 2 indicatoare luminoase pentru pornire și gătire, adică ne avertizează atunci când s-a încălzit (durează aproximativ 2 minute să fie pregătit pentru coacere) și când gofrele sunt gătite. Îi ajung 4 minute să gătească 2 gofre.
- Poate fi depozitat și în poziție verticală, lucru extrem de important atunci când nu dispunem de prea mult spațiu.
Pasul 7
Pe măsură ce gofrele s-au copt, le-am scos la răcit pe un grătar, nu pe farfurie. Din cauza condensului, nu și-ar păstra textura ușor crocantă.
În acest timp, cât gofrele au stat la răcit, m-am ocupat de cremă. În vasul mixerului, am amestecat mascarponele cu ricotta (ambele reci, de la frigider) și cu mierea. Nu am insistat cu mixarea, pentru că riscam să se taie crema. Se amestecă la viteză mică doar până când crema se omogenizează. Cantitatea de miere o adăugați în funcție de preferințele voastre.
Pasul 8
Nuca am mărunțit-o și am prăjit-o puțin în tigaie, la foc mediu, fără grăsime (ulei/unt) și fără să o acopăr.
Pasul 9
Am ajuns la partea cea mai delicioasă, asamblarea gofrelor. În funcție de cât de mare vă este apetitul, puteți să montați 2 gofre una peste cealaltă sau puteți servi una singură, cu cremă din belșug și nucă prăjită deasupra.
Ca o concluzie, acum, când vrem un tort rapid cu morcovi, avem soluția. Sper ca opțiunea noastră să vi se potrivească și vouă!
Dați-mi de veste dacă încercați rețeta! Am un feeling că nu o să vă pară rău. 🙂
Alte rețete de gofre (dulci și sărate):
- Gofre cu măr și morcov
- Gofre cu banane și sfeclă coaptă
- Gofre cu șuncă și cașcaval
- Gofre cu banane, cacao și curmale
- Gofre cu spanac și telemea
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Tot la tine am văzut combinația de morcovi+crema de brânză,e demențială,nu am aparat de wafe și nici nu îmi permit unul deocamdată dar o să le incerc sa le fac la tigaie ,am aparat de pâine prăjită (primit )dar mi se lipește ,incercam la el sa fac!
Poți să încerci și varianta de tort de morcovi clasic, cu blaturi coapte în cuptor. 🙂
Abia astept sa încerc și eu rețeta asta, ne place mult gustul tortului de morcovi. Și eu am aparatul de la Breville, este foarte bun! Am cumpărat pt cineva un waffle maker de la Tefal (eu tocmai îl primisem pe Breville) – nu se compara. Cel de la Tefal s-a îngălbenit după câteva utilizări (adică s-a ars sau s-a afumat partea exterioara a aparatului, fiind de plastic). Cu Breville n-am avut nicio problema de acest fel, după 1 an de zile de folosire.
Am o bănuială că o să-ți placă! :)) Let me know!
De acord cu tine legat de calitatea aparatului. Și eu am avut 2 eșecuri înaintea lui.