Antoniei îi place rozul! Părinți de fetițe, cred că mă înțelegeți! 🙂 Și cum copilei îi place rozul, într-o dimineață de weekend în care am fost doar noi două și am avut ceva mai mult timp la dispoziție, m-am gândit să-i fac niște gofre în 2 culori, culoarea predominantă fiind rozul. Planul l-am făcut cu o seară înainte și am anunțat-o că va avea un mic dejun surpriză, așa că, de această dată, nu trebuia să dea târcoale prin bucătărie pentru ca surpriza să-și facă efectul.
Mai jos, veți găsi toate detaliile rețetei, ingredientele, modul de preparare și cum am ales să servesc aceste gofre.
Ingrediente:
Pentru aprox. 8 bucăți
Pentru gofre
- 2 banane mici (180g – cântărite fără coajă)
- 150g făină manitoba (puteți folosi și făină obișnuită)
- 40g unt topit (82% grăsime)
- 30g miere
- 2 ouă
- 100ml lapte
- vanilie
- 1 lgță praf de copt
- 30g sos de sfeclă
- un praf de sare
Pentru creme
- 120g mascarpone
- 80g ricotta
- 30g miere
- 1 linguriță sos de sfeclă
- extract de vanilie (opțional)
+ zmeură pentru servit
+ bomboane decorative (opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, m-am ocupat de aluatul pentru gofre. Într-un bol încăpător, am amestecat ouăle cu praful de sare, vanilia, untul topit (adăugat treptat) și mierea. Bananele le-am zdrobit bine cu furculița și le-am adăugat în compoziție împreună cu laptele. Dacă vă este mai ușor, bananele le puteți mixa cu laptele în blender și abia apoi să le adăugați în amestecul lichid.
Pasul 2
Făina am amestecat-o cu praful de copt și am adăugat-o în compoziția lichidă. Am amestecat cât să omogenizez ingredientele, fără să insist prea mult. Sfatul meu este să nu adăugați întreaga cantitate de făină, ci să lăsați deoparte 1-2 linguri, în funcție de câtă făină „cere” aluatul. Nu toate tipurile de făină absorb aceeași cantitate de lichid.
Pasul 3
Din aluatul obținut, am pus deoparte 150g pe care l-am amestecat cu sosul de sfeclă (30g).
Cum obțineți sosul de sfeclă? Foarte simplu. Dacă mă urmăriți de ceva vreme, știți că eu fac o cantitate mai mare de sos de sfeclă pe care o porționez și o păstrez la congelator. Pastele preferate ale Antoniei sunt cele cu sos de sfeclă coaptă, așadar, de câte ori are paste în meniu, scot câte un borcănel cu sos de la congelator. Pentru a obține sosul de sfeclă, pun sfecla la copt în cuptor, la aproximativ 180-200°C și o las până când furculița intră în ea fără dificultate. Între timp, pun la fiert un dovlecel curățat de coajă și tăiat în cubulețe. Când sfecla este coaptă, o curăț de coajă, o tai în bucățele și o mixez în blender împreună cu dovlecelul scurs de apă. Și sosul de sfeclă este gata! 🙂 Când pregătesc paste, îl încălzesc adaug puțină sare și puțină smântână pentru gătit.
Pasul 4
Am obținut 2 aluaturi, unul cu o culoare clasică și celălalt într-o nuanță de roz care este pe gustul Antoniei. Am trecut la următorul pas, la coacerea gofrelor.
Aparatul meu de gofre nu are trepte de căldură, așa că treaba a fost cât se poate de simplă. După ce aparatul s-a încins, am umplut fiecare formă fără să depășesc marginile, alternând aluaturile (nu am urmărit să obțin un model anume), am închis capacul aparatului și am copt gofrele timp de aproximativ 5 minute, până s-au rumenit ușor.
Câteva detalii despre aparatul de gofre pe care îl folosesc
Dacă sunteți în căutarea unui aparat de gofre, vi-l recomand cu căldură pe cel pe care îl folosesc eu, aparatul de gofre Duraceramic de la Breville. Am ajuns la el după 2 încercări mai puțin fericite. Câteva detalii despre aparat:
- are plăci antiaderente ceramice, fără PTFE și PFOA, deci sunt sigure pentru sănătate și cu rezultat garantat, pentru că gofrele nu se lipesc de plăci
- sistemul cu clapetă le permite gofrelor să crească în timpul coacerii, iar mânerul nu se încinge
- aparatul se curăță foarte ușor
- are 2 indicatoare luminoase pentru pornire și gătire, adică ne avertizează atunci când s-a încălzit (durează aproximativ 2 minute să fie pregătit pentru coacere) și când gofrele sunt gătite. Îi ajung 4 minute să gătească 2 gofre, dar mie îmi plac ușor mai rumenite, așa că le las un minut în plus după avertizarea luminoasă
- poate fi depozitat și în poziție verticală, lucru extrem de important atunci când nu dispunem de prea mult spațiu
Am și o veste bună pentru voi. Cu codul FLAVIA20, valabil până la 20 iulie (2022), aveți 20% reducere la aparatul de gofre Breville.
Pasul 5
Cât timp am gătit gofrele (aparatul, nu eu), m-am ocupat de cremele cu care urma să le servim. Cu ajutorul mixerului de mână (vă puteți folosi și de o lingură, nu e musai să aveți mixer), am amestecat mascarponele cu ricotta, vanilia și mierea. Am obținut o cremă fină pe care am împărțit-o în 2 părți aproximativ egale. Una dintre acestea am amestecat-o cu o linguriță de sos de sfeclă pentru a obține o cremă roz.
Cremele le-am pus în 2 poșuri de unică folosință (neapărat să le păstrați la frigider dacă nu ornați gofrele imediat) și, când gofrele s-au răcit, le-am ornat cu cele 2 creme, zmeură și bomboane în formă de inimioare. Nu adăugați cremele peste gofre atunci când acestea sunt calde, pentru că se vor înmuia.
Nu m-aș lăuda de una singură, dar nu-i așa că arată minunat gofrele mele? Antoniei i-au plăcut mult aceste gofre atât din punct de vedere vizual, cât și gustativ. Am reușit să o surprind cu un altfel de mic dejun.
Aș vrea să menționez faptul că gustul de sfeclă nu este pronunțat, ci oferă o aromă subtilă. Bineînțeles, ca și textură, gofrele sunt pufoase. Din punct de vedere gustativ, sunt dulci fix atât cât trebuie (după gustul meu) și se împacă foarte bine cu cele 2 creme. Încercați-le și spuneți-mi dacă sunt pe gustul vostru.
Pe blog, găsiți și o rețetă de gofre cu măr și morcov.
Poftă bună!
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.