Boala celiacă a Antoniei îmi impune să găsesc alternative la preparatele cu gluten pe care le mânca cu drag înainte de diagnostic. Gofrele cu aromă de turtă dulce, botezate în trecut „Spirit de Crăciun”, erau pe lista ei de preferințe, așa că anul acesta am testat o alternativă fără gluten, cu făină de migdale și făină de orez.

Mai jos, găsiți ingredientele și modul de preparare, iar aici găsiți varianta video a rețetei.

Ingrediente: 

Pentru 5-6 bucăți

  • 100g făină de migdale (eu am încercat-o pe aceasta, fără urme de gluten)
  • 50g făină de orez (am folosit-o pe aceasta)
  • 3 ouă
  • 50g unt (topit)
  • 100ml lapte
  • 50-60g zahăr
  • 2 lgțe condimente pentru turtă dulce
  • 1 lgță de scorțișoară (o folosesc pe aceasta)
  • 1 lgță praf de copt
  • esență de vanilie
  • un praf de sare

Mod de preparare: 

Pasul 1

Într-un bol, am bătut ouăle cu esența de vanilie, praful de sare și zahărul (cantitatea de zahăr o ajustați în funcție de preferințe). Am adăugat laptele și am amestecat bine.

Pasul 2

Am adăugat făina de migdale, făina de orez, praful de copt și condimentele pentru turta dulce. Eu am un amestec de condimente care conține scorțișoară, coajă de portocale, semințe de coriandru, coajă de lămâie, anason stelat, fenicul, nucșoară, cuișoare și cardamom. Pe lângă mixul de condimente, am adăugat și o linguriță de scorțișoară.

La capitolul condimente și praf de copt, în caz de boală celiacă, vă sfătuiesc să citiți cu atenție ingredientele pentru că multe dintre ele pot conține urme de gluten. La un moment dat, într-un magazin online (nu-mi aduc aminte să vă spun exact unde) am găsit și praf de copt amestecat cu condimente pentru turtă dulce, fără gluten.

Pasul 3

După ce am omogenizat ingredientele uscate, am încorporat untul topit și răcorit. Am amestecat din nou și am lăsat compoziția să se odihnească timp de 5-10 minute (la temperatura camerei).

Pasul 4

Am încins aparatul de gofre (eu îl am pe cel de la Breville, DuraCeramic, pe care vi-l recomand de câte ori am ocazia). Când aparatul a fost pregătit (lucru indicat de semnalul luminos), am umplut fiecare formă fără să depășesc marginile (am pus aprox. 2lg de compoziție/formă), am coborât capacul aparatului și am copt gofrele timp de aproximativ 5-6 minute, până s-au rumenit ușor.

Pe măsură ce gofrele s-au copt, le-am scos la răcit pe un grătar, nu pe farfurie, pentru că s-ar fi înmuiat din cauza condensului creat.

Gofrele mele au fost foarte pufoase și aromate. Antonia m-a pus să-i promit că vom repeta rețeta cât mai curând. 🙂

Le puteți servi simple, cu miere sau cu frișcă ori puteți adăuga bucățele de ciocolată în compoziție. Indiferent de varianta pe care o alegeți, vă garantez că sunt o alternativă excelentă la gofrele cu gluten.

Poftă bună!

O altă variantă de gofre fără gluten → Gofre cu cartof dulce și mălai


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *