Titlu: „Genialimente. Tot ce trebuie să mănânci ca să fii deștept, fericit, eficient” (Genius Foods. Become smarter, happier, and more productive while protecting your brain for life)
Autori: Max Lugavere și dr. Paul Grewal
Editura: ALL
An apariție: 2018
Nr. de pagini: 427
Cartea o puteți cumpăra de aici → link carte
După ce mama sa a fost diagnosticată cu o formă de demență, Max Lugavere s-a dedicat studiului aprofundat al creierului uman, intrând în contact cu oameni de știință, clinicieni și departamente de neurologie din SUA. „Genialimente” este produsul cercetării sale, realizat în colaborare cu dr. Paul Grewal.
În cartea sa, Max Lugavere arată cum dieta și stilul de viață ne influențează funcțiile creierului, echilibrul emoțional, abilitatea de a învăța, memoria, creativitatea și capacitatea de a ne concentra. Teoria bazată pe studii (ultimele 30 de pagini ale cărții sunt doar notele bibliografice la care se face referire) se împletește, într-un limbaj accesibil tuturor, cu sfaturi practice.
Structura cărții
Cartea este împărțită în 3 părți și voi încerca să vă spun despre ce este vorba în fiecare parte. Este o carte cu foarte multe informații, așa că mi-ar fi foarte deficil să intru în detalii.
Partea întâi – Sunteți ceea ce mâncați
Autorul vorbește, pe scurt (va dezvolta fiecare aspect pe parcursul cărții), despre factorii care, în timp, duc la declinul cognitiv: inflamația, supraalimentarea, carențele de nutrienți, expunerea la substanțe toxice, stresul cronic, sedentarismul și lipsa de somn.
Scrie în detaliu despre grăsimile bune și grăsimile nesănătoase și ce procese declanșează în corpul uman. Tot în această parte a cărții menționează și primele genialimente: uleiul de măsline extravirgin, avocado, afinele și ciocolata neagră.
Partea a doua – Totul este interconectat (creierul vostru răspunde)
Această parte a cărții debutează cu informații despre legăturile dintre dietă și inimă; colesterol, creier și intestin. Sunt expuse informații detaliate despre cum să ne alimentăm creierul, despre diversitatea bacteriană intestinală, autoimunitate, microbiom, probiotice, etc.
Genialimentele din această secțiune a cărții sunt ouăle, carnea de vită care provine de la animle hrănite cu iarbă și verdețurile cu frunze închise la culoare.
Partea a treia – Reluați controlul asupra vieții voastre
A treia parte a cărții este concentrată pe informații importante despre somn, cu trucuri care să ne ajute să ne îmbunătățim relația cu somnul, dar și cu sfaturi despre optimizarea lui prin dietă. Max Lugavere continuă să expună informații despre stres (care ne poate fi benefic sau dăunător), despre importanța exercițiului fizic, cum ne îmbunătățesc viața exercițiile aerobe și anaerobe, cum sauna, postul, legumele și fructele cu conținut scăzut de zahăr pot fi stimulatori ai creierului.
Genialimentele din această secțiune a cărții sunt somonul sălbatic și migdalele.
La finalul cărții, Max Lugavere propune un plan pe care l-a numit „planul genial”, în care combină, în mod practic, toate informațiile prezentate în carte pentru a oferi un model alimentar de bază, adaptabil în funcție de biologia fiecăruia, de obiectivele cognitive și corporale. Planul genial este completat de rețete și informații despre suplimentele alimentare.
Concluziile mele
Per total, cartea mi-a plăcut și o recomand mai departe, dar țin să adaug câteva plusuri și minusuri (din punctul meu de vedere, bineînțeles) care cred că ar trebui avute în vedere:
Plusurile cărții
Limbajul folosit. Deși sunt oferite informații medicale complexe, autorul are abilitatea de a le prezenta într-un limbaj simplu, ușor de înțeles, cu note de umor, captându-ți, în același timp, interesul.
Conținutul. Este o carte (foooarte) plină de informații care vizează mai multe domenii (dacă le putem numi astfel). Am găsit informații noi și/sau am înțeles mai bine anumite procese care se întâmplă în corpul nostru.
Formatul. Formatul cărții este din aceeași categorie cu limbajul: ușor de parcurs, key points-urile de la finalul fiecărui capitol fiind un mare plus.
Minusurile cărții
Cartea are o mulțime de informații utile, din punctul meu de vedere, însă „planul genial”, rețetele, stilul de viață recomandat pot să reprezinte cel mult o sursă de inspirație, nicidecum un model de urmat ad literam, cel puțin nu pentru marea majoritate a populației (de exemplu, ar fi cam complicat să avem acces, din mai multe motive, la carne de vită provenită de la animale hrănite cu iarbă, somon sălbatic ori legume 100% organice). Cred că nu aș recomanda cartea unei persoane care suferă de ipohondrie și nu are capacitatea sau grija de a trece informațiile expuse printr-un filtru critic, pe care să-l combine cu o doză importantă de realism și fezabilitate.
Demonizarea carbohidraților. Pentru autor, toți carbohidrații ar trebui să ajungă la gunoi. Nu rezonez absolut deloc cu această idee și nu o consider nicidecum fezabilă pentru niciunul dintre noi.
În primul rând, mi se pare complet nesănătos să demonizăm alimentele, în general, să le împărțim în „bune” și „rele”. Apoi, pentru mine, o alimentație echilibrată și sustenabilă pe termen lung include toate grupele alimentare. În schimb, cred că ne putem ajusta meniul și obiceiurile pentru a beneficia de mai mulți nutrienți, pentru a avea forma fizică pe care ne-o dorim și un nivel ridicat de energie.
Nu aș include asta la minusuri, dar merită menționat faptul că autorul nu are studii în domeniul medical. Cartea este scrisă pe baza studiilor citite și a experiențelor personale (boala mamei, întâlniri, interviuri, teste pe propriul corp, etc.). Dacă ar fi să merg mai departe de atât, studiile citate sunt foarte multe și mi-ar fi greu să le iau la puricat sau să estimez câte sunt valide, de impact și câte nu s-ar încadra în această categorie.
Așa cum spuneam mai sus, vă recomand să citiți această carte, pentru că sunt sigură că veți găsi lucruri noi și interesante de învățat, chiar și de aplicat, însă vă recomand să vă păstrați simțul critic pe parcursul lecturării ei.
Sunt curioasă dacă ați citit cartea și care este părerea voastră despre ea.
Alte cărți pe care vi le recomand:
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.