Majoritatea dintre noi pregătim feliile de ceafă de porc la grătar. Totuși, vă asigur că ele sunt la fel de delicioase și dacă sunt gătite în cuptor. Pentru această rețetă, am folosit un vas de fontă și carnea a ieșit perfectă, aromată și suculentă.
Înainte de a vă spune cum am pregătit carnea, vă dau câteva detalii tehnice despre vasul meu de fontă. Am un vas de fontă emailată, cu capac, de la Crock-Pot, cu o capacitate de 4,7l. Fonta emailată este un material cu o durată lungă de viață, sigur de folosit atât în cuptor, cât și pe aragaz/plită. Și încă ceva … să știți că se curăță foarte ușor.
Acum să trecem la rețetă …
Ingrediente:
- 4 felii (generoase) de ceafă de porc groase cam de 2cm
- muștar
- boia afumată
- sare + piper
- usturoi (aprox. 4 căței)
- 2 cepe galbene
- 1 morcov mare
- 1 ardei kapia
- 100ml apă
Mod de preparare:
Pasul 1
Feliile de carne le-am marinat peste noapte, la frigider. Le-am uns, pe ambele părți, cu muștar și le-am condimentat bine cu sare, piper și boia afumată.
Pasul 2
Înainte de a găti carnea, am scos-o din frigider și am lăsat-o la temperatura camerei timp de aproximativ o oră. În acest timp, am tăiat ceapa, morcovul, ardeiul și usturoiul. Nu are importanță cum le tăiați. Important este să fie acolo. Legumele vor fi „patul” pe care va sta carnea și de unde își va trage și mai mult gust. Peste legume am turnat 100 ml de apă și am așezat feliile de carne.
Pasul 3
Am încins cuptorul la 200° Celsius (fără ventilație, setat să difuzeze căldură sus-jos), am pus capacul și am lăsat carnea să se gătească timp de aproximativ 40 de minute. După acest timp, am îndepărtat capacul și am turnat peste feliile de carne din sosul lăsat în oală. Am dat carnea înapoi la cuptor timp de circa 15 minute, la aceeași temperatură, dar cu ventilația pornită.
Pentru că am vrut ca feliile de carne să se rumească frumos pe ambele părți, la jumătatea timpului am întors carnea și din nou am uns-o cu amestecul lăsat în oală.
Cum vă spuneam, carnea s-a gătit perfect, a fost suculentă și aromată. Garnitura o decideți voi, în funcție de preferințe. Eu am pregătit niște cartofi aurii la cuptor.
În cazul în care carnea nu o serviți imediat, o puteți lăsa în vasul de fontă, cu capacul pus. O puteți chiar și reîncălzi, în aceeași oală, cu capac. Am testat carnea și în varianta reîncălzită și nu s-a uscat.
Poftă bună!
Vă las aici și prima rețetă pe care am făcut-o în vasul de fontă – pâine cu măsline.
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.