Sunt foarte mândră de descoperirea mea și vreau neapărat să o împărtășesc cu voi. Încep cu o poveste scurtă.
Nu mâncăm dulceață în exces, dar, din când în când, ne cade bine cu gofre, papanași la cuptor, chiar și pe o felie de pâine cu unt. Mai fac și câte o ruladă dulce unde dulceața se potrivește perfect. Ei bine, dulceața ne cade bine dacă este ceea ce trebuie și cred că noi, toți 3, suntem unii dintre cei mai pretențioși oameni atunci când vine vorba de dulcețuri. O recunoaștem și ne-o asumăm. Pentru ca dulceața să fie pe gustul nostru, ea trebuie să aibă o textură potrivită, nu prea lichidă, dar nici să nu fie ca o marmeladă ori ca un jeleu. Neapărat să aibă mult fruct și un gust potrivit de dulce.
Este cam complicat să găsim în comerț dulcețurile acelea 100% pe gustul nostru, așa că prefer să le fac, dar timpul nu mă ajută să avem atâtea sortimente câte mi-aș dori. Antoniei îi plac cel mai mult dulcețurile de căpșuni și de cireșe. Mie îmi plac alegerile ei, dar am și dulceața cu afine în topul preferințelor. Soțul meu ar opta pentru o dulceață mai acrișoară. La un moment dat, am făcut una cu caise pe care a declarat-o preferata lui. Aceeași dulceață, Antoniei i-ar fi plăcut să fie mai dulce. Și cum să fac să împac atâtea gusturi în timpul limitat pe care îl am?!
Am întrebat oala magică (multicooker-ul de la CrockPot) dacă m-ar putea ajuta. Răspuns n-am primit, dar am supus oala la teste și bine am făcut, pentru că a ieșit o dulceață de căpșuni excelentă. 🙂
Ingrediente:
- 1,2kg căpșuni
- 110g zahăr vanilat
- 2 lgțe agar-agar (pudră)
- esență de vanilie (aprox. 10ml)
Mod de preparare:
Pasul 1
În vasul multicooker-ul, am pus căpșunile tăiate în jumătăți sau în sferturi, depinde cât au fost de mari. Bineînțeles, le-am spălat și le-am îndepărtat codițele. Cantitatea menționată în lista de ingrediente este cea de după curățare.
Am adăugat zahărul și vanilia. Pentru noi, cantitatea de zahăr a fost suficientă. Căpșunile au fost dulci și nu am considerat că necesită mai mult zahăr. Oricum, în funcție de preferințe, zahăr mai puteți adăuga, dacă este nevoie, și spre finalul procesului de fierbere.
Pasul 2
Am închis capacul multicooker-ului, inclusiv supapa de aburi. Am setat oala pe funcția Dessert pentru 20 de minute și mi-am văzut de treabă.
Pasul 3
Când programul a fost gata, am mai lăsat supapa închisă vreo 5 minute și apoi am deschis-o cu grijă.
Am trecut în a doua fază și ultima în care am mai gătit dulceața timp de aproximativ 10 minute pe funcția Brown/Saute. De această dată, n-am mai plecat nicăieri, ci am stat să amestec în multicooker. După ce dulceața a avut cam 5-7 minute de bolborosit, am adăugat agar-agar-ul, un gelifiant natural, vegetal, fără gluten și neutru din punct de vedere gustativ. Două lingurițe rase de agar-agar le-am amestecat cu aproximativ 100 ml de apă și le-am adăugat peste dulceață, amestecând încontinuu. Am mai lăsat dulceața la fiert vreo 2-4 minute și am oprit oala.
Bine de știut!
Pentru a testa consistența dulceții, scoateți o cantitate mică pe farfurie și lăsați-o să se răcească. Așa veți vedea ce consistență va avea dulceața voastră atunci când se va răci. A mea este fix așa cum ne place. Dacă o vreți mai fluidă sau mai densă, ajustați cantitatea de agar-agar. Cel sub formă de pulbere este cel mai ușor de folosit (după părerea mea).
Borcanele care mi-au ieșit din această cantitate nu le-am mai sterilizat și le-am păstrat la frigider. În mod normal, dulceața o sterilizez în cuptor, la 120-130° Celsius, timp de aproximativ 15-20 minute.
Nu-i așa că dulceața mea are o culoare minunată? Păcat că nu-i puteți simți gustul!
Presimt că este prima încercare dintr-un șir lung de dulcețuri la multicooker. Eu folosesc multicooker-ul Express de la CrockPot, cu o capacitate de 5,6l. Am făcut dulceața dintr-o cantitate mică de fruct (mi-au ieșit 3 borcane), pentru că am luat această rețetă ca pe un experiment. Acum că știu că este un succes, pot să mă lansez în cantități mai generoase. 🙂
Ați încercat să faceți dulceață la multicooker? Voi cum ați procedat?
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.