Photo by Justin Clark on Unsplash

 

 

Suntem în plin sezon al nunţilor. Sunt sigură că şi voi vă faceţi prezenţa măcar la una vara sau toamna asta. Ştiu şi că aveţi copii, marea majoritate dintre voi. Ei bine, cum procedaţi? Vă duceţi sau nu copiii la nunţi? Pe ce considerent alegeţi să-i duceţi cu voi sau să îi lăsaţi în grija cuiva?

Când eram copil îmi doream să merg cu ai mei la nunţi şi la petrecerile de revelion. De fiecare dată mi se spunea că locul copiilor nu este la astfel de evenimente, că sunt prea obositoare, chiar şi plictisitoare pentru un copil energic. Pe vremea respectivă nu înţelegeam ce înseamnă asta, dar m-am resemnat şi nu prea protestam când ai mei mergeau la nunţi. Chiar îmi plăcea să rămân cu bunicii, pentru că acolo nu mai aveam reguli de respectat la fel ca acasă.

La propria mea nuntă, cuvintele copii şi nuntă au fost în aceeaşi ecuaţie pentru prima dată. Vă spun cu toată sinceritatea că nu mi-am dorit să am copii la petrecere, dar i-am încurajat pe părinţii invitaţi să vină cu ei la starea civilă şi la biserică. Veţi spune că pe atunci nu ştiam ce înseamnă să fii părinte şi cu siguranţă acum văd lucrurile diferit. Ei bine, nu. Le văd la fel, ba chiar am o perspectivă mai complexă, dar în aceeaşi direcţie. Nu consider că nunţile, petrecerile de acest tip, sunt locuri potrivite pentru copii.

 

De ce nu-mi duc copilul la nunţi?

 

Sunt de acord să-mi duc copilul la starea civilă şi la biserică, dar nu şi la petrecere. Principalele mele motive ar fi:

  • Numărul decibelilor. Medicii consideră că zgomotele care depăşesc 80 de decibeli sunt periculoase pentru copiii sub 7 ani. Pe măsură ce copilul creşte, poate urca şi numărul decibelilor, dar trebuie evitate zgomotele puternice aproape de urechea copilului. La o nuntă se depăşesc cu succes cei 80 de decibeli. Dacă mai este şi sonorizarea proastă, nivelul decibelilor poate fluctua de la risc, la pericol şi chiar la durere.
Ce se întâmplă atunci când este depăşit numărul de decibeli admişi?

Copiii pot avea probleme de auz, deficienţe provizorii ale auzului şi chiar probleme cardiovasculare datorită creşterii presiunii arteriale. Zgomotele puternice îi pot afecta copilului somnul şi rutina din jurul acestuia, poate fi agitat peste noapte sau chiar să sufere de insomnie. În timpul sau după expunerea la zgomote puternice, copilul poate deveni agitat, agresiv, iritat, obosit, dar poate şi simţi teamă sau disconfort.

  • Mireasa nu este bonă. Asta o spun din propria mea experienţă. Ştiţi că cei mici, în special fetiţele, sunt fascinaţi de mirese, de rochiile lor mari şi albe … sau după caz. La un moment dat, la nunta mea, dansam cu 3 fetiţe şi asta a ţinut ceva vreme. Copilele nu-şi doreau să se despartă de mine, iar eu nu voiam să le supăr. Două mă ţineau de mâini şi una de rochie. Ştiţi, iubesc copiii de când mă ştiu, dar nu mi-am dorit să fiu în această postură la propria mea nuntă.
  • Ringul de dans, mesele şi restaurantele nu sunt locul de joacă din parc. Sunt de acord că fetiţele în rochii bufante şi băieţii asortaţi sunt adorabili în mijlocul ringului de dans, că inocenţa lor încălzeşte orice încăpere, însă copilul se va plictisi la nuntă ori va deveni peste măsură de obosit. La ultima nuntă la care am fost, copiii alergau şi se jucau pe ring. Se jucau de-a v-aţi ascunselea prin restaurant şi ascunzătorile lor erau sub mese. Mi-a stat sufletul de câte ori se clătinau paharele de pe masă. Ştiam că nu începe vreun cutremur, ci erau doar copiii care, în joaca lor, se loveau cu capetele de mese. Ştiţi câte accidente se pot întâmpla atunci când copiii sunt obosiţi şi agitaţi, ospătarii grăbiţi şi nuntaşii puşi pe distracţie? Pe ring îi poate lovi, din neatenţie, vreun dansator entuziast. Prin restaurant, tot din neatenţie, un ospătar poate da peste copil. Doamne fereşte de sticle, farfurii, cuţite şi pahare.
  • Ne afectează rutina. De când mă ştiu am făcut tot posibilul să îi respect copilului programul, cel de masă, de somn, de joacă, de spălat, etc. La o nuntă îmi scot copilul cu mult din programul lui obişnuit şi ştiţi cred cum se traduce asta. Prin oboseală, prea multă oboseală, agitaţie, crize de furie, etc. Nu mai zic cât de dificilă trebuie să fie o astfel de petrecere pentru un bebeluş.

 

Concluzii (în caz că sunt necesare)

 

Când merg la o nuntă, nu o fac din obligaţie, ci de drag pentru oamenii care îşi unesc destinele. Ştiu că nunţile se fac cu oameni, că la reuşita unei nunţi contribuie fiecare invitat în parte. Să nu minimizăm importanţa momentului. Pentru miri, ziua nunţii este cea mai importantă zi din viaţa lor. Fix aşa a fost şi pentru mine şi cred că pentru fiecare dintre voi, cei care aţi făcut acest pas. Ştiţi că cei mici sunt imprevizibili. Personal, nu aş vrea ca vreun accident să le umbrească oamenilor fericirea acelei zilei. Nici nu aş vrea să alerg peste tot pentru copil şi nu spun asta din comoditate, ci pentru faptul că vreau să mă bucur de eveniment, să dansez şi să profit de ocazie pentru a o transforma şi în puţin timp pentru mine. Dar dacă aş merge cu copilul nu ar fi nuntă, ci maraton, loc de întins nervii (de la un moment dat), ocazie de oboseală excesivă pentru copil şi asta vine la pachet cu consecinţe. Dacă nu am cu cine să-mi las copilul, aleg să nu particip la eveniment.

 

Să nu luaţi articolul ca un atac sau ca o judecată. Este un punct de vedere. Voi cum procedaţi în aceste situaţii?

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

4 Comments on Ducem sau nu copiii la nunţi?

  1. Fără copil la nunta! Mor când îi văd în cărucior dormind la 80+ db.. și …mă abțin să pun eticheta părinților dar nu! Programul puiului meu este mult mai important decât nunta oricui…de la

  2. :)) Desigur ca iau copilul cu mine. Nu numai la nunți, ci oriunde merg, activitătile noastre sunt aceleași, ele doar se adaptează făcandu-i loc și celei mici. Pentru că a o lăsa pe fetița noastră cu cineva să putem profita nu prea functionează la noi, nu numai pentru că nu avem cu cine, dar mai ales pentru că nu rezonăm cu soluția aceasta, intenția fiind să integrăm copilul în viața noastră nu să îl punem deoparte. Chiar săptămâna viitoare merg la o nunta cu cea mică.

    • Şi noi o ne integrăm copilul în viaţa noastră de cuplu, aşa cum este normal, dar preferăm să nu o ducem la nunţi. Fiecare faace cum consideră potrivit pentru copil, până la urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *