Anul acesta, ca și în anii anteriori, am ales să meșterim (eu și Antonia) decorațiuni de Crăciun pe care să le dăruim … nu chiar pe toate, pentru că vrem să păstrăm și unele ca amintire. De această dată, am ales să folosim un material nou, cu care nu am mai lucrat până acum, pasta modelatoare.

Când v-am arătat pe story ce crafts-uri meșterim, m-ați întrebat ce produse am folosit. Mi-am spus că cel mai simplu ar fi să vă las toate informațiile într-un articol, pe blog.

Materialele pe care le-am folosit + câteva detalii despre ele 

Pastă modelatoare (am folosit-o pe aceasta). Am cumpărat-o dintr-o papetărie de la noi din oraș (IPB – Cluj) și mi-a fost recomandată, după ce am explicat ce intenționez să facem, de vânzătorul de acolo. Mai mult, mi-a dat și câteva ponturi.

  • Această pastă modelatoare de la DAS este pe bază de minerale, testată dermatologic, fără gluten.
  • Nu trebuie arsă. Ea se întărește la aer și are nevoie de un timp de 24-48h de uscare la temperatura camerei. Uscarea nu trebuie să fie una forțată (cu uscătorul de păr, de exemplu), pentru că va duce la crăparea formei. Inițial, culoarea pastei modelatoare este gri și devine albă atunci când este uscată.
  • În cazul în care apar fisuri în forma modelată (nu a fost cazul nostru), se pot repara cu degetele ușor umezite.
  • Se poate vopsi cu carioci sau vopsele.
  • Inițial, pasta modelatoare este tare, dar devine modelabilă prin frământare.

Culori acrilice. Le-am folosit pe cele de la Artix care, din punctul meu de vedere, necesită 2 straturi pentru ca culoarea finală să aibă intensitatea dorită. O altă opțiune, poate chiar mai bună, ar fi vopselele de la Pentart.

Pensulă subțire (pentru vopsirea detaliilor)

Crenguțe (pentru imprimarea modelului)

Planșetă din plastic. Să nu fie din lemn, pentru că nervurile materialului se vor imprima pe pasta modelatoare.

Sucitor/rulou din silicon/plastic 

Pai

Decupător (opțional)

Lac pe bază de apă (opțional), lucios, rezistent la apă pentru finish-ul final. Cei de la Pentart au o variantă bună, care nu conține ingrediente toxice.

Creațiile Antoniei

Cum am realizat decorațiunile

Pasul 1

Întâi, am modelat pasta modelatoare până a devenit mai flexibilă. Să nu vă imaginați că aveți de frământat la nesfârșit, pentru că ea devine maleabilă după aproximativ 5 minute. Apoi, bucata modelată am rulat-o cu sucitorul din silicon pe o planșetă din plastic până a ajuns la o grosime de aproximativ 4-5 mm. Grosimea o stabiliți voi, în funcție de ceea ce vă doriți să realizați, dar să țineți cont de faptul că aceasta va influența timpul de uscare.

Pasul 2

Am decupat forme rotunde cu ajutor unui decupător din inox. Dacă nu aveți unul, puteți folosi forma pe care o preferați sau pe care o aveți la îndemână: forme pentru biscuiți, un capac, gura unui pahar, etc. Cercul decupat ar fi bine să nu-l mutați de pe planșetă pentru a nu-l deforma.

Pasul 3

Am așezat crenguțele pe suprafața cercurilor decupate și le-am apăsat ușor cu degetele și cu sucitorul. Atenție să nu deformați cercul când faceți asta!

În mod ideal, ar fi bine să aveți crenguțe cât mai flexibile.

Pasul 4

Cu ajutorul unui pai, i-am făcut o gaură ornamentului (să poată să fie agățat).

Pasul 5

Ornamentele le-am lăsat pe planșetă, la uscat. Eu le-am pus pe jos, în baie (baia în care avem cada, pe care o folosim mai rar, deci nu avem umezeală). Ornamentele mele au avut nevoie de 48 de ore pentru a fi uscate. După 24 de ore vă sfătuiesc să le întoarceți de pe o parte pe cealaltă pentru a fi complet uscate.

Pasul 6

Când formele noastre au fost uscate, le-am pictat. Am folosit 3 culori pentru cele 7 decorațiuni pe care le-am realizat: verde, roșu și auriu. V-am lăsat poze pentru a vedea ce a ieșit.

Creațiile mele

Urmează să le adăugăm panglici pentru a putea fi agățate … Mă mai gândesc la 2 îmbunătățiri:

  1. La baza găurilor, le-aș lipi (cu pistolul de lipit) fundițe mici.
  2. Pe spatele decorațiunilor pe care vrem să le dăruim, aș scrie câte o urare cu un marker Posca negru care are o culoare intensă și rezistentă.

Vă place ce a ieșit?

Alte câteva idei de proiecte DIY de încercat cu copiii: 

♥ Ghirlandă de Crăciun (DIY)

♥ Coronițe de Crăciun (de dăruit)

♥ Aranjament de masă (DIY)

♥ Flori/stele din hârtie (tutorial)

♥ DIY – Cutia cu dulciuri (cookie box)

♥ Felicitări de Crăciun (DIY – 2020)


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *